ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΕΠΙΛΗΨΙΑ
2362 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012
08:34

Μπορείτε να ζείτε καλά με Επιληψία...

Η επιληψία είναι η πιο κοινή διαταραχή του νευρικού συστήματος με 50 εκατομμύρια πάσχοντες περίπου παγκοσμίου. Ωστόσο, παρά το μεγάλο αριθμό των ατόμων με επιληψία, πολλοί αντιμετωπίζονται ακόμη με προκατάληψη, συχνά λόγω ελλιπών γνώσεων για την επιληψία. Όλο και περισσότερα άτομα με επιληψία συνειδητοποιούν ότι μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να απολαμβάνουν φυσιολογικές σχέσεις και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, εάν ελέγχονται καλά οι κρίσεις τους.

Ίσως να είναι δύσκολο να συμφιλιωθείτε με το γεγονός ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει επιληψία και ίσως αναρωτιέστε πως ή γιατί έχετε αυτή την πάθηση. Προσπαθήστε να μην σταθείτε σε αυτό πολύ, επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την επιληψία.

Μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η επιληψία μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής σας ζωής. To φυλλάδιο αυτό είναι μια αρχή. Θα μάθετε περισσότερα για την επιληψία, για τον τύπο κρίσεων που έχετε, για τους λόγους που πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο γιατρός σας, καθώς και για το πως ο τύπος των κρίσεων μπορεί να επηρεάσει την αγωγή που λαμβάνετε.

Τι είναι επιληψία

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, φυλής, κοινωνικής τάξης ή εθνικότητας. Η επιληψία μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι, σε καρδιακή προσβολή ή σε εγκεφαλική αιμορραγία. Ωστόσο, για τα περισσότερα άτομα με επιληψία τα αίτια της επιληψίας είναι άγνωστα.

Η διάγνωση της επιληψίας γίνεται όταν εκδηλώνονται επαναλαμβανόμενες κρίσεις κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένα περιόδου της ζωής ενός ατόμου. Εάν είχατε μόνο μία κρίση, συνήθως δεν πρόκειται για επιληψία.

Τι είναι η κρίση;

Η κρίση είναι το αποτέλεσμα μιας παροδικής διαταραχής στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Τα μηνύματα του εγκεφάλου ανακόπτονται ή συγχέονται προσωρινά. Ο αριθμός των κρίσεων ποικίλει από λιγότερες από μία σε ένα έτος μέχρι αρκετές σε μια ημέρα. Οι κρίσεις μπορούν να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή. Γενικά διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά και κατόπιν αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες οργανικές λειτουργίες, άρα αυτό που βιώνει το άτομο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης εξαρτάται από το τμήμα του εγκεφάλου που πλήττεται, καθώς και από το εύρος και την ταχύτητα εξάπλωσης της κρίσης. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κρίσεων και κάθε ασθενής βιώνει την επιληψία με τρόπο ιδιαίτερο.

Οι κρίσεις ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες - γενικευμένες και εστιακές.

- Οι γενικευμένες κρίσεις αφορούν τα περισσότερα τμήματα ή το σύνολο του εγκεφάλου

- Οι εστιακές κρίσεις αφορούν ένα περιορισμένο τμήμα του εγκεφάλου και μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες

 Απλές εστιακές κρίσεις

Κατά τις κρίσεις αυτές το άτομο δεν χάνει την επαφή με το περιβάλλον (δεν επηρεάζεται η συνείδηση). Καθώς ο εγκέφαλος είναι αυτός που ελέγχει τις περισσότερες οργανικές λειτουργίες, εάν εκδηλωθεί μια κρίση συνήθως επηρεάζεται το όργανο που ελέγχεται από το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. Έτσι, για παράδειγμα, οι κρίσεις πλήττουν τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν:

- Toυς μύες και προκαλούν ρυθμικό κλονισμό μιας περιοχής του σώματος

- Τα αισθητήρια όργανα όπως:

- Νεύρα: μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που μπορεί ή όχι να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.

- Μάτια: το άτομο ενδεχομένου βλέπει φώτα, αντικείμενα, ζώα ή άλλα άτομα

- Αυτιά: το άτομο ενδεχομένου ακούει ήχους, φωνές ή μελωδίες

- Μύτη: συχνά τα βιώματα περιγράφονται δύσκολα, αλλά σε γενικές γραμμές αφορούν δυσάρεστες οσμές

- Το πεπτικό σύστημα: μπορεί να προκληθεί ναυτία

- Τη μνήμη ή τα συναισθήματα: οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση του

- ήδη ειδωθέντος (αίσθημα κατά το οποίο νομίζει κανείς ότι έχει κάνει κάτι ή ότι έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση προηγούμενα), παράδοξες σκέψεις, αισθήματα φόβου, ευεξίας ή άγχους.

- Tnv καρδιά, τους πνεύμονες, τους αδένες ή τη θερμοκρασία, προκαλώντας ταχυπαλμία, διαταραχή του ρυθμού της αναπνοής, εφίδρωση, πυρετό ή ρίγη.

- Το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι κρίσεις από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που συνήθως παρατηρούνται σε μικρή ηλικία, συχνά συγχέονται με εγκεφαλίτιδα λόγω μιας παρατεταμένης επιληπτικής κατάστασης που παρουσιάζουν.

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα που ονομάζεται αύρα (απλή εστιακή κρίση) αμέσως πριν χάσουν πλήρως ή μερικώς (σύνθετη εστιακή κρίση) τις αισθήσεις τους. Η αύρα συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα ή και περισσότερο.

Σύνθετες εστιακές κρίσεις

Τα άτομα που προσβάλλονται από αυτό τον τύπο κρίσεων χάνουν την επαφή με το περιβάλλον (απώλεια συνείδηση). Μπορεί να μένουν ακίνητα, με ατενές βλέμμα, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Συχνά μασούν, δαγκώνουν ή κουνούν τα χέρια τους. Μερικές φορές κινούνται σαν να είχαν τις αισθήσεις τους (επαφή με το περιβάλλον) αλλά συμπεριφέρονται παράδοξα, δεν αντιδρούν όταν τους μιλούν ή αντιδρούν ανάρμοστα.

Γενικευμένες κρίσεις

-Τονικοκλονικές κρίσεις: μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια απώλεια συνείδησης, με ακαμψία όλου του σώματος στην αρχή (τονική φάση) και κατόπιν τίναγμα των χεριών και των ποδιών (κλονική φάση). Το άτομο μπορεί να δαγκώσει τη γλώσσα του, να ουρήσει ή να αυτοτραυματιστεί από πτώση ή από τις σπασμωδικές κινήσει. Μόλις τελειώσει η κρίση, συνέρχεται σταδιακά.

-Αφαιρετικές κρίσεις: είναι πολύ σύντομες (διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα) αλλά μπορεί να εκδηλωθούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άτομο με αυτόν τον τύπο κρίσεων μένει ακίνητο, με ατενές βλέμμα, xcopis να αντιδρά. Συνέρχεται αμέσως και, σε μερικές περιπτώσει, αυτές οι κρίσεις δεν γίνονται αντιληπτές επειδή είναι πολύ σύντομες. Aυτός ο τύπος κρίσεων συχνά ξεκινά κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία και το βασικό μειονέκτημα είναι ότι εκδηλώνονται πολύ συχνά, προκαλώντας απώλεια της προσοχής και μαθησιακά προβλήματα στο παιδί ή στον έφηβο.

-Μυοκλονικές κρίσεις: προκαλούν ένα αιφνίδιο τίναγμα του σώματος ή των άκρων (χέρια ή πόδια), με αποτέλεσμα ενδεχόμενη πτώση των αντικειμένων που κρατά στα χέρια το άτομο.

-Ατονικές κρίσεις: προκαλούν αιφνίδια απώλεια του μυϊκού τόνου και της συνείδηση με αποτέλεσμα πτώση του ατόμου. Το άτομο συνέρχεται αμέσως, ωστόσο η σοβαρότητα των κρίσεων αυτών έγκειται στον κίνδυνο τραυματισμού από χτύπημα στο κεφάλι ή από πτώση.

Παρότι οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούν ατυχήματα, η ύπαρξη τους προκαλεί αισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στα άτομα με επιληψία, στις οικογένειες και στα φιλικά τους πρόσωπα. Μια σειρά σχετικά απλών συμβουλών αρκεί για να περιοριστεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Πως αντιμετωπίζεται η επιληψία

Ο στόχος της θεραπείας για την επιληψία είναι η πλήρης παύση των κρίσεων με ασφάλεια.

Στα περισσότερα άτομα με επιληψία χορηγούνται αντιεπιληπτικάφάρμακα για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ισορροπίας του εγκεφάλου. Σήμερα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Χορηγούνται για τον έλεγχο ή, για ορισμένους ασθενείς, ακόμη και για την παύση των κρίσεων, μειώνοντας την ευαισθησία των νευρώνων που τις προκαλούν.

Η επιλογή της αγωγής με ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο δεν γίνεται τυχαία. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως

- η ηλικία του ατόμου με επιληψία

- ο τύπος της επιληψίας

- η ανταπόκριση και η ανοχή του ατόμου στο φάρμακο

- τα φάρμακα που ενδεχομένως πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα (π.χ. αντισυλληπτικό χάπι, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, κλπ).

Η θεραπεία της επιληψίας δεν είναι εύκολη. Πολλά άτομα εξακολουθούν να έχουν κρίσεις, παρότι δοκιμάζουν διάφορα σκευάσματα και αγωγές που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος. Ωστόσο, με την επιλογή των διαθέσιμων φαρμάκων, είναι πιθανό ότι περίπου επτά orous δέκα δεν θα έχουν κρίσεις μόλις προσδιοριστεί η σωστή διάγνωση, η επιλογή του καταλληλότερου φάρμακου και η σωστή δόση, ακόμη και εάν χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί αυτό.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει τον τύπο της θεραπείας και τη σωστή δόση για εσάς. Είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για να έχετε περισσότερες πιθανότητες ελέγχου των κρίσεων και για να μπορείτε να ζείτε χωρίς προβλήματα.

 Σχετικά με τη θεραπεία

Ο νευρολόγος συνήθως θα σας συμβουλεύσει να ξεκινήσετε αργά τη θεραπεία σας, με σταθερή αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στο φάρμακο και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ο γιατρός σας ίσως αποφασίσει να μειώσει τη δόση για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να την αυξήσει και πάλι με πιο αργό ρυθμό.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται μία, δύο ή τρεις φορές ημερησίως, ανάλογα με το σκεύασμα, και γενικά λαμβάνονται κατά τις ώρες των γευμάτων. Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση προσπαθήστε να την πάρετε το συντομότερο δυνατό.

Εάν οι κρίσεις συνεχίζονται ή εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι υποφερτές, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει το σκεύασμα με ένα πιο κατάλληλο για εσάς. Σε πολλά άτομα με επιληψία, το πρώτο αντιεπιληπτικό φάρμακο ελέγχει επαρκώς τις κρίσεις τους. Ωστόσο, τα άτομα με δυσανεξία σε ένα φάρμακο ή των οποίων οι κρίσεις δεν ελέγχονται μπορεί να χρειάζονται αλλαγή του αντιεπιληπτικού φαρμάκου ή προσθήκη ενός δεύτερου. Ο νευρολόγος θα σας ενημερώσει εάν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για εσάς.

 Ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Κάθε φάρμακο, όχι μόνο τα αντιεπιληπτικά, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Είναι εύκολο να συνηθίσετε την αντιεηιληπτική σας αγωγή χωρίς να συνειδητοποιείτε τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζει. Για να βοηθήσετε το γιατρό σας να προσδιορίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον αριθμό των κρίσεων που έχετε (εάν έχετε), καθώς και το πως σας κάνουν να αισθάνεστε αυτά τα φάρμακα. Πολλά άτομα αποδέχονται την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών στο πλαίσιο της επιληψίας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλώνονται στην αρχή της λήψης των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται σε αυτά.

-Υπνηλία/κόπωση

-Αστάθεια, ζάλη

-Ευερεθιστότητα

-Αλλεργικές αντιδράσεις / δερματικά εξανθήματα (πρέπει να γίνει αναφορά στον θεράποντα ιατρό το συντομότερο)

Κάποιες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιοριστούν ή να υποχωρήσουν πλήρως με την πάροδο του χρόνου.

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Κατά τη μακροχρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να εμφανιστούν πιο ενοχοποιητικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

-Πτωχή μνήμη και συγκέντρωση

-Βραδεία ομιλία, δυσχέρεια στη λεκτική διατύπωση

-Υπερτροφία ούλων

-Ακμή

-Πρόσληψη/απώλεια βάρους

-Τριχόπτωση ή αραίωση τριχοφυΐα5/ υπερβολική τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα σημεία.

Θα πρέπει να ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας εάν παρουσιάζετε αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ποτέ μην διακόπτετε ή τροποποιείτε μόνοι σας τη δόση των φαρμάκων.

Σπουδαιότητα των τακτικών Επισκέψεων σε Ειδικό

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα με το φάρμακο ή εάν παρατηρήσετε:

- ανεπιθύμητες ενέργειες που επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή

-αύξηση των κρίσεων

-νέο τύπο κρίσεων

-μεγαλύτερη διάρκεια των κρίσεων

Ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει ότι αρμόζει επίσκεψη σε ειδικό για την επιληψία. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για θεραπευτικές επιλογές που ενδεχόμενα παρέχουν βελτιωμένο έλεγχο των κρίσεων και προκαλούν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ακόμη και εάν ο ειδικός αποφασίσει να μην αλλάξει το φάρμακο σας, μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζετε ή να βελτιωθεί ο έλεγχος των κρίσεων. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να συζητήσει μαζί σας για αυτές τις επιλογές.

Δεν πρέπει να τροποποιείτε τη δόση ή να διακόπτετε το φάρμακο οι ίδιοι, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρίσεων.

Δυστυχώς, 3 στα 10 άτομα με επιληψία έχουν κρίσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα. Ο ειδικός για την επιληψία μπορεί να εξετάσει άλλες επιλογές για τον έλεγχο αυτών των κρίσεων, περιλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης.

'Αλλες Θεραπευτικές Επιλογές

-Διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου - μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο ώστε να περιοριστούν οι επιληπτικές κρίσεις.

-Η κετογόνος δίαιτα είναι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακα (παραπλήσια με τη δίαιτα Atkins). Πρόκειται για μια πολύ αυστηρή δίαιτα η οποία αρχικά διαρκεί 6-8 εβδομάδες, προτού γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της. Καθώς μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων των βιταμινών Β, C και D και του ασβεστίου, απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων. Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που οδηγεί πολλά άτομα στη διακοπή της. Είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διαιτολόγο ή ενδοκρινολόγο.

-Χειρουργική επέμβαση - αφαιρείται το τμήμα του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνο για τις κρίσεις, συχνά με καλά αποτελέσματα. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι ειδικοί στην επιληψία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η αφαίρεση του τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις κρίσεις να μην οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ελέγχοντας την επιληψία σας

-Η επιληψία δεν συνεπάγεται ότι η ζωή oas πρέπει να αλλάξει δραστικά. Όπως για όλους μας, η διατήρηση ενός υγιούς και καλά ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι σημαντική. Μερικές απλές συμβουλές:

-Να θυμάστε να παίρνετε τα αντιεπιληπτικά σας φάρμακα τη σωστή ώρα - μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μη ελεγχόμενων κρίσεων είναι ότι οι ασθενείς δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους. Τα φάρμακα αποβάλλονται από τον οργανισμό με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τον τύπο τους, πράγμα που σημαίνει ότι αν ξεχάσετε να τα πάρετε, η ποσότητα του φαρμάκου στο αίμα iocos δεν θα επαρκεί για τον έλεγχο των κρίσεων σας.

-Να κοιμάστε καλά - η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για επιληπτικές κρίσεις, κυρίως στην περίπτωση ατόμων με ορισμένες γενικευμένες επιληψίες. Συνιστώνται τακτικές συνήθειες ύπνου, που εξασφαλίζουν επαρκή ξεκούραση, μεταξύ επτά και δέκα ωρών κάθε βράδυ (ανάλογα με την ηλικία σας).

-Προσπαθήστε να περιορίσετε το φόρτο εργασίας και το άγχος σας - το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις και συνεπώς οι δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος μπορεί να είναι ωφέλιμες. Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο και να ευχαριστηθείτε μαγειρεύοντας κάτι καλό για εσάς, για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Μόνο ορισμένα αθλήματα με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αντενδείκνυνται σε περίπτωση επιληψίας (ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμού, καταδύσει κλπ). Οι περισσότερες καλά οργανωμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και αθλήματα επιτρέπονται και συνιστώνται. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών δραστηριοτήτων και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε νέα άτομα. Εάν οι κρίσεις oas είναι καλά ελεγχόμενες και μπορείτε να ανεχτείτε τη θεραπεία σας, δεν θα επηρεάσουν τις αθλητικές σας επιδόσεις.

-Προσπαθήστε να αποφεύγετε διεγερτικούς παράγοντες όπως ο θόρυβος, ο καφές, τα οινοπνευματώδη ή τα φάρμακα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, ιδιαίτερα εάν πυροδοτούν τις κρίσεις σας. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι τοξική για τους νευρώνες και μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των κρίσεων. Μερικά φάρμακα επηρεάζουν τον τρόπο δράσης των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κρίσεων. Εάν σας χορηγηθούν άλλα φάρμακα για άπλες ασθένειες, θυμηθείτε να ενημερώσετε τον ειδικό για την επιληψία.

-Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις σε ειδικό για την επιληψία, εάν παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στον τύπο ή στη συχνότητα των κρίσεων σας. Μην διστάσετε επίσης να μιλήσετε στον ειδικό για πράγματα που σας ενοχλούν - μπορεί να είναι η αιτία για τυχόν αλλαγές στις κρίσεις σας. Να σημειώνετε οτιδήποτε θέλετε να συζητήσετε.

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις