ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
1741 αναγνώστες
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012
08:20

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παγκοσμίως περισσότερα από 450.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης στη διάρκεια της ζωής είναι γύρω στο 5% σε περιοχές της Αφρικής, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, σε αντίθεση με το 1% στην Ευρώπης και τη Βόρεια Αμερική. Γύρω στις 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.300 από αυτές τις γυναίκες θα καταλήξουν από τη νόσο.

Ευτυχώς ο καρκίνος του τραχήλου έχει μια προκαρκινική φάση και πληρούνται πολλά από πολλά από τα κριτήρια για την ανάπτυξη ενός κατάλληλου προγράμματος διαλογής. Ο στόχος αυτού του ελέγχου έγκειται στην ανίχνευση της νόσου του τραχήλου σε προκαρκινικό στάδιο, μέσο της εξέτασης του τραχηλικού επιχρίσματος και της αντιμετώπισής του πριν την εμφάνιση διήθησης. Τόσο η θνησιμότητα, όσο και η επίπτωση έχουνε παρουσιάσει σημαντική πτώση μετά την εισαγωγή αυτού του προγράμματος διαλογής.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους που εμφανίζονται στις γυναίκες. Κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του μαστού. Είναι πιο συχνός στις ηλικίες μεταξύ 35-55 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Αναπτύσσεται συχνότερα στις πολύτοκες και σε αυτές που είχανε σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ νεαρή ηλικία.

ΣΤΑΔΙΑ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ταξινομείται διεθνώς σε τέσσερα στάδια:

Στάδιο 0:ενδοεπιθηλιακός καρκίνος στο προεισδυτικό στάδιο (in situ)

Στάδιο 1:Αρχόμενος καρκίνος τραχήλου.

Στάδιο 2:Ελαφρά μορφή.

Στάδιο 3:Βαριά μορφή.

Στάδιο 4:Απελπιστική μορφή.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Κατά τα πρώτα στάδια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ασυμπτωματικός και παρουσιάζει εκατό τα εκατό πενταετή επιβίωση. Τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λευκόρροια και η ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος. Η λευκόρροια προοδευτικά αυξάνει σε ποσότητα και γίνετε σκοτεινού χρώματος και κάκοσμη εξαιτίας νέκρωσης και λοίμωξης της μάζας του όγκου. Η αιμορραγία συμβαίνει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την περίοδο ή και μετά από την κλιμακτήριο και οφείλετε στην αρχόμενη εξέλκωση. Αρχικά η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ μικρή σε ποσότητα, καθώς όμως η νόσος προχωρεί η αιμορραγία γίνετε πιο σταθερή. Χαρακτηριστικές είναι οι αιμορραγίες μετά από συνουσία και άλλες επαφές με τον τράχηλο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις παρουσιάζονται πόνοι στο υπογάστριο και οσφυαλγία, που μπορεί και να λείπουν τελείως όσο δεν πιέζονται από καρκινικές μάζες ή διηθήσεις μεγαλύτερα αισθητικά νεύρα. Η επέκταση του καρκίνου α) στην ουροδόχο κύστη προκαλεί συμπωματική και κάποτε βάρια κυστίτιδα με αιματουρία και κυστεοκολπικά και κυστεοτραχηλικά συρίγγια, β) στους ουρητήρες απόφραξη και γ) στο ορθό ακράτεια κοπράνων και ορθοκολπικά συρίγγια. Όταν οι καρκινικές διηθήσεις πιέζουν αγγεία και νεύρα, οι πόνοι γίνονται αφόρητοι και παρουσιάζονται οιδήματα στα κάτω άκρα. Η τελική εικόνα είναι η μεγάλου βαθμού απίσχναση και αναιμία, συχνά δε υπάρχει και διαλείπων πυρετός οφειλόμενος σε δευτερογενή λοίμωξη, περιτονίτιδα και σχηματισμό αποστημάτων στην εξελκώμενη μάζα του όγκου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται από το στάδιό του και από την κατάσταση, την ηλικία και την επιθυμία της άρρωστης να διατηρήσει την αναπαραγωγική της λειτουργία. Αν το Pat-test αποκαλύψει δυσπλασία ή αν ο όγκος περιορίζεται στον επιθηλιακό ιστό ,η εμπλεκόμενη περιοχή του τραχήλου μπορεί να αφαιρεθεί με κωνοειδή εκτομή, ηλεκτρικό καυτηριασμό, κρυοχειρουργική ή χειρουργική με LASER. Οι προσεγγίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες προκειμένου να διατηρηθεί η αναπαραγωγική λειτουργία

ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ :

Α) Κρυοχειρουργική. Είναι η καταστροφή του τραχηλικού επιθηλίου με υψηλή ψύξη και εφαρμόζεται στο στάδιο Ι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολπική έκκριση μπορεί να επιμένει για αρκετές εβδομάδες μετά τη διαδικασία (περίπου 6 εβδομάδες).

Β) Χειρουργική με LASER. Οι ακτίνες LASER CO2 είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου και του κόλπου, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Τα πλεονεκτήματά της είναι η ακρίβεια στην αφαίρεση ιστού, το μικρότερο τραύμα και αιμορραγία και η μικρότερη πιθανότητα λοίμωξης.

Ακόμα, δεν δημιουργεί ουλή, δεν διαταράσσει την αρχιτεκτονική δομή του τραχήλου και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημά της είναι ότι διατηρεί την αναπαραγωγική ικανότητα.

Γ) Υστερεκτομή. Η απλή υστερεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου. Ο κόλπος παραμένει ανέπαφος και η συνουσία είναι δυνατή, χωρίς όμως να μπορεί η γυναίκα να τεκνοποιήσει. Η έκκριση των οιστρογόνων συνεχίζεται και η εμμηνόπαυση θα συμβεί φυσιολογικά.

Δ) Ριζική υστερεκτομή: περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση της μήτρας με εξαρτήματά της, την αφαίρεση του άνω ημίσεος του κόλπου, του παραμητρικού λίπους και του συνδετικού ιστού μαζί με τα λεμφογάγγλια, καθώς και του παρακολπικού, παρακυστικόυ και παραορθικού ιστού

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΗΣ

1.Ψυχολογικά προβλήματα, ανησυχία, φόβος καρκίνου και θανάτου.

2. Μεταβολή σωματικού ειδώλου εξαιτίας της επέμβασης.

3. Προβλήματα σεξουαλικής δραστηριότητας και γονιμότητας, κυρίως αν δεν έχει παιδιά.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

1. ΑΜΕΣΟΙ:

α. Μείωση ανησυχίας και φόβου της εγχείρησης.

β. Βοήθεια στη δημιουργία θετικού σωματικού ειδώλου.

2. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ:

α. Παροχή βοήθειας στην άρρωστη να ζήσει με την διάγνωση του καρκίνου.

β. Μείωση κινδύνου υποτροπής.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

1. Προεγχειρητική παρέμβαση:

α. Ενημέρωση της άρρωστης σχετικά με μετεγχειρητική θεραπεία (ακτινοβολία), πόνο, δραστηριότητα, δίαιτα, συνουσία, έμμηνη ρύση.

β. Παροχή συμβουλών που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα, θηλυκότητα και γονιμότητα.

γ. Παροχή ευκαιριών στην άρρωστη να εκφράσει τα αισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες της.

δ. Κατανόηση των πολύπλοκων προβλημάτων της άρρωστης ( φυσικών, συγκινησιακών και κοινωνικών).

ε. Υποστήριξη της άρρωστης κατά την περίοδο της συγκινησιακής της προσαρμογής στην απώλεια των γεννητικών οργάνων.

στ. Παροχή φυσικής ετοιμασίας της άρρωστης για το χειρουργείο

- Εξέταση αιμοσφαιρίνης, αντιμετώπιση αναιμίας, αν υπάρχει

- Προσδιορισμός ομάδας αίματος και εξασφάλιση αίματος για μετάγγιση

- Ενδοφλέβια πυελογραφία (οι ουρητήρες μπορεί να έχουν προσβληθεί)

- Διακοπή αντισυλληπτικών δισκίων

- Ακτινογραφία θώρακα

- Διδασκαλία αναπνευστικών, κοιλιακών ασκήσεων

- Ετοιμασία εγχειρητικού πεδίου

- Καθαρτικός υποκλυσμός και κολπική πλύση με αντισηπτικό σο κολπική υστερεκτομή

- Χορήγηση ηρεμιστικού για εξασφάλιση ύπνου

2.Μετεγχειρητική παρέμβαση:

α. Εκτίμηση: ζωτικά σημεία, πόνο, προσλαμβανόμενα και αποβαλλόμενα, κολπική εκροή, παροχέτευση τραύματος.

β. Προαγωγή ανάπαυσης και χαλάρωσης.

γ. Ανακούφιση από τον πόνο.

δ. Προαγωγή επούλωσης του τραύματος.

ε. Στενή παρακολούθηση της άρρωστης για έγκαιρη διαπίστωση μετεγχειρητικών επιπλοκών και αντιμετώπισή τους.

- Αν η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι υπερβολική, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει η άρρωστη στο χειρουργείο για αιμόσταση.

στ. Μείωση πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων από την κύστη.

- Παρακολούθηση και αναγραφή προσλαμβανόμενων και αποβαλλόμενων υγρών, χορήγηση υγρών παρεντερικά σύμφωνα με την οδηγία.

- Τοποθέτηση μόνιμου καθετήρα (σύμφωνα με οδηγία)

- Αφαίρεση καθετήρα.

- Διαπίστωση υπολείμματος.

ζ. Ανακούφιση από τη δυσφορία εξαιτίας της κοιλιακής διάτασης.

- Εισαγωγή ρινογαστρικού καθετήρα, ενώ η άρρωστη είναι ακόμα στο χειρουργείο.

- Τα υγρά και οι τροφές περιορίζονται, μέχρις ότου επανέλθει ο περισταλτισμός

- Ακρόαση της κοιλιάς για διαπίστωση έναρξης περισταλτισμού του εντέρου.

- Χορήγηση υγρών και μαλακής δίαιτας, μόλις επανέλθει ο περισταλτισμός.

η. Πρόληψη αναπνευστικών και κυκλοφορικών διαταραχών.

θ. Πρόληψη λοίμώξης. Συνήθως παραγγέλνονται πλύση και τοποθέτηση αλοιφών ή υποθέτων για μείωση πιθανότητας μετεγχειρητικής λοίμωξης.

ι. Παρακολούθηση για κολπική αππέκριση, αλλαγή γαζών με άσηπτη τεχνική.

ια. Έγκαιρη έγερση της άρρωστης, για πρόληψη επιπλοκών.

ιβ. Ετοιμασία της άρρωστης για ακτινοβολία (προφυλακτικά) με ακτίνες Rontgen ή ραδιενεργό κοβάλτιο-60.

ιγ. Σχεδιασμός εξόδου από το νοσοκομείο-Διδασκαλία.

- Η ολική υστερεκτομή προκαλεί εμμηνόπαυση και στειρότητα.

- Επεξήγηση της σπουδαιότητας της ορμονικής αντικατάστασης, αν η άρρωστη έχει υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή με ωοθηκεκτομή / σαλπιγγεκτομή.

- Παροχή συμβουλών στην άρρωστη:

-Να αποφεύγει κατά την περίοδο της ανάρρωσης να σηκώνει βαριά

αντικείμενα (για ένα μήνα μέχρι 6 εβδομάδες) ή να συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως οδήγηση ή άνοδο κλίματος, για πρόληψη διάσπασης του τραύματος.

-Να ασκείται και να αποφεύγει το παρατεταμένο κάθισμα.

-Να αποφεύγει τη συνουσία για 6-8 εβδομάδες μετά την υστερεκτομή.

- Παροχή επεξηγήσεων στην άρρωστη ότι η κολπική έκκριση, που παρατηρείται μετά την υστερεκτομή και έχει ένα καφεοειδές χρώμα, είναι φυσιολογική και ότι η ποσότητά της θα μειωθεί προοδευτικά και τελικά θα σταματήσει.

- Ενημέρωση της άρρωστης για πιθανή εμφάνιση «αισθήματος κόπωσης» κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή της στο σπίτι, γι'αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες την πρώτη εβδομάδα.

- Βοήθεια της άρρωστης στο σχεδιασμό ενός προγράμματος οικιακών δραστηριοτήτων, που θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μέσα σ'ένα μήνα. Μετά από 2 μήνες θα αισθάνεται τον εαυτό της φυσιολογικό.

- Έμφαση για ανάληψη των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων μόνο με οδηγία του γιατρού.

- Ενημέρωση της άρρωστης να μην αποθαρρύνεται αν κατά διαστήματα, κατά την περίοδο της ανάρρωσης, αισθάνεται κατάθλιψη, εκδηλώνει διάθεση να φωνάζει και φαίνεται ασυνήθιστα νευρική.

- Τονισμός της σπουδαιότητας του υπερσιτισμού, της παρακολούθησης του βάρους του σώματος και του ανά τρίμηνο κλινικοεργαστηριακού ελέγχου για 5 χρόνια.

3.Ακτινοθεραπεία

δ. Φροντίδα της άρρωστης μετά την ακτινοβολία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

-Αναμενόμενα αποτελέσματα. Η άρρωστη :

α)Βιώνει μειωμένο άγχος

β)Αποδέχεται τον εαυτό της όπως είναι τώρα

γ)Βιώνει ελάχιστο πόνο και δυσχέρεια

δ)Δεν εμφανίζει επιπλοκές

ε)Έχει αποκτήσει τις απαραίτητες για την αυτοφροντίδα της γνώση.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις