ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΗΣ
2218 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012
11:11

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό κομμάτι τυφλού (κλειστό από τη μια μεριά) εντέρου που έχει σχήμα και μέγεθος μικρού δακτύλου. Είναι κολλημένη στην αρχή του χοντρού εντέρου. Βρίσκεται συνήθως στη δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς. Το μικρό αυτό κομμάτι εντέρου έχει πολλούς μικρούς λεμφαδένες, αλλά η ακριβής λειτουργία του δεν είναι γνωστή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού.

Η μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης προκαλεί τη σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως σπάνια στα παιδιά κάτω των 5 χρονών.

Πώς εκδηλώνεται η σκωληκοειδίτιδα;

Το κυρίως σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος. Ο πόνος στην αρχή είναι γύρω από τον ομφαλό αλλά στη συνέχεια μεταφέρεται στην περιοχή μεταξύ του ομφαλού και του κοκάλου της λεκάνης στα δεξιά. Ο πόνος αυτός δεν υποχωρεί καθόλου αλλά αντίθετα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Το παιδί πονά τόσο πολύ που περπατά σκυφτό πιέζοντας την κοιλιά του. Συνήθως στα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα αρέσει να είναι ξαπλωμένα στο αριστερό πλευρό. Δυσκολεύονται να κάνουν απότομες κινήσεις, όπως να πεταχτούν ψηλά ή να κατέβουν απότομα από το κρεβάτι. Τα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζουν ελαφρό πυρετό (37-38.5 ο C), εμετό και χάνουν τη διάθεση για φαγητό.

Πώς διαγιγνώσκεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα εύκολη. Μπορεί να συγχυστεί με άλλες αρρώστιες όπως πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, ουρολοίμωξη. Ακόμα και ο καλύτερος χειρουργός δεν μπορεί να περηφανευτεί ότι όλα τα παιδιά που χειρούργησε για σκωληκοειδίτιδα, είχαν όλα σκωληκοειδίτιδα. Ο γιατρός θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση του παιδιού και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοιλιά. Θα εξετάσει να δει αν υπάρχει rebound ευαισθησία Αυτό σημαίνει ότι πατώντας την κοιλιά του παιδιού προκαλείται πόνος. Αφήνοντας την όμως, ο πόνος είναι πιο έντονος.

Πολύ συχνά ο γιατρός ζητά να γίνουν εξετάσεις αίματος και πιθανό να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις ούρων και ακτινογραφία. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για αυτό και συχνά ο γιατρός το ζητά να γίνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακόμα και αξονική τομογραφία κοιλίας. Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και πολλές φορές είναι χρήσιμο να εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση πριν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση.

Εργαστηρικά Ευρήματα

Η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (και κυρίως των πολυμορφοπυρήνων) είναι χαρακτηριστικό εύρημα στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα, αν και στο 5% των περιπτώσεων τα λευκά μπορεί να είναι φυσιολογικά. Είναι επίσης γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό παθήσεων (>50%) που μιμούνται την οξεία σκωληκοειδίτιδα συνοδεύεται από λευκοκυττάρωση και πολυμορφοπυρήνωση. Γι' αυτό οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται σε σχέση με το ιστορικό και τα κλινικά ευρήματα.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η οριστική αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας (αλλά και κάποιων μορφών πόνου που χαρακτηρίζονται σαν "χρόνια σκωληκοειδίτιδα") είναι η χειρουργική επέμβαση. Αυτή γίνεται με γενική αναισθησία, με μία τομή 2-3cm στο δεξιό κάτω σημείο της κοιλιάς ή με τη λαπαροσκοπική μέθοδο δια 3 μικρών οπών απ'όπου περνούν τα εργαλεία. Και οι δυο μέθοδοι έχουν καταξιωθεί, έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται ολόκληρη. Το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί συζητείται κάθε φορά με τον θεράποντα ιατρό, καθότι κάθε μια δίνει διαφορετικές δυνατότητες στο χειρουργό.

Επιπλοκές

Η παραμελημένη φλεγμονή της σκωληκοειδούς έχει τραγικές επιπλοκές, όπως περιτονίτιδα, περισκωληκοειδικός φλέγμονας, απόστημα, πυλαιοφλεβίτιδα, σηψαιμία μέχρι και θάνατο. Γι' αυτό, σε κάθε υποψία οξείας σκωληκοειδίτιδος, θα πρέπει ο/η ασθενής να εκτιμάται από ιατρό-χειρουργό, να υποβάλλεται σε παρακλινικό έλεγχο, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο προϊούσας φλεγμονής.

Σύστημα της Νοσηλευτικής Φροντίδας

-Προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα

-Αλγος

-Ε.Φ. θεραπεία

Η ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

-Εκτίμηση υπαρχόντων δεδομένων

1. Η φυσική εξέταση της κοιλιάς μπορεί να δείξει τ' ακόλουθα:

-Ισχυρό και παρατεταμένο κοιλιακό άλγος εντοπιζόμενο στο δεξιό λαγόνιο βάθρο

-Θετικό σημείο McBurner

-Αύξηση του άλγους με τον βήχα

-Πυρετός

-Ναυτία και εμετός

2. Διαγνωστικές εξετάσεις:

-Λευκά αιμοσφαίρια περισσότερα των 10.000 / mm3. Το υπερηχογράφημα της κοιλιάς δείχνει την ύπαρξη φλεγμονώδους επεξεργασίας.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

-ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ:

ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ : Δευτεροπαθής περιτονίτις λόγω ρήξεως της σκωληκοειδούς αποφύσεως.

ΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Αιφνίδια διακοπή του άλγους συνοδευόμενη από σύσπαση της κοιλιάς, ελάττωση της Α.Π , αύξηση του αριθμού των σφύξεων και ωχρό, ψυχρό και γλοιώδες δέρμα.

ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ : Καθορίζεται από τη μη ύπαρξη εκδηλώσεων της περιτονίτιδος.

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ : Απουσία εκδηλώσεων της περιτονιτιδος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΟΓΙΚΗ

1 . Παρακολουθούνται κάθε μια ώρα :

-Ζωτικά σημεία

-Ήχοι του παχέος εντέρου

-Μέγεθος της κοιλιάς

-Ένταση του άλγους

ΛΟΓΙΚΗ: Για τη διαπίστωση ρήξεως.

2 . Στην Περίπτωση που παρατηρηθούν εκδηλώσεις της ρήξεως ενημερώνεται αμέσως ο γιατρός και ο ασθενής προετοιμάζεται για το χειρουργείο. Είναι δε αυτά :

-Αιφνίδια διακοπή του άλγους. Μετά πάροδο λίγων λεπτών, το άλγος επανέρχεται συνοδεύεται δε από διάταση της κοιλιάς, συνεσπασμένη κοιλιά, ταχυκαρδία, ελάττωση της Α.Π, ταχύπνοια και εμετό.

ΛΟΓΙΚΗ:Η άμεση χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε περίπτωση ρήξεως της σκωληκοειδούς αποφύσεως. Το περιεχόμενο του εντέρου εκχέεται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητος όταν προκληθεί ρήξη της σκωληκοειδούς αποφύσεως και προδιαθέτει σε περιτονίτιδα.

3 . Δεν χορηγείται τίποτα από το στόμα. Αρχίζει η αναγραφείσα Ε.Φ θεραπεία. Προετοιμάζεται ο ασθενής για το χειρουργείο.

ΛΟΓΙΚΗ: Η αποφυγή χορηγήσεως τροφής και υγρών από το στόμα προ της εγχειρήσεως ελαττώνει τον κίνδυνο του εμετού και εισροφήσεως κατά την αναισθησία.

4 . Ο ασθενής παραμένει στο κρεβάτι σε ημικαθιστική θέση. Φροντίζεται, όπως και τα γόνατα είναι ελαφρώς κεκαμμένα.

ΛΟΓΙΚΗ:Για την εξάλειψη της τάσεως των κοιλιακών μυών.

5 . Εξηγείται στον ασθενή ότι δεν χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα μέχρις ότου καθοριστεί η αιτία του άλγους.

ΛΟΓΙΚΗ: Τα αναλγητικά φάρμακα καλύπτουν τα συμπτώματα, ειδικότερα μάλιστα αν έχει προκληθεί ρήξη της σκωληκοειδούς αποφύσεως.

6 . Αποφεύγεται η χορήγηση ενέματος.

ΛΟΓΙΚΗ: Το ένεμα μπορεί να προδιαθέσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς αποφύσεως.

Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

-Εκτίμηση υπαρχόντων δεδομένων

1. Τ' αφορωντα τον ασθενη

-Πλήρης μετεγχειρητική εκτίμηση

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ :

-ΑΛΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ : Εγχείρηση

ΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Έκφραση δυσφορίας, βογκητό, αναστεναγμοί, αίσθημα τάσεως.

ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ : Καθορίζεται από την υποχώρηση της δυσφορίας.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ : Ελάχιστο άλγος, αίσθημα χαλαρώσεως του σώματος, απουσία βογκητού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΟΓΙΚΗ

1. Αλγος

2. Αν έχει αναγραφεί η ενδομυική χορήγηση αναλγητικών, τότε χορηγείται το αναλγητικό σε συνήθη βάση κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μέχρις οτου ο ασθενής το επιζητεί.

3. Ενημερώνεται ο ιατρός αν το αναλγητικό δεν δύναται να ελέγξει επιτυχώς το άλγος.

ΛΟΓΙΚΗ:Τούτο μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη μεταβολής της δόσεως, του μεσοδιαστήματος η του είδους του αναλγητικού.

Επίσης, μπορεί να υποδεικνύει επιπλοκή, όπως αιμορραγία εντός της χειρουργηθείσης περιοχής.

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις