ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ
1202 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012
09:58

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο αλκοολισμός είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο βιώνει μια υπερβολική, παθολογική σχέση με το αλκοόλ. Η κατάχρηση αυτή οινοπνευματωδών ποτών ασκεί επιβλαβή επίδραση τόσο στην υγεία του ατόμου, σωματικά και ψυχικά, και την ικανότητά του στην εργασία, όσο και στην οικογενειακή και την ευημερία της κοινωνίας όπως επίσης στην επικοινωνία του με άλλα άτομα.

Η λέξη «αλκοολισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1846 από τον Σουηδό γιατρό και κοινωνικό λειτουργό M.Huss για να προσδιορίσει το σύνολο των νοσηρών αλλαγών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η βιολογική, αλλά και η ιατρική σημασία του όρου «αλκοολισμός» είναι συνδεδεμένη στην εποχή μας με την κοινωνική του έννοια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό, E.M Jellinek, το σύνολο των αλκοολικών μπορεί να καταταχθεί σε πέντε κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές πήραν το όνομα τους από το ελληνικό αλφάβητο.

Αλκοολισμός τύπου Α: Πρόκειται για καθαρά ψυχολογική εξάρτηση από το αλκοόλ, χωρίς βιολογικές επιπλοκές.

Αλκοολισμός Τύπου Β: Παρουσιάζεται όταν σωματικά προβλήματα, όπως κίρρωση του ήπατος και άλλα, προκαλούνται εξαιτίας της χρήσης του αλκοόλ, χωρίς το άτομο παράλληλα να είναι ψυχολογικά εξαρτημένο.

Αλκοολισμός Τύπου Γ: Αλλοιωμένη βιολογική αντίδραση του αλκοόλ, που οδηγεί σε αυθόρμητη χρήση της ουσίας και χαρακτηρίζεται από αδυναμία ελέγχου της ποσότητας που καταναλώνεται.

Αλκοολισμός Τύπου Δ: Αλλοιωμένη βιολογική αντίδραση του αλκοόλ, που οδηγεί σε αδυναμία αποχής από το αλκοόλ.

Αλκοολισμός Τύπου Ε: άτακτη περιοδική χρήση του αλκοόλ (Τσαρούχας Κώστας, 2003:43)

Γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ;

Έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες με σκοπό να ανακαλύψουν τον λόγο που κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ. Από μία έρευνα που διενεργήθηκε στην Ολλανδία μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Κοινωνικότητα (71%)

- Τους αρέσει η γεύση (51%)

- Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%)

- Προκαλεί μέθη (6%)

- Επειδή το κάνουν όλοι (6%)

- Για να ξεχάσουν προβλήματα (0%)

Το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθείς καλά. Όταν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό πια από μόνος σου και καταναλώνεις αλκοόλ για να το πετύχεις, σε κάποια στιγμή διατρέχεις τον κίνδυνο να αρχίσεις να πίνεις περισσότερη ποσότητα κάθε φορά για να εξακολουθήσεις να βιώνεις τις συνέπειες του αλκοόλ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τη αρχή μιας εξάρτησης. Εάν πίνεις για να αισθανθείς καλά μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν μπορείς επίσης να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ. Πότε κάποιος θεωρείται ότι είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ; Για να μπορέσεις να προσδιορίσεις εάν κάποιος είναι εξαρτημένος ή εθισμένος στο αλκοόλ αυτό το άτομο πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια το οποία έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μεταξύ άλλων. Τα ακόλουθα είναι κριτήρια για εθισμό στο αλκοόλ (δεν χρειάζεται να πληροί κανείς όλα τα κριτήρια):

-Ανοχή

-Ψυχολογική εξάρτηση (να έχεις επιθυμία για αλκοόλ, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ μεγάλη)

-Στερητικά συμπτώματα (να εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις μετά τη διακοπή)

-Χρήση αλκοόλ για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων

-Αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ.

-Σπατάλη πολύ χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αλκοόλ ή για την απαλλαγή από τη επήρειά του

-Καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στο περιβάλλον του (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, διαφωνίες με τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χόμπι, ασθένειες)

-Λήψη αλκοόλ πιο συχνά και σε μεγαλύτερες δόσεις απ' ότι σχεδίαζε.

-Συνεχίζει να πίνει αλκοόλ ακόμα κι αν γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά

-Όταν οι πελάτες πάνε σε ένα θεραπευτικό κέντρο, το πρώτο πράγμα που θα ανακαλύψουν είναι η σοβαρότητα της εξάρτησης. Το EuropASI (Δείκτης Βαθμού Εξάρτησης) είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται από πολλά ιδρύματα για τον εντοπισμό προβλημάτων που σχετίζονται με την χρήση αλκοόλ. Μπορείς επίσης να βρεις πολλά τεστ στο internet.

Πότε κάποιος θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού;

Το αλκοόλ καταντάει ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιον όταν αρχίσουν και γίνονται ορατές οι βλαβερές του συνέπειες τόσο στην ατομική και οικογενειακή υγεία όσο και στην εργασιακή ζωή. Ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού, α) εάν σκέφτεσαι συνέχεια το ποτό, β) εάν έχεις προσπαθήσει από μόνος σου να το κόψεις αλλά ανεπιτυχώς, ή γ) όταν πίνεις περισσότερες ποσότητες αλκοόλ από αυτές που είχες αρχικά προγραμματίσει να πιεις. Πολλοί συχνά δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Συχνά, ο περίγυρος των συγκεκριμένων ατόμων αναγνωρίζει το πρόβλημα πριν γίνει αντιληπτό από τα ίδια.

Σημεία που φανερώνουν πρόβλημα αλκοολισμού

- Aτυχήματα

- Άγχος

- Να είσαι ασυνήθιστα καχύποπτος

- Κενά-απώλεια μνήμης

- Χωρισμός-Διαζύγιο

- Κατάθλιψη

- Αϋπνία

- Έλλειψη αυτοπεποίθησης

- Έλλειψη αυτοφροντίδας

- Φτωχή εργασιακή απόδοση

- Συχνές αναρρωτικές άδειες- συχνές απουσίες από την εργασία

- Τρεμούλιασμα στα χέρια

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μου;

Το αλκοόλ είναι πλέον γνωστό ως η κύρια αιτία για την κίρρωση του ήπατος. Ωστόσο, προκαλεί ένα σωρό άλλα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία όπως είναι η αλκοολική γαστρίτιτιδα και το πεπτικό έλκος, ενώ σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασιών (καρκίνου) και των ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας εξαιτίας των ατυχημάτων που προκαλεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εμβρύου όταν καταναλωθεί πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί τον αλκοολισμό;

Οι αιτίες του αλκοολισμού δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί. Τα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες συχνά υφίστανται την επίδραση παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη του αλκοολισμού. Μερικοί από αυτούς είναι:

Α) το Οικογενειακό Περιβάλλον (έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια, κ.α.)

Β) το Κοινωνικό Περιβάλλον (ατομικισμός, αδιαφορία, έλλειψη φίλων, αντιξοότητες, καταπίεση, κ.α.)

Γ) το Οικονομικό Περιβάλλον (σκληρός ανταγωνισμός, ανασφάλεια, οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών, κ.α.)

Δ) το Ιδιοσυστατικό, Ψυχοπνευματικό, Ηθικό και Μορφωτικό υπόστρωμα του ατόμου (χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, ανοία, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, αίσθημα ανικανοποιήτου, τάση φυγής, έλλειψη υπευθυνότητας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κ.α.).

Ιστορικό αλκοολισμού σε μία οικογένεια αυξάνει τις πιθανότητες να υιοθετήσει κάποιος την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς αναλογικά με τις γυναίκες. Κάποιοι πίνουν με σκοπό να απαλύνουν το άγχος τους, την κατάθλιψη, την ένταση, την μοναξιά, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την δυστυχία τους.

Μορφές Αλκοολισμού

ΟΞΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Γνωστός και σαν αιθυλική κρίση (ή κοινώς "μεθύσι"). Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης εμφανίζονται όταν συγκεντρωθεί στο αίμα περισσότερο από 0,2% οινόπνευμα. Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται ελάττωση της οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στο πρόσωπο εμφανίζεται ερυθρότητα συνοδευόμενη από αίσθημα θερμότητας και υπάρχει αυξημένη αποβολή ούρων. Όταν η πυκνότητα του οινοπνεύματος φθάσει μεταξύ 1-1,5 γραμμ. στο αίμα, τότε παρατηρείται ευφορία, διέγερση και υπερκινητικότητα, τόνωση της αυτοπεποίθησης, παραγνώριση ή υποτίμηση του κινδύνου. Τα συμπτώματα αυτά συχνά ακολουθούν η μελαγχολία και η κατάπτωση.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 40-50 ετών, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η χρόνια χρήση αλκοόλ (για 10 ή περισσότερα χρόνια). Ο αλκοολικός σ' αυτή τη φάση, εμφανίζεται καχεκτικός, ανέκφραστος, ανήσυχος, με αλλοιώσεις στο δέρμα του προσώπου όπως διαστολή των πόρων και κοκκίνισμα ιδιαίτερα στη μύτη και στα μάτια. Έχει ένα ασπροκίτρινο χρώμα και το δέρμα φαίνεται αυλακωμένο από λεπτές διατεταμένες φλέβες.

Τι συμβαίνει όταν το αλκοόλ μπαίνει στο σώμα;

Το αλκοόλ που καταναλώνεται εισέρχεται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται εκεί. Το υπόλοιπο έρχεται καθαρό, και χωρίς να αφομοιωθεί, στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η παρουσία του φαγητού στο στομάχι τη στιγμή που κάποιος πίνει καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα. Γι' αυτό ένα αλκοολούχο ποτό έχει πιο γρήγορες επιπτώσεις όταν το στομάχι είναι άδειο από όταν κάποιος πίνει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μετά απ' αυτό. Ποτά με επίπεδο αλκοόλ πάνω από 20% παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στο στομάχι από ποτά με χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ. Κάποιος που έχει μεγάλο βάρος έχει περισσότερο σωματικά υγρά απ' ότι κάποιος που έχει μικρότερο βάρος. Έτσι ένα πιο ελαφρύ άτομο επηρεάζεται περισσότερο απ' ότι ένα βαρύ άτομο που έχει πιει τον ίδιο αριθμό αλκοολούχων ποτών. Υπάρχει επίσης διαφορά και ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Το γυναικείο σώμα περιλαμβάνει κατά μέσο όρο λιγότερα υγρά ανά κιλό απ' ότι ένα αντρικό. Επίσης οι γυναίκες αφομοιώνουν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα.

Το ήπαρ τελικά διαλύει το αλκοόλ το οποίο μετά αποβάλλεται από τα ούρα.

Πώς να διακόψω;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα:

1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού.

3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Γιατί θα πρέπει να διακόψω το αλκοόλ;

Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές σου θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.

Πώς αισθάνεται κάποιος που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ;

Όταν κάποιος πίνει πολύ, ο οργανισμός του προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες που προκαλεί η κατευναστική δράση του αλκοόλ και γίνεται περισσότερο ανθεκτικός στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται. Ως συνέπεια, εκδηλώνεται μία προσαρμοστική διαταραχή με εμφανή και σοβαρά στερητικά συμπτώματα (σύνδρομο αποστέρησης) στην διάρκεια που κάποιος σταματά την κατανάλωση αλκοόλ. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση και εκδήλωση του γνωστού delirium tremens, μιας συγχυτικο-διεγερτικής κατάστασης που καταλήγει πολύ συχνά σε θάνατο.

Κίρρωση του ήπατος, συνήθης ασθένεια των αλκοολικών

Η κίρρωση του ύπατος είναι ένας χρόνιος ερεθισμός και μόλυνση του ήπατος. Το αλκοόλ είναι γεγονός ότι φθείρει το ήπαρ. Όταν το συγκεκριμένο όργανο του σώματος είναι ερεθισμένο μπορεί να μολυνθεί. Τα μολυσμένα κύτταρα πεθαίνουν και αντικαθίστανται από συνδετικούς ιστούς. Αυτοί είναι στην πραγματικότητα μικρές πληγές. Εξαιτίας του συνδετικού ιστού το ήπαρ υπολειτουργεί και δεν μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση πια. Δεν αναπτύσσουν κίρρωση του ήπατος όλοι όσοι πίνουν υπερβολικά, αλλά ανωμαλίες στο ήπαρ παραμένουν άγνωστες στον πάσχοντα ή ανακαλύπτονται μετά από πολλά χρόνια. Έρευνες που διεξήχθησαν σε αποθανόντες που ήταν γνωστό ότι έπιναν περισσότερα από 5 αλκοολούχα ποτά την ημέρα έδειξαν ότι το 20% υπέφεραν από κίρρωση του ήπατος.

Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για αλκοολισμό;

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για χρήση εξαρτησιογόνων ουσίες, μεταξύ των οποίων και το αλκοόλ. Φυσικά και το περιβάλλον παίζει τεράστιο ρόλο. Ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου ένας τουλάχιστον αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα σαφώς επηρεάζεται, και υπό την έννοια αυτή, ο αλκοολισμός έχει κληρονομική παράμετρο. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει πως ένα παιδί μίας οικογένειας με πρόβλημα αλκοολισμού θα γίνει αλκοολικός, ή πως ένα παιδί από μία "υγιή" οικογένεια δεν μπορεί να εμφανίσει τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

Υπάρχει θεραπεία για τον αλκοολισμό; Αποδίδει;

Δεν υπάρχει κάποιο "μαγικό χάπι" με το οποίο να θεραπεύεται ο αλκοολισμός. Ωστόσο, στα πρώτα στάδια απεξάρτησης, συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ισχυρή βούληση από το ίδιο το άτομο και ψυχολογική υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο. Τον ρόλο αυτό παίζουν και ομάδες αλληλοβοήθειας που έχουν συνταχθεί για αυτό τον σκοπό και στη χώρα μας.

Έχω ακούσει ότι το λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά. Είναι αλήθεια αυτό;

Αυτή η σύγχυση έχει δημιουργηθεί από τη δημοσίευση αποτελεσμάτων πολλών και σοβαρών εργασιών που έχουν αναδείξει την προστατευτική δράση ουσιών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί όσον αφορά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Δεν έχει αποδειχτεί ωστόσο αν μόνο αυτές οι ουσίες ή η ταυτόχρονη υγιεινή διατροφή (μεσογειακή δίαιτα) είναι υπεύθυνες για τις προστατευτικές ιδιότητες του κρασιού. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση κρασιού σε άτομα που δεν έχουν ήδη αυτή τη συνήθεια.

Επίλογος

Ο αλκοολισμός ήταν και είναι ένα από τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ. Έχει τεράστιο κόστος με κοινωνικά αλλά και οικονομικά κριτήρια. Και παρ΄ όλο που δεν πρόκειται για ταξίδι χωρίς επιστροφή όπως άλλες εξαρτήσεις, δεν παύει να προκαλεί τεράστια προβλήματα στο άτομο και τους γύρω του. Το αλκοόλ είναι αυτό που υποβαθμίζει την προσωπικότητά μας. Μειώνει τη δραστηριότητα, την δύναμη, την ενεργητικότητα και την θέληση μας. Γενικότερα δημιουργεί εξάρτηση. Και η εξάρτηση αυτή οδηγεί σταδιακά στον αλκοολισμό και την καταστροφή. Γίνεται πάθος. Και το πάθος αυτό υποδηλώνει, στερεί την ελευθερία, συντρίβει το ανθρώπινο είναι.

Η δυνατή θέληση και αυτογνωσία φαίνεται πως είναι τα μόνα σίγουρα όπλα που διαθέτουμε για να τον καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις