ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


829 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013
12:35

Ο John M. Koenig και ο  παρακοιμώμενος του John Christopher William (Matthew) Kidd (αυτό είναι το επίσημο του όνομα ) υπερασχολούνται την περίοδο αυτή με στοχευμένα δείπνα στις πρεσβευτικές τους κατοικίες, με "focus groups"και με "two-step strategies"( μεθόδους που έχουν τις καταβολές τους στην αμερικανική μεταπολεμική στρατηγική των ψυχολογικών επιχειρήσεων, βλ. Christopher Simpson, Science of Coercion: Communications Research &  Psychological Warfare, 1945-1960).

Ανομολόγητος σκοπός και στόχος των δυό είναι να πείσουν την μεγάλη πλειοψηφιια των ιθαγενών στη Κύπρο οτι μια "ωραιοποιημένη " εκδοχή του άπαρτχαιντ (apartheid), ενός δηλαδή ρατσιστικού (racialist) συστήματος διακυβέρνησης, την ταφόπλακα του οποίου τσιμέντωσε ο μακαρίτης Μαντέλα με τη δικαίωση του οικουμενικού του αγώνα "ένας άνθρωπος μια ψήφος"στη Νότιο Αφρική, θα τους αποφέρει πλούσια ωφέλη εκ των οποίων το πιό άμεσο θα είναι η έξοδος απο τη παρούσα οικονομική κρίση. Και επιπλέον οτι με τη αχανή αγορά της Τουρκίας προσβάσιμη, τα σαίνια της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα μεγαλουργήσουν στην Ανατολία επ´ωφελία του συνόλου του πληθυσμού.

Γι'αυτό με δολλάρια απο το αμερικανό-χρηματοδοτούμενο ταμείο της UNOPS (United Nations Operations) και με τα μέλη του Κυπριακού  Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) στο ρόλο των "χρησίμων ηλιθίων", έστησαν το γνωστό φιλμάκι με πρωταγωνιστή τον πολιτικά αφελή Sir Christopher Antoniou Pissarides. Ευελπιστούν έτσι οτι με τέτοιες "εκλεπτυσμένες" μεθοδεύσεις οι ιθαγενείς θα πεισθούν οτι θυσιάζοντας  κάποιες "λεπτομέριες"στο βωμό της Τουρκικής ειρήνης, θα ανταμειφθούν με τον κήπο του αλλάχ που βρίσκεται και τους αναμένει στη επόμενη γωνία.

Συστήνω και στους δυό έντιμους πρέσβεις να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα απο το βαρύ τους πρόγραμμα και να ρίξουν μια ματιά στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης "Foreign Affairs". Και να κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το κείμενο των καθηγητών Henry Farell  και Martha Finnemore , "The End of Hypocrisy: American Foreign Policy in the Age of Leaks". Η μελέτη του θα τους δώσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ν´ αναστοχαστούν ως άτομα και ως επαγγελματίες. Ισως διαπιστώσουν τί είναι που κάνουν λάθος οι κυβερνήσεις τους και που οι ίδιοι αναπαράγουν ευλαβικά στη Κύπρο . Και ίσως μάθουν πως θα πρέπει να εξασκούν απο τούδε και στο εξής το επάγγελμα τους ως διπλωμάτες στη πραγματική δημοκρατική εποχή που , παραδόξως , τους επιβάλλεται απο την μακρά και αυθεντική αμερικανική παράδοση της διαφάνειας και της ευθυνοδοσίας .

Ο Koenig, ως βέρος αμερικανός,  έχει αναντήρητα την δυνατότητα ν´ αναστοχαστεί, ν´ αναθεωρήσει και να μάθει. Είναι στη φύση των αμερικανών αυτό. Αντίθετα ο Matthew Kidd φαίνεται να είναι χαμένη υπόθεση. Το απέδειξε και πρόσφατα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκεί απείλησε με μιά ακόμη τουρκική εισβολή σε περίπτωση που οι ιθαγενείς εξαντλήσουν την υπομονή των τουρκαλλάδων με τις δραστηριότητες τους εντός της δικής τους ΑΟΖ, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις αντιρρήσεις της Μεγάλης ( Buyuk) Τουρκίας. Δυστυχώς για αυτόν , ως παρακοιμώμενος μόνο  να γαυγίζει μπορεί.

Οπως ορθά υπογραμμίζουν οι Farell  και Finnemore, επικαλούμενοι και τον τέως Υπουργό Άμυνας Robert Gates, η ζημιά για την αμερικανική ασφάλεια απο τις διαρροές επισήμων εγγράφων υπήρξε "σχετικά περιορισμένη". Εξάλλου όπως και πάλι υποστηρίζουν οι συγγραφείς, το περιεχόμενο των διαρροών δεν εξέπληξε κανένα μελετητή και γνώστη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σχεδόν όλα όσα αποκαλύφθηκαν μέσω των Wikileaks, αλλά και πρόσφατα απο τον Edward Snowden, ήταν γνωστά απο Ακροάσεις στο αμερικανικό Κογκρέσσο που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (Pike και Church Committee Hearings). Και για όσα ο Snowden τεκμηρείωσε, όπως π.χ. παρακολουθήσεις δυτικών ηγετών, οι μελετητές ήταν βαθειά υποψιασμένοι. Αφού από τότε ηταν γνωστό και τεκμηριωμένο οτι οι αμερικάνοι παρακολουθούσαν τους Σοβιετικούς στις λιμουζίνες, στα ξενοδοχεία και στις κρεβατοκάμαρές τους, είναι δυνατόν να μήν παρακολουθούσαν και τους Δυτικούς τους συμμάχους; Τούς παρακολουθούσαν.

Η πραγματική απειλή των διαρροών , γράφουν οι συγγραφείς, δεν αφορά στην ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά στο γεγονός οτι "υποσκάπτουν τη δυνατότητα της Ουάσιγκτον να συμπεριφέρεται υποκριτικά" χωρίς να πληρώνει κανένα τίμημα, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να διεκδικεί και το ηθικό πεδίο της μάχης έναντι των εχθρών και ανταγωνιστών της. Η υποκρισία αποτελεί στρατηγικό εργαλείο αλλά λίγοι Aμερικάνοι διπλωμάτες το συνειδητοποιούν ως τέτοιο. Και ο λόγος που η αμερικανική υποκρισία είναι τόσο αποτελεσματική με αμερικανούς πολιτικούς και διπλωμάτες, είναι διότι οι περισσότεροι απο αυτούς δεν συνειδητοποιούν πόσο διπρόσωπη είναι η χώρα τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ("most U.S.  politicians do not recognise just how two-faced their country is").

Πάντως οι διαρροές σηματοδοτούν, κατά τους συγγραφείς , μια νέα εποχή στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση χάνει την μέχρι τώρα ικανότητα της να λειτουργεί υποκριτικά , διακηρρύτοντας  πίστη σε οικουμενικές αρχές και αξίες, διεκδικώντας ρόλο ευμενούς ηγεμόνα που παράγει ασφάλεια και αγαθά για όλους, αλλά που ταυτόχρονα καταπατά κάθε αρχή και αξία και σχίζει τα ιμάτια της οταν θίγονται τα δικά της συμφέροντα ή αυτά των αυλικών της.

Το πρόβλημα για τους Aμερικανούς και τους διπλωμάτες τους, οπως καλή ώρα του κ. Koenig στην Κύπρο, είναι οτι δεν μπορούν να έχουν και τη πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτασμένο. Η περίφημη ήπια ισχύς (soft power) των αμερικανών προκύπτει απο την αξιοπιστία τους , τη δυνατότητα τους να πείθουν εμάς τους ιθαγενείς για τη νομιμότητα (legitimacy) των πράξεων τους, όπως επίσης και απο τη οικουμενικότητα των αρχών και αξιών που πρεσβεύουν, εφόσον αυτές εφαρμόζονται οικουμενικά και οχι μόνο οταν βολεύουν . Δεν προκύπτει απο την υποκρισία, τα ψέματα, τη πολιτική των στραβών ματιών και αυτή των δυο μέτρων και των δυο σταθμών . Είναι τόσο απλό.

Ο Νέλσων Μαντέλα αγιοποιήθηκε πολιτικά και ο Πρόεδρος Ομπάμα του υποκλίθηκε γιατί αγωνίσθηκε και κατέλυσε το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής. Και διότι εξανάγκασε όλους τους ισχυρούς του δυτικού κόσμου, δηλαδή τους για σχεδόν μισό αιώνα διώκτες του, να κατεβάσουν τις μάσκες και να παραδεχθούν την οικουμενική δημοκρατική αρχή "ένας άνθρωπος μια ψήφος ".

Δεν μπορεί η Αμερική του έντιμου κ. Koenig ν´ αγιοποίει τον Μαντέλα και τους αγώνες του τη μια μέρα και κυριολεκτικά την άλλη, μέσω υποκριτικών καταστάσεων και πολιτικού φαρισαισμού, να προσπαθεί να επιβάλλει την κυπριακή εκδοχή του απαρτχάιντ στη χώρα πού είναι διαπιστευμένος, καταπατώντας τον δυτικό νομικό και δημοκρατικό πολιτισμό, και γιατί; Για να ικανοποίησει τη  χθές κεμαλική, σήμερα ισλαμική αλλα πάντοτε δεσποτική και βουλιμική σύμμαχό της, την Τουρκία! Για να ικανοποιήσει, οπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Τρούμαν,"το δικό της μπάσταρδο".

Διαβάστε την Επικαιρότητα εδώ

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
416 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013
12:08

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες θα μπορούν να εκτυπώνουν και να αναπλάθουν ανθρώπινες καρδιές σε τρισδιάστατη μορφή κάτι που θα αλλάξει τον "χάρτη" στην μεταμόσχευση του βασικότερου οργάνου του ανθρωπίνου σώματος. Μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο του Louisville μίλησε στην ιστοσελίδα Wired.co.uk και ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν «ολόκληρες καρδιές» για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από μερική χρηματοδότηση του αμερικανικού Πενταγώνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την διάσωση προωσπικού που έχει κτυπηθεί στην περιοχή της καρδιάς στο πεδίο της μάχης και έχει πιθανότητες επιβίωσης. Ο Dr Stuart Williams ισχυρίζεται ότι εκείνος και η ερευνητική του ομάδα από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Καινοτομίας του πανεπιστημίου, έχουν ήδη δημιουργήσει μια στεφανιαία αρτηρία και πως έχουν δημιουργήσει σε τρισδιάστατη μορφή μερικά από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία της ανθρώπινης καρδιάς.

«Αυτές οι μελέτες έχουν φθάσει σε προχωρημένο προκλινικό στάδιο και δείχνουν ότι τα “εκτυπωμένα” αιμοφόρα αγγεία επανασυνδέονται με τον ιστό από τον παραλήπτη δημιουργώντας νέα ροή του αίματος στον εκτυπωμένο ιστό» είπε ο ίδιος στην ιστοσελίδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail. Οι επιστήμονες μελετούν τώρα πώς θα μπορέσουν να κατασκευάσουν ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές για τη δημιουργία τεχνητών καρδιών.

Αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για να εκτυπωθούν μεμονωμένα κομμάτια της καρδιάς, ωστόσο η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι τελικά θα είναι σε θέση να εκτυπώσουν όλα τα μέρη του οργάνου (το μυ της καρδιάς, τα αιμοφόρα αγγεία, τις βαλβίδες) μέσα σε διάστημα τριών ωρών!  Οι ερευνητές λένε ακόμη ότι από τη στιγμή που θα εκτυπωθεί μια καρδιά, θα χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να «ωριμάσει» προτού τοποθετηθεί στον παραλήπτη, ενώ εκτιμούν ότι οι ασθενείς θα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να απορρίψει ο οργανισμός τους το μεταμοσχευμένο όργανο, καθώς θα έχει φτιαχτεί από δικά τους κύτταρα.

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
311 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013
11:54

Τα δύο τελευταία νομοσχέδια, για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση προκαλούν την οργή του λαού και ρίχνουν λάδι στη… φωτιά της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που πλησιάζει τα όρια της έκρηξης, αφού στο στόχαστρο δανειστών και εγχώριων εκφραστών τους, των funds που εξυπηρετεί ο υπουργός Οικονομικών, όπως είπε ο Β. Πολύδωρας, έχει μπει ξεκάθαρα πλέον το κεραμιδί του Έλληνα που έφτιαξε με αίμα. Θέλουν να του το πάρουν και να τον πετάξουν στο δρόμο.

 

Οι βουλευτές της Ν.Δ., που εμφανίζονται «κότες», αφού από τη μία δήθεν ετοιμάζουν αντάρτικο, εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις τους στα νομοσχέδια της συγκυβέρνησης αλλά εν τέλει ψηφίζουν με χέρια και με πόδια, προχωρούν στο κλείσιμο των γραφείων τους, φοβούμενοι τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν να κατέβουν στα πολιτικά τους γραφεία, αφού ο κόσμος τους φτύνει για τα κατορθώματα τους. Στους δρόμους δεν κυκλοφορούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις για να μετακινηθούν ιδιωτικά και να μεταβούν ακόμη και σε «προστατευμένο» περιβάλλον… μεταμφιέζονται.

 

Και πολύ καλά κάνουν, καθώς αφενός όσοι συμφωνούν με τα νομοσχέδια συμπράττουν στην κατάσχεση των σπιτιών των Ελλήνων, ενώ όσοι δήθεν αντιδρούν εμπαίζουν και από πάνω τους μελλοντικούς αστέγους, που θα χάσουν τα σπίτια τους με τη δική τους ψήφο. Στο «κλαμπ» των δήθεν βουλευτών που εμφανίζονται… έντονα δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης μπήκε και ο Α. Σπηλιωτόπουλος με δηλώσεις του μέσω twitter, «ρίχνοντας» τα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προστέθηκε στους… επαναστάτες Π. Παυλόπουλο, που μιλούσε για αντισυνταγματικότητα, Γ. Βλάχο και σε πολλούς άλλος που αποδείχθηκαν αντιρρησίες στα λόγια, αλλά στις πράξεις «κότες». Υπερψήφισαν.

 

Μόνο ο Β. Πολύδωρας είχε το θάρρος (μετά από πολλές «απειλές» και αρκετά «ΝΑΙ» είναι η αλήθεια και αυτός) να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και να θέσει εαυτόν εκτός Κ.Ο. της Ν.Δ. Γνωρίζουν πολύ καλά οι βουλευτές της Ν.Δ. πώς αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές το κόμμα τους θα καταρρεύσει και οι ίδιοι θα περάσουν στην… ιστορία. Ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου του 2011, ίσως και χειρότερα, ανάλογα με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Ένα τεράστιο ποσοστό βουλευτών δεν επανεξελέγησαν.

 

Με λίγα λόγια θα χάσουν τους παχυλούς μισθούς και τα προνόμια. Τα βουλευτικά αυτοκίνητα, την προσωπική ασφάλεια, το αφορολόγητο και πολλά ακόμη. Η κατάρρευση της Ν.Δ. φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυξάνει τη διαφορά του. Μέχρι και η RASS, που δίνει τις πιο «φιλικές» δημοσκοπήσεις στη Ν.Δ. την εμφανίζει δεύτερη με διαφορά 0,4%. Το 0,4% για τη RASS σημαίνει 3-4 μονάδες διαφορά πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το κυβερνών κόμμα χάνει συνεχώς έδαφος και καταρρέει με μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων να κατευθύνεται προς τη Χρυσή Αυγή, η οποία αυξάνει τα ποσοστά του παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του παραμένει φυλακισμένη με ένα σαθρό κατηγορητήριο. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται καμία συζήτηση. Έχει ήδη διαλυθεί και οι εναπομείναντες τσακώνονται στα αποκαΐδια. Ο νυν Πρόεδρος Ε. Βενιζέλος ψάχνει να την κάνει προς την «Ελιά», προκειμένου να διασωθεί στην λογική στρίβειν δια του αρραβώνος και μερικοί βουλευτές θέλουν να κρατήσουν ότι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ.

 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σφοδρή κριτική που άσκησαν οι «Παπανδρεικοί» στον κ. Βενιζέλο χθες στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών οι, Καρχιμάκης, Σαχινίδης, Όθωνας και Μωραίτης. Ο τελευταίος μάλιστα θέλει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ξέρει αν μέχρι τότε θα έχει απομείνει κάτι. Το συμπέρασμα είναι πώς η παραπαίουσα Ν.Δ. και το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σταθούν ως κυβέρνηση με την κοινωνία στα πρόθυρα της έκρηξης μετά τα επώδυνα και εξοντωτικά μέτρα που έχει ψηφίσει με εντολή της τρόικας και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτή. Το χαμόγελο των Σαμαρά και Βενιζέλου σίγουρα τους έχει κοπεί μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

Οι δήθεν εφεδρείες των ανεξάρτητων βουλευτών όπως οι, Α. Λοβέρδος και Χ. Αηδόνης και της ΔΗΜΑΡ δεν είναι ικανές να σώσουν την κυβέρνηση όταν ο «πολιτικός χειμώνας» της κυβέρνησης είναι ακόμη στην αρχή, όπως και ο κανονικός. Όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός του 2014 και τα μέτρα που μόλις το Σαββατοκύριακο ψήφισε η κυβέρνηση για να δημεύσει και να κατασχέσει τα σπίτια των Ελλήνων, τότε για τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το ότι δεν θα μπορούν να ανοίξουν τα γραφεία τους θα είναι το λιγότερο.

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
350 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013
11:46

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίου «Barbaros» έλαβε με πορεία στα δυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση προς την θεωρητική ελληνική ΑΟΖ και ειδικότερα την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο. Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία και το πλήγμα που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, ίσως αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να "αγριέψει την κατάσταση και να προκαλέσει μία κρίση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αντιπερισπασμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 

Ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν πώς ίσως επιχειρηθεί μία «εξαγωγή» της κρίσης προς το Αιγαίο, καταγράφοντας στα ανησυχητικά στοιχεία της αλλαγή πλεύσης «Οι μέρες είναι πονηρές και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στα εσωτερικά της Τουρκίας», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του Πενταγώνου στο «defencenet.gr» και θύμησε πώς μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων αρκετές φορές η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο.

 

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή των Ιμίων το 1996, αφού η κρίση που λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, άρχισε να κλιμακώνεται αρκετές ημέρες πριν με την προσάραξη εμπορικού πλοίου. Έληξε με την παρέμβαση των Αμερικανών και το Σημίτη να τους «ευχαριστεί» από το βήμα της Βουλής. Αλλά και μέσα στις γιορτές οι Τούρκοι προχωρούν σε παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Τώρα που έχουν εσωτερικά προβλήματα ίσως ψάξουν να βρουν μια διέξοδο», σημείωσε επιτελής του Πενταγώνου.

 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ήδη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητα τους. Δόθηκε εντολή στα παρατηρητήρια των νησιών να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κινήσεις τουρκικών σκαφών, ενώ Στόλος και Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών έχουν επίσης αυξήσει την ετοιμότητα τους.Μέχρι στιγμής το στοιχείο που έχει καταγραφεί και προκαλεί ένα βαθμό ανησυχίας ως προς την εξέλιξη του είναι η αλλαγή ρότας για το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros». Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τώρα κινείται προς την χερσόνησο Ακάμα για να συνεχίσει το έργο των προκλήσεων και στα δυτικά της Κύπρου.

 

Το «Barbaros» συνοδεύεται από τα πλοία «Bravo Supporter» και «Deep Supporter» και μέχρι τα 30 Ιανουαρίου 2014 θα πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας. Εκτιμάται όμως πώς ίσως δοθεί εντολή από την Άγκυρα στο ερευνητικό σκάφος να πλεύσει και προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας και την ελληνική ΑΟΖ σε μία προσπάθεια πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να στρέψει αλλού τα βλέμματα που είναι «καρφωμένα» στο σκάνδαλο διαφθοράς.

 

Το Κυπριακό επίσης αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Τουρκία μπορεί να ανεβάσει την ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις. Φαίνεται πώς η περίοδος, είναι πονηρή και επικίνδυνη.

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
602 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013
12:49

Με βάση ορισμένες παραδοχές και προϋποθέσεις, όλα είναι έτοιμα για ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα. Σε δεινή θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνουν πως χάνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους με ταχύτατους ρυθμούς. Αποφάσεις - σοκ από την πλευρά του Πεκίνου, που ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου κατά της Ουάσινγκτον H 22 Νοεμβρίου ήταν μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την παγκόσμια οικονομία και όπως είναι φυσικό, τέτοιου μεγέθους ειδήσεις περνάνε απαρατήρητες από τα δελτία των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών και των λοιπών κυβερνητικών - μνημονιακών ΜΜΕ.

Κι επειδή η Ελλάδα δεν αποτελεί ούτε τον "ομφαλό" της γης, ούτε διαθέτει ισχύ τέτοια που να μπορεί να κινηθεί γεωπολιτικά και γεωοικονομικά προς την κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων της, αυτό δεν σημαίνει πως οι ειδήσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος δεν απασχολούν ή δεν πρέπει να απασχολούν την χώρα (που έγινε χώρος ελέω μνημονίων και ολίγιστων πολιτικών) οι πολίτες της οποίας θα πρέπει να ενημερώνονται για γεγονότα των οποίων η πιθανότατη εξέλιξη μπορεί να μεταβάλλει προς το ακόμη χειρότερο τα όσα ήδη βιώνει ο πληθυσμός της Ελλάδας.

Στις 22 Νοεμβρίου, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα ότι από εδώ και στο εξής θα σταματήσει να αποταμιεύει σε δολάρια (όσα έχει σιγά-σιγά θα τα ξοδεύει για να συνεχίσει να αγοράζει χρυσό αλλά και σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και στηρίζοντας το ευρώ αφού αυτό λόγω λιτότητας δεν πληθωρίζεται). Με απλά λόγια, ανακοινώθηκε η απόφαση της Κίνας να διαγράψει από παγκόσμιο νόμισμα το δολάριο και να μειώσει με ραγδαίους ρυθμούς την ισχύ των ΗΠΑ...Μετά από λίγες ώρες ήρθε και η δεύτερη και - κατά πολύ μεγαλύτερης της πρώτης - έκπληξη από το Πεκίνο.

Η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή της να δημιουργήσει στην Σαγκάη μια καινούργια αγορά πετρελαίου όπου το πετρέλαιο δεν θα διαπραγματεύεται σε δολάρια αλλά πιθανόν (όπως ειπώθηκε) σε Γιουάν!!!.Και αυτή η ανακοίνωση ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου προς τις ταλαιπωρημένες οικονομικά ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται πλέον ευθέως από την Κίνα και όχι από τον Σαντάμ Χουσεΐν ή τον Μουαμάρ Καντάφι. Το μέγεθος της απειλής είναι τεράστιο και απαιτείται τοποθέτηση - απάντηση από τον Λευκό Οίκο, που όμως μέχρι στιγμής προτιμά να σιωπά.

Σε ρυθμό κανονικού βομβαρδισμού ήρθε και η τρίτη βόμβα κατά των ΗΠΑ. Και αυτή τη φορά από μία άλλη μεγάλη δύναμη, από την Ινδία, η οποία είναι γνωστό ότι καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών της αναγκών αγοράζοντας πετρέλαιο από το Ιράν. Είναι επίσης γνωστό ότι από την ώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν το εμπάργκο στο Ιράν, η Ινδία πλήρωνε σε χρυσό επειδή λόγω εμπάργκο το δολάριο δεν μπορούσε να μπει στο Ιράν. Αυτό που δεν είναι γνωστό (αλλά όχι ασήμαντο) είναι ότι Ιράν και Ινδία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε στις μεταξύ τους συναλλαγές να χρησιμοποιούν το ευρώ!Ο μόνος που είχε τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο ήταν ο Σαντάμ (πουλούσε πετρέλαιο και σε ευρώ) και η "τύχη" του ήταν να βρεθεί κρεμασμένος, ενώ αμέσως μετά την εκτέλεσή του επανήλθε το μονοπώλιο του δολαρίου...

Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα: Μπορούν η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ να τα βάλουν με την Κίνα και την Ινδία; Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις - σε οικονομικό επίπεδο - αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, στην οποία παρέχεται και ρωσική στρατιωτική τεχνογνωσία αλλά και πωλήσεις πολεμικού υλικού, τότε είναι άγνωστο πόσο σύντομα η υπερδύναμη Κίνα θα είναι σε θέση να σταθεί και στρατιωτικά ικανότερη της αμερικανικής πολεμικής μηχανής.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μαζί, φτάνουμε δεν φτάνουμε τον μισό πληθυσμό της Κίνας. Εμείς - οι λεγόμενοι Δυτικοί - έχουμε σφίξει τα λουριά λόγω οικονομικής κρίσης και πολύ φυσιολογικά αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.

Ορθά σκεπτόμενοι οι Κινέζοι τι κάνουν;

Προχωρούν στην δημιουργία οικονομικών συνθηκών που με την σειρά τους θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί στην Κίνα μια μεσαία τάξη (που δεν υπάρχει) η οποία θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνει, αλλά  κυρίως - να στηρίξει τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και σε "αντιπάλους" που μέχρι σήμερα μοιάζουν ανίκητοι. Μάλιστα, οι κινέζοι είναι τόσο πολλοί που είναι σχετικά εύκολο να αντικαταστήσουν την αγορά που χάνουν λόγω κρίσης στην Δύση με δικούς τους καταναλωτές στηρίζοντας την ανάπτυξη τους, πετυχαίνοντας την δημιουργία μίας αυτόνομης πανίσχυρης διεθνώς οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδήσεις και οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και χειρότερες. Γνωστοί διαχειριστές Hedge Funds αρθρογραφούν τις τελευταίες εβδομάδες βλέποντας σαφή παραλληλισμό στην πορεία του οικονομικών μεγεθών, με αυτή του “μαύρου” 1929.Τις τελευταίες ημέρες, η διακύμανση του ΓΔ Dow Jones έχει βαλθεί να τους επιβεβαιώσει καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα, η πορεία προς το 1929 δείχνει να επαναλαμβάνεται. Εάν ταυτίσουμε τους δείκτες για το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, το γράφημα προκαλεί όντως ανατριχίλα.

Σαν κακόγουστη φάρσα, η ταύτιση που σύμφωνα με την “κόκκινη γραμμή”, το πρώτο μισό του Γενάρη είναι το σημείο κλειδί που θα δείξει εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή. Κάποιοι άλλοι αναλυτές βλέπουν ακόμα πιο μακριά, συνδέοντας την οικονομική συγκυρία με τις τρέχουσες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ παρά τις νουθεσίες του Πούτιν που οδήγησαν στην απεμπλοκή τους από την Μέση Ανατολή και το Ιράν, ανοίγουν ένα μεγάλο μέτωπο με την Κίνα στον Ειρηνικό.

Ο “δράκος” όπως έχει αποκαλυφθεί, τα δυο τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα “μαξιλάρι” έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της Κίνας σε ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου παραμένει κολοσσιαία, αποτελώντας μία εν δυνάμει οπλισμένη βόμβα που εάν "σκάσει" θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κίνα, αλλά θα ισοπεδώσει την αμερικανική οικονομία.

Εάν λοιπόν η ιστορία του 1929 επαναληφθεί, η Κίνα θα είναι αυτή που θα δώσει την χαριστική βολή στην Αμερικάνικη οικονομία, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αφού η κρίση διέλυσε τις επενδυτικές θέσεις κυρίως ιδιωτών. Πρακτικά, σε ενδεχόμενη κατάρρευση η Κίνα θα μπορούσε να… αγοράσει την Αμερική με όπλο το διεθνές δίκαιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μόνη διέξοδος για την υπερδύναμη θα ήταν η “συνηθισμένη”.

Μία εμπόλεμη σύρραξη με τον πιστωτή. Εκτός και εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναμετρηθούν με την Κίνα (αιφνιδιάζοντάς την, αφού σήμερα το Πεκίνο θεωρείται ανέτοιμο για μία μετωπική σύγκρουση με την Ουάσινγκτον) πολύ πριν από τις υπάρχουσες "λογικές" προβλέψεις. Μία τέτοια σύρραξη νομοτελειακά μοιάζει αναπόφευκτη, όπως μας έλεγε αξιόπιστος συνομιλητής από το city. Η ένταση της όμως θα μπορούσε να είναι από απλή εχθροπραξία μέχρι πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Επειδή, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται, κι επειδή τα μέχρι στιγμής "δείγματα" αυτής της επανάληψης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία "βίαιη εκτόνωση" (όπως συνέβη με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι η ταχύτητα με την οποία σήμερα εξελίσσονται οι "παράγοντες" που θα οδηγήσουν στην τελική λύση. Μετά την απώλεια ισχύος από την μη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μία δεύτερη τακτική παγκόσμια υποχώρηση και απώλεια κύρους από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η οποία θα προσπαθήσει να έχει τον έλεγχο για την επικείμενη κρίση - σύγκρουση, αποφασίζοντας τον τόπο, τον χρόνο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως απέναντι στην Κίνα, ο χρόνος κυλάει εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και υπέρ της Κίνας...

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις