ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


706 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013
11:28

Η αναφορά του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ τη Δευτέρα, ότι «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην ΠΓΔΜ. Οι γνώμες ωστόσο διίστανται σχετικά με το εάν ο κ.Ιβάνοφ ανήγγειλε προσφυγή της χώρας του στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, ή επρόκειτο για μία αναφορά εντυπωσιασμού και μόνο από την πλευρά του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά αυτή του κ.Ιβάνοφ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ διαπίστωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή. Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες: το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζεται μία διεθνής συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΟΗΕ (σ.σ. εννοεί την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), ενώ ένα μέρος (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) που εκλήθη από το Δικαστήριο να μην συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή αυτή συμφωνία, συνεχίζει να αγνοεί την ετυμηγορία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε στο εάν, πώς και τι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο πρόκειται για μια διαπίστωση που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση».

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
372 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013
11:21

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο ίδιος ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα. Οι New York Times σε δημοσίευμα τους προχωρούν σε αξιολόγηση αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, τονίζοντας πως «η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήρθε στο φως με την ανάκριση που ξεκίνησε για τη δολιοφθορά».
 
Στο δημοσίευμα τους οι New York Times ανέφεραν ακόμα πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε ραντεβού για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα, αλλά το ραντεβού ακυρώθηκε από τον Πρέσβη των ΗΠΑ μετά την ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν που κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρέσβη για ανάμειξη σε εσωτερικά θέματα και ότι μίλησε για πτώση της Αυτοκρατορίας.
 
Οι αρμόδιοι του ΥΠΕΞ της Τουρκίας διέψευσαν τον ισχυρισμό και σε ανακοίνωση που έγινε από το Τουρκικό ΥΠΕΞ τονίστηκαν τα εξής: «Δεν υπήρχε κάποια σχεδιασμένη συνάντηση και δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συνάντησης από τον Αμερικανό Πρέσβη». Είναι προφανές πώς οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται μία κρίση, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
376 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013
11:15

Το πόρισμα της Blackrock δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί και δε θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Αν και τραπεζικές πηγές το αποδίδουν στο ότι η Τρόικα ζητά να ισχύσει σαν δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας το 9% ενώ υπάρχει αίτημα για 8%, το παρασκήνιο μιλά για την εμπλοκή του θέματος στη συνολική διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Οι με αφορμές τεχνικές παραδοχές αμιφισβητούν την αξιοπιστία των εκτιμήσεων και προβλέψεων της Blackrock, απευθυνόμενοι στην ΕΚΤ. Ετσι σε ρόλο ενδιάμεσου διαπραγματευτή βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος,που θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις απόψεις των δυο πλευρών.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πάντως ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Blackrock έχει επιβεβαιωθεί στην προηγούμενη έκθεσή της στο ακέραιο. Πηγές προσκείμενες σε κυβερνητικό επίπεδο ερμηνεύουν την στάση της τρόικας σαν μια γενικότερη στρατηγική αμφισβήτησης, που στόχο έχει να ενισχύσει την συνολική της διαπραγματευτική ισχύ ενόψει του Ιανουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό της τελικής επιβάρυνσης θα κινηθεί περί τα 5,5 δισ ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ αν επικρατήσει το δυσμενέστερο σενάριο στα 7,5- 8 δισ.

Η κατάληξη έχει σημασία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προβλέψεις των 4 συστημικών τραπεζών. Από την μια Πειραιώς και Alpha με υψηλούς συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας στο 13% δεν έχουν να φοβηθούν προς το παρόν τουλάχιστον κάτι.Από την άλλη η Εθνική, χωρίς να συμπεριληφθούν τα έσοδα από την πώληση του Αστέρα, έχει μια οριακή κεφαλαιακή επάρκεια στο 9% ενώ θα πρέπει να προσδιοριστεί το νούμερο της αύξησης και για την Eurobank που θα επισημοποιήσει πρόσθετες προσωρινές απώλειες 2 δισ περίπου για το ΤΧΣ,με την αυξησή της.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
558 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013
15:25

Αγαπητοί Αναγνώστες της Ιστοσελίδας μας,
 
«Χριστός επί γης υψώθητε άσατε τω Κυρίω πάσα η γή…»
 
Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, ας κυριαρχήσει αυτές τις ημέρες στις καρδιές και τις σκέψεις μας. Ο εορτασμός των εφετινών Χριστουγέννων γίνεται στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίων ετών για την Χώρα μας.
 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά, είναι πολλές και δυσβάσταχτες και δυστυχώς κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ της κρίσης.
 
Ας αντλήσουμε όμως αυτές τις Άγιες μέρες δύναμη και κουράγιο από το μήνυμα της Θείας Γέννησης και ας κρατήσουμε ζωντανή αυτή την παράδοση και μέσα στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, οφείλουμε όλοι  να εξαντλήσουμε την δυνατότητα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται και ίσως σ’ αυτήν την προσφορά να βρίσκεται το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.
 
Με αυτές τις σκέψεις ευχόμεθα από την Ιστοσελίδα μας
σε όλους τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ - ΕΙΡΗΝΗ και ΔΥΝΑΜΗ!
 
 
 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2935 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013
12:55

Σε πιο παλιούς καιρούς τέτοιες ημέρες οι φούρνοι έπαιρναν στη κυριολεξία..."φωτιά". Οι νοικοκυρές κυρίως στις αγροτικές οικογένειες έτρεχαν πέρα δώθε για να ετοιμάσουν τα γλυκά των ημερών: ξεροτήγανα, μελομακάρονα, κουρμαπιέδες, σαμουσάδες, κατιμέρια, μυζηθρόπιτες. Μα ανήμερα των Χριστουγέννων την τιμητική του είχε το ψωμί των Χριστουγέννων: Είναι γεγονός πως σε όλους τους μεσογειακούς λαούς το ψωμί μα και ο κύκλος του συνδέθηκαν έντονα με ειδικές τελετουργίες που είχαν σχέση με την αναβλάστηση του θαμμένου στη γη σπόρου.

Μάλιστα το ψωμί ακόμη και μέχρι τις μέρες μας χρησιμοποιείται ως ένα είδος προσφοράς προς το "Θείο" με σκοπό την υγεία, την γονιμότητα και γενικότερα της ΖΩΗΣ (βλ. πρόσφορα). Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να ανταλλάσσουν "σεμίδαλιν ψητήν" την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων την οποία απαγόρευσε ο 79ος κανόνας (αλλά και μετέτεπειτα ιεράρχες) "επί ποινή αφορισμού" θεωρώντας την ως κατάλοιπο ενός εθιμοτυπικού της αρχαιότητας.

Το Χριστόψωμο συνήθιζαν να το παρασκευάζουν μια μέρα πριν από τα Χριστούγεννα και θα λέγαμε πως αποτελούσε ένα είδος αναίμακτης θυσίας/προσφοράς. Σε άλλα μέρη προτού να το κόψουν το θυμιατιζαν ενώ αλλού το σταύρωναν...Πάνω του κάρφωναν ένα κλαδί ελιάς και στο κλαδί περνούσαν σύκα, μήλα και πορτοκάλια. Στη Μ. Ασία έκαναν γύρω-γύρω το τραπέζι το σήκωναν κι έλεγαν:" Χριστός γεννάται, χαρά στο κόσμο, Κεράς τραπέζια, Παναγιάς τραπέζια".

 

Ο σπιτονοικοκύρης (ως στυλοβάτης του σπιτιού) ήταν εκείνος που έκοβε το Χριστόψωμο (όπως και την Πρωτοχρονιάτικη πίτα). Πρώτο έκοβε το κομμάτι του Χριστού κι έπειτα το κομμάτι του φτωχού.

Την ώρα που έκοβαν το Χριστόψωμο σιγοκαίγονταν δύο ξύλα τοποθετημένα σταυρωτά. Συμβολικές όλες οι πράξεις παραπέμπουν στην συνοχή της οικογένειας γύρω από την εστία, στη σημασία της προσφοράς/σπονδής αλλά και στην ιερή φλόγα. Τα στολίδια από ζύμη που στόλιζαν το Χριστόψωμο προσαρμόζονταν αναλόγως των ασχολιών της οικογένειας (αρνιά, πρόβατα, γαϊδουράκια κλπ) ή αναλόγως της κοινωνικής θέσης των μελών της οικογένειας (π.χ. εάν υπήρχε αραβωνιασμένη κόρη στο σπιτικό τότε τα στολίδια σχετίζονταν με το γάμο).

Στη μέση δέσποζε πάντα το σύμβολο του σταυρού αλλά συνοδευόταν με πολλούς καρπούς (π.χ. καρύδια ή ακόμη και το γνωστό σε όλους μας Χριστουγεννιάτικο δέντρο που συμβολίζει τις αρχέγονες δενδρολατρικές συνήθειες οι οποίες ενσωματώθηκαν στις χριστιανικές παραδόσεις). Στην Τήνο σχημάτιζαν σταυρό από ζύμη και στη μέση και στις άκρες έβαζαν 5 καρύδια. Στην Κάρπαθο το χριστόψωμο το ονομάζουν "γίπλα" και το έπλαθαν οι νύφες για τις πεθερές ενώ στη Κάσο και στη Κω οι πεθερές πρόσφεραν στις νύφες τις "χαρχάες".

Ποικίλες οι συνήθειες παρασκευής και κοπής του Χριστόψωμου σε ολόκληρη την Ελλάδα μα το κύριο χαρακτηριστικό σε όλες τις περιοχές ήταν η ιερότητά του. Μάλιστα τα ψίχουλα δεν τα πέταγαν μα τα έβαζαν στο θυμιατό με το οποίο θυμιάτιζαν. Σωστά έργα τέχνης όλα τα γιορταστικά καλούδια αλλοτινών εποχών αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών αφού δεν τα παρασκεύαζαν μόνο και μόνο επειδή "έτσι πρέπει" αλλά επειδή πίστευαν πως άμα ο άνθρωπος δημιουργεί τότε αυτή η δημιουργία θα τους επιστραφεί με τη μορφή της ευλογίας (όπως και αν εννοεί κανείς την ευλογία).

Η πίστη και ο σεβασμός προς τη φύση που κάποτε αποτελούσε τον αποκλειστικό τροφοδότη των αγαθών του ανθρώπου τον έκανε να την αγαπά και να της κάνει προσφορές με σκοπό την ευνοϊκή της μεταχείρηση και την ανταποδοτικότητα των καρπών και της υγείας. Ο άνθρωπος δηλαδή σε αλλοτινές εποχές θεωρούσε τον εαυτό του αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και όχι κυρίαρχό της......

Ετσι λοιπόν ακόμη και αν ομολογουμένως εμείς οι σημερινές νοικοκυρές δύσκολα θα συναγωνιζόμασταν με τις παλιότερες νοικοκυρές στη τέχνη της διακόσμησης του ιδιαίτερου αυτού ψωμιού των ημερών των Χριστουγέννων δεν παύει να μπορούμε να το παρασκευάσουμε με πιο λιτό και απέριττο τρόπο. Για αυτό παραθέτω τη σχετική συνταγή για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει να φτιάξει Χριστόψωμο.

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ Υλικά Συνταγής:

4 κούπες αλεύρι μαλακό,

25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια,

2 κουτάλια σούπας ζάχαρη,

1 κουτάλι σούπας βούτυρο,

1 αυγό,

1 κουτάλι τσαγιού γλυκάνισο,

1 1/2 κούπα νερό,

σουσάμι, ολόκληρα καρύδια,

Εκτέλεση Συνταγής:

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για περίπου 15 λεπτά. Βράζουμε το γλυκάνισο σε νερό ίσο με ένα φλιτζάνι του καφέ, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Σε λαδωμένο ταψί 22 εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας, κρατώντας λίγη για το στόλισμα του Χριστόψωμου. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται φτιάχνουμε ζωάκια, φυλλαράκια, δεντράκια, ότι θέλουμε και έχει κάποιο νόημα για τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε το ψωμί στο τραπέζι.

Ένα είναι σίγουρο: ό,τι διακόσμηση κι αν φτιάξουμε, την κολλάμε πάνω στο Χριστόψωμο. Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35 λεπτά.

Μόλις το χριστόψωμο πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, γιατί έχει ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο. Το Χριστόψωμο έχει ίσως λίγο παραπάνω κόπο από ένα απλό ψωμί. Φέρνει, όμως, τέτοια μοσχοβολιά και αγάπη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που αξίζει την προσπάθεια, ειδικά αν γίνεται με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Καλή σας επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις