ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
908 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012
10:00

ΟΡΙΣΜΟΣ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ισχαιμική νέκρωση μιας εντοπισμένης περιοχής του μυοκαρδίου, που οφείλεται σε απότομη απόφραξη κλάδου της στεφανιαίας αρτηρίας.

ΤΥΠΟΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές εμφράγματος το διατοιχωματικό έμφραγμα, στο οποίο η νέκρωση επεκτείνεται σε όλο το πάχος του κοιλιακού τοιχώματος και το μη διατοιχωματικό έμφραγμα, που εμπλέκει το υπενδοκάρδιο , το τοιχωματικό μυοκάρδιο ή και τα δύο μαζί χωρίς όμως να επεκτείνεται σε όλο το πάχος του μυοκαρδίου.

ΑΙΤΙΕΣ

-Απότομη απόφραξη κλάδου της στεφανιαίας αρτηρίας

-Σπασμό των στεφανιαίων

-Εμβολή

-Αιμορραγία

-Αθηροσκλήρωση

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

-Ηλικία και φύλο

-Οικογενειακό ιστορικό

-Αρτηριακή υπέρταση

-Σακχαρώδης διαβήτης

-Κάπνισμα

-Στρες

-Παχυσαρκία

-Διατροφή

-Καθιστική ζωή

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι ενδείξεις που φανερώνουν ότι η παροχή αίματος προς την καρδιά έχει διαταραχτεί προσωρινά προηγούνται συχνά ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι ενδείξεις αυτές διαρκούν κατά κανόνα μόνο μερικά λεπτά της ώρας. Σε πολλές όμως περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι αιφνίδια χωρίς προκαταρκτικά ενοχλήματα. Κάποιες τέτοιες ενδείξεις είναι οι εξής:

-Αίσθηση πίεσης ή σφιξίματος στο στήθος

-Πόνοι στο στήθος, οι οποίοι μπορεί να διαχέονται στον ώμο, το χέρι, το λαιμό, ή και σαγόνι. Η ένταση του πόνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο σε σημείο που μπορεί να κυμαίνεται από ένα απλό συνεχές βάρος έως και να απουσιάζει ολοκληρωτικά (ειδικώς στους χρόνια διαβητικούς ασθενείς)

-Ξαφνικός πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα με συνοδούς εμετούς πολλές φορές

-Εφίδρωση

-Δυσχέρεια στην αναπνοή

-Ακανόνιστος χτύπος καρδιάς που συμβαίνει για πρώτη φορά

Αρχικά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την σωματική κόπωση, ενώ αργότερα εμφανίζονται και κατά την ξεκούραση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του εμφράγματος βασίζεται στο ιστορικό και την αξιολόγηση των κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται και αξιολογούνται τα ευρήματα είναι:

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα με χαρακτηριστικά ευρήματα όπως : ανύψωση του τμήματος S-T,αναστροφή κύματος Τ και εμφάνιση μεγάλου παθολογικού κύματος Q. Επίσης αξιολογούνται τα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία δείχνουν αύξηση ορισμένων ένζυμων όπως : αύξηση του ένζυμου MB-CPK,αύξηση της τρανσαμινάσης SGOT, αύξηση της γαλακτικής αφυδρογονάσης LDH.Επιπλέον παρουσιάζεται αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και της ΤΚΕ.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι κυριότερες επιπλοκές του εμφράγματος είναι:

-οι αρρυθμίες

-η καρδιακή ανεπάρκεια

-τα θρομβοεμβολικά επεισόδια

-η ρήξη θηλοειδών μυών ή του μεσοκοιλιακού διαφράγματος

-ανεύρυσμα μιας κοιλίας

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής του εμφράγματος είναι η ελαχιστοποίηση της μυοκαρδιακής βλάβης που πετυχαίνεται με την ανακούφιση του πόνου, την εξασφάλιση ανάπαυσης και τη πρόληψη των επιπλοκών όπως καρδιογενές shock.

Επίσης χορηγείτε θρομβολυτική θεραπεία με σκοπό να ελαχιστοποιήσει την καρδιακή βλάβη. Τα θρομβολυτικά φάρμακα που δίνονται είναι η στρεπτοκινάση, ο ενεργοποιητής πλασμινογόνου και η αντιστρεπλάση. Τα φάρμακα αυτά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να χορηγούνται μέσα σε 6 ώρες από την εκδήλωση του θωρακικού πόνου. Επιπλέον χορηγείται στο ασθενή οξυγόνο που μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα εμφάνισης αρρυθμιών γιατί κάνει το μυοκάρδιο λιγότερο διεγέρσιμο με μείωση της υποξίας του.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου χρειάζεται ειδική φροντίδα. Τα νοσοκομεία διαθέτουν μονάδες εντατικής θεραπείας εμφραγμάτων ,όπου κατά τη νοσηλεία του ασθενή γίνεται συνεχείς παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας με ειδικά μηχανήματα.

Ο νοσηλευτής κατά την είσοδο του ασθενή στην ΜΕΘ τον συνδέει με το μηχάνημα και εκτελεί φλεβοκέντηση για εξασφάλιση φλεβικής γραμμής και έναρξη ενδοφλέβιας χορήγησης.

Αξιολογεί την εντόπιση, την διάρκεια, την έκταση, την ποιότητα και την αντανάκλαση του πόνου και σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες χορηγεί τα ανάλογα αναλγητικά.

Επίσης χορηγούνται στον ασθενή αντιαρρυθμικά φάρμακα κυρίως λιδοκαϊνη για προφύλαξη από τις κοιλιακές αρρυθμίες, νιτρώδη σε παρατεινόμενο πόνο και αναστολείς των β-υποδοχέων.

Ο νοσηλευτής παρακολουθεί και καταγράφει τα ζωτικά σημεία του ασθενή και ενημερώνει τον ιατρό για την κατάσταση του.

Επιπλέον ο νοσηλευτής ενθαρρύνει τον ασθενή ώστε να αποκτήσει μία θετική στάση απέναντι στην αρρώστια του. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά το έμφραγμα κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό αφού νιώθει λύπη για αυτό που του συνέβη.

Επίσης ο νοσηλευτής σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που γίνεται για την αποκατάσταση του ασθενή σε άριστο ψυχικό, φυσικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις