ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ALZHEIMER
904 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012
09:57

Η νόσος του Alzheimer προκαλεί εκφυλισμό και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα.Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της όπως η ηλικία,η κληρονομική προδιάθεση,μεταβολικές ανωμαλίεςκαι ίσως κάποιος ιός.Προσβάλλει το 8% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και το 5% αντίστοιχα, μικρότερων ηλικιών.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ταλανίζονται από τη σοβαρότατη νευροεκφυλιστική νόσο.Στατιστικά αποδεικνύρται ότι οι δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι δείκτες του καρκίνου δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη άνοδο. Ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συχνότητα εμφάνισης της νόσου, καθώς θα πάρει διαστάσεις επιδημίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Το κοινό, αλλά και τα συστήματα υγείας, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα κράτη, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την επιδημία της άνοιας που έρχεται.

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε Αμερικανούς άνω των 65 ετών,κατά την οποία η συστηματική, έστω και ήπια, άσκηση μειώνει έως και 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, Μάλιστα όσο πιο αδύναμος είναι κανείς, τόσο περισσότερο οφελείται ο εγκέφαλός του από τη γυμναστική.Οι επιστήμονες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που επιδίδονται σε απαιτητικές νοητικές δραστηριότητες κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όμως μέχρι σήμερα η σχέση της άνοιας με τη σωματική άσκηση παρέμενε ασαφής

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Η εμφάνιση της νόσου είναι ύπουλη και συνήθως και τα μέλη της οικογένειας παρατηρούν στον πάσχοντα:

-Αξιοσημείωτη απώλεια μνήμης (Όσο η νόσος εξελίσσεται,τόσο η απώλεια της μνήμης γίνεται μεγαλύτερη,ειδικότερα για τα πρόσφατα γεγονότα,ενώ παραμένει αναλλοίωτη για το παρελθόν)

-Βαθμιαία επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας

-Απώλεια ικανότητας στο διάβασμα,τη γραφή και τους υπολογισμούς

-Απώλεια ικανότητας στην επικοινωνία

-Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά

-Διαταραχές της κινητικότητας

-Παραμέληση της αυτοφροντίδας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Επί του παρόντος η διάγνωση της ασθένειας πραγματοποιείται μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία -μέσα από τεστ μνήμης και συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα όμως είναι επισφαλή και μόνος καθοριστικός έλεγχος θεωρείται η αυτοψία του εγκεφάλου, μετά την κατάληξη του ασθενούς.

Ωστόσο,η παρατήρηση της συγκέντρωσης μιας ομάδας πρωτεϊνών στο ανθρώπινο αίμα κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι σε μερικά χρόνια μια απλή αιματολογική ανάλυση θα μπορεί να προβλέπει την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών και Ευρωπαΐων ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature Medicine", ο εν λόγω αιματολογικός έλεγχος θα δίνει με ποσοστό εγκυρότητας της τάξης του 90%, ενδείξεις της ασθένειας δύο έως και έξι χρόνια πριν την εμφάνιση της, κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.

 Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τους ανθρώπους με τη νόσο αυτή, δημιουργώντας ιδρύματα και ξενώνες για τη διαμονή τους,όπου τους παρέχεται φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν θαλπωρή, φροντίδα, αγάπη, έχουν ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ τους, ευχάριστη απασχόληση και συναισθηματική υποστήριξη, ενώ παράλληλα οι οικείοι τους ανακουφίζονται από το άγχος της συνεχούς φροντίδας και νοιώθουν ότι δεν είναι μόνοι στη δοκιμασία τους. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που δε στεγάζονται σε κάποιο ίδρυμα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες:

-Ενώ η νόσος είναι προς το παρόν ανίατος, ο ασθενής πρέπει να προσκομίζεται τακτικά στην αρμοδία επιτροπή για διαπίστωση της νόσου.

-Είναι γνωστό ότι ο ασθενής έχει ανάγκη συνοδού καθ όλο το εικοσιτετράωρο γιατί έχει μεγάλη διέγερση, γιατί μπορεί να φύγει από το σπίτι , γιατί μπορεί να πέσει από μπαλκόνι ή παράθυρο, και όμως δεν δικαιούται το χορηγούμενο σχετικό επίδομα των παραπληγικών.

-Όταν παρουσιάσει παραπληγία ή τετραπληγία και δικαιωθεί του επιδόματος παραπληγικού τα διάφορα ταμεία απαιτούν την αυτοπρόσωπη προσέλευση για την είσπραξή του ή απαιτούν εξουσιοδότηση.

-Όταν η εξουσιοδότηση δεν είναι εφικτή λόγω άνοιας,τότε απαιτείται η δικαστική διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος ( απαιτείται 18 μήνες ).

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις