ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


856 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014
12:17

Μία ομάδα αστρονόμων του κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Σικάγο έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προς την κατεύθυνση ενός σχετικά κοντινού εξωπλανήτη, προχωρώντας στον πλήρη χαρακτηρισμό μιας ατμόσφαιρας ενός πλανήτη εκτός Ηλιακού Συστήματος για πρώτη φορά μέχρι σήμερα.
 
Πρόκειται για τον πλανήτη GJ1214b, ο οποίος απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη προς τον αστερισμό του Οφιούχου. Ανήκει στην κατηγορία των υπερ-Γαιών, πλανητών δηλαδή με μεγαλύτερη μάζα από τη Γη αλλά και μικρότερη από αυτή του ελαφρύτερου από τους «γίγαντες» του Ηλιακού Συστήματος, τον Ουρανό.
 
Οι υπερ-Γαίες θεωρείται πως είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος πλανητών στο Γαλαξία μας, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία. Εξαιτίας της εγγύτητάς του αλλά και του μικρού μεγέθους του μητρικού του άστρου, ο GJ1214b μάλιστα είναι ο πιο παρατηρηθείς στο είδος των υπερ-Γαιών.
 
Ο πλανήτης είχε εντοπισθεί το 2009 από τo MEarth Project, ένα ρομποτικό παρατηρητήριο στις ΗΠΑ το οποίο παρακολουθεί δύο χιλιάδες κόκκινους νάνους προκειμένου να ανακαλύψει πλανήτες.
 
Ήδη από το 2010 επίγεια τηλεσκόπια υπέδειξαν δύο εναλλακτικές πιθανότητες για την ατμόσφαιρά του GJ1214b: είτε περιείχε αποκλειστικά υδρατμούς ή κάποιο άλλο είδος βαρύτερου μορίου, είτε καλυπτόταν από σύννεφα σε υψηλό υψόμετρο τα οποία δεν επέτρεπαν την παρατήρηση της επιφάνειάς του και τον προσδιορισμό της σύνθεσής του.
 
Σύμφωνα όμως με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, νέες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Hubble επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεφών στον ουρανό του εξωπλανήτη. Οι ερευνητές χρειάστηκαν το Hubble για 96 ώρες κατά τη διάρκεια 11 μηνών παρατηρήσεων, χρόνο ρεκόρ για το τηλεσκόπιο.
 
«Φτάσαμε το Hubble στα όριά του για να κάνουμε αυτές τις μετρήσεις», δήλωσε η Λάουρα Κράιντμπεργκ, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Η συγκεκριμένη πρόοδος θα αποτελέσει τη βάση για το χαρακτηρισμό κι άλλων πλανητών, με παρόμοιες τεχνικές», κατέληξε.
 
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το φάσμα από το φάσμα από το υπέρυθρο φως του GJ1214b για να εξακριβώσουν την παρουσία του στρώματος νεφών που καλύπτει των πλανήτη, αν και η ακριβής σύνθεσή τους δεν είναι ακόμη γνωστή.
 
Τα υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν πως ίσως τα σύννεφα να αποτελούνται από χλωριούχο κάλλιο ή θειούχο ψευδάργυρο, σε θερμοκρασίες της τάξης των 230 βαθμών Κελσίου, μια πιθανότητα που τα διαφοροποιεί αρκετά σε σχέση με τα γνώριμα σύννεφα στο γήινο ουρανό.
 
Για να μάθουμε περισσότερα για αυτόν αλλά και για πολλούς ακόμη πλανήτες, θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια για μεγαλύτερα διαστημικά τηλεσκόπια όπως το διαμέτρου 6.5 μέτρων James Webb της ΝΑSΑ, το οποίο αναμένεται να μπει σε τροχιά το 2018.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
494 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014
12:09

Την "πράσινη" ανάπτυξη και τα κόλπα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλούνται να πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια οι καταναλωτές! Πράσινες αυξήσεις από 82% έως και… 157% στο τέλος ΑΠΕ -το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- προβλέπει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
 
Ωστόσο, πρόκειται για αυξήσεις «υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, αφού το αν θα επιβληθούν ή όχι, εξαρτάται από το κατά πόσο το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το «κούρεμα», της τάξης του 40%-50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταικών. Για αυτό τον λόγο, η ΡΑΕ προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014. Σύμφωνα με την νέα απόφαση της ΡΑΕ, το Τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής :
 
-157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι επιβαρύνονται με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι ταρίφες θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.
 
-86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ το χρόνο.
 
-108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
 
-84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος.
 
-98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
373 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014
11:56

Οι Τούρκοι απειλούν με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο σε περίπτωση που η Ελλάδα κινήσει τις διαδικασίες, εκμεταλλευόμενη και την προεδρία της Ε.Ε. για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή από το Καστελόριζο και μέχρι την Κύπρο. Πιθανόν αυτό να είναι και το πρόσχημα προκειμένου η Άγκυρα και η κυβέρνηση του Ρ.Τ. Εντογάν να προκαλέσει μία τεχνητή κρίση στο Αιγαίο για ξεφύγει από τη δίνη στην οποία βρίσκεται μετά το σκάνδαλο διαφθοράς.
 
Το «defencenet.gr» πρώτο είχε αναδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα ελληνοτουρκικά η κρίση που προκλήθηκε στην Τουρκία, επισημαίνοντας πώς μπορεί να εξάγει την κρίση στο Αιγαίο στρέφοντας αλλού το ενδιαφέρον την τουρκικής κοινής γνώμης που είναι επικεντρωμένο στο σκάνδαλο διαφθοράς. Τις ανησυχίες αυτές, οι οποίες εκφράζονται και από επιτελείς του Πενταγώνου, έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα ένα απειλητικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak».
 
Η εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Sular ısınacak», που σημαίνει «θα ανάψουν τα νερά». Δηλαδή έρχεται μεγάλη κρίση στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Σημειώνεται πώς η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι φιλοκυβερνητική, υποστηρίζει σαφώς τον Ρ.Τ. Ερντογάν και για το λόγο αυτό αξιωματικοί του ελληνικού Πενταγώνου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό το δημοσίευμα. Επισημαίνουν ωστόσο πώς έχουν ληφθεί και προβλεφθεί μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση.
 
Όπως υποστηρίζει η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.
 
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα. Οι Τούρκοι δηλαδή θεωρούν δικό τους χώρο τον Αιγαίο, αξιώνουν να μην γίνει καμία έρευνα από ελληνικής πλευράς και απειλούν με πολεμική σύρραξη.
 
Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα έφτασε στο σημείο υποστηρίξει πώς η Ελλάδα έπρεπε να έχει απεμπολίσει το δικαίωμα της να κάνει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα στο Αιγαίο, καθ’ ότι είναι απαίτηση της Άγκυρας. Φαίνεται πώς ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «θερμός» στο Αιγαίο, ιδίως όσο συνεχίζει η κρίση να βαθαίνει στην Τουρκία και να απειλείται η κυβέρνηση Ερντογάν.
 
Οι Τούρκοι έδειξαν τα πρώτα δείγματα κλιμάκωσης της έντασης με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ανήμερα των Χριστουγέννων. Συνεχίζουν με απειλές με την έλευση του νέου χρόνου.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
514 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013
13:48

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες της Ιστοσελίδας μας,

Το 2014 που σε λίγες ώρες έρχεται ας είναι καλύτερο από το 2013. Είναι μια αιώνια ευχή κάθε Πρωτοχρονιά, ανεξάρτητα από τι υπόσχεται το Νέο Έτος και από ότι έφερε ο παλιός χρόνος. Έτσι ήταν πάντα και αυτό ευχόμεθα φέτος.

Ίσως το 2014, να μην είναι παρά μια ακόμη χρονιά κρίσης. Ίσως πάλι να αποδειχθεί η χρονιά η οποία η κρίση θα τελειώσει και η ανάπτυξη, μαζί με την ελπίδα, θα επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ελπίζουμε και σας ευχόμεθα το 2014 να είναι καλύτερο από το 2013.

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ !

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
282 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013
12:04

 

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, κήρυξε τη Δευτέρα πόλεμο κατά του Ουαχαμπισμού, την πολιτική και θρησκευτική ιδεολογία που αγκάλιασε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ο βασικός υποστηρικτής της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του, γράφει η λιβανική ‘Στάρ’. Η έκκληση του Άσαντ έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και αντεγκλήσεων των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε σφοδρή αντιπαράθεση.
 
«Ο πρόεδρος Άσαντ, δήλωσε, ότι οι εξτρεμιστές Ουαχαμπιστές στρεβλώνουν την πραγματική εικόνα του Ισλάμ, που σαν θρησκεία χαρακτηρίζεται από την ανοχή», δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο Sana. Ο ρόλος των ανδρών της θρησκείας μας είναι η πάλη ενάντια στη σκέψη Ουαχάμπι, η οποία είναι ξένη προς τις κοινωνίες μας», ανέφερε ο οργανισμός.
 
Ο Ουαχαμπισμός ακολουθεί μια εξαιρετικά συντηρητική παράδοση, η οποία κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία και εφαρμόζεται τόσο στην θρησκευτική όσο και στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι παρατηρήσεις του Άσαντ, έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε με κληρικούς του Ισλάμ από το Λίβανο και έγιναν μία ημέρα μετά από τις δηλώσεις του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, που κατηγόρησε το Σύριο ηγέτη ότι «καταστρέφει τη χώρα του».
 
Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός υποστηρικτής των επαναστατών, που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ και η κυβέρνηση της Δαμασκού κατηγόρησε το βασίλειο ότι χρηματοδοτεί του τρομοκράτες που επιδιώκουν να καταστρέψουν τη Συρία.

Διαβάστε την Επικαιρότητα εδώ

 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις