ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
725 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012
08:33

Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή λίπους και προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής που η θερμιδική της αξία υπερβαίνει αυτή που το άτομο καταναλώνει. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 37%. Σε μια πρόσφατη μελέτη του British Medical Bulletin φαίνεται ότι σήμερα ο ένας στους τρεις Αμερικανούς και ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους είναι παχύσαρκος. Αντίθετα, η Ασία και η Αφρική έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Οι Μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη (πίνακας). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία των ανδρών με ποσοστό 26,7% ενώ στην παχυσαρκία των γυναικών μοιράζεται τη δεύτερη θέση με την Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 17,8%.

Γιατί παχαίνουμε όλο και περισσότερο;

Η παθογένεια της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκη. Ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα (20-25%). Η επίδραση της κληρονομικότητας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε ορισμένες οικογένειες και αλλά και εθνικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι ινδιανοι της φυλης Prima (Αριζόνα, ΗΠΑ), συναντάμε σε πολύ ψηλό ποσοστό παχυσαρκία. Όταν ο ένας εκ των δύο γονέων είναι παχύσαρκος, η θεωρητική πιθανότητα παχυσαρκίας είναι 40% ενώ στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, η πιθανότητα σχεδόν διπλασιάζεται. Μια άλλη παρατήρηση που ενισχύει την ίδια άποψη είναι ότι οι μονοωογενείς δίδυμοι (που έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια) εκτός από τις εξωτερικές ομοιότητες έχουν τις περισσότερες φορές και παραπλήσιο βάρος. Με παχυσαρκία σχετίζονται επίσης ορισμένες σπάνιες κληρονομικές παθήσεις του μεταβολισμού (πχ σύνδρομο Prader-Willi, σύνδρομο Bardet-Biedl, σύνδρομο Simpson-Golabi-Behmel, σύνδρομο Cohen's) καθώς και κάποια νοσήματα των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς, παγκρέατος, επινεφριδίων). Η συμβολή τους όμως στην σημερινή επιδημιολογική εξάπλωση της παχυσαρκίας είναι μάλλον αμελητέα.

Η επικρατέστερη επιστημονική άποψη είναι ότι:

Η παχυσαρκία στις μέρες μας προκαλείται από το χρόνιο συνδυασμό υπερκατανάλωσης ανθυγειινών τροφίμων και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Η ελλειπής ενημέρωση, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή οδηγούν στην παχυσαρκία ακόμη και τα άτομα που δεν καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής".Ορισμένοι ψυχογενείς παράγοντες, όπως άγχος και stress, φαίνεται ότι ευνοούν την παχυσαρκία ().Τα αγχώδη και ανικανοποίητα άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κάτω από συνθήκες ψυχολογικής πίεσης ανώμαλη διατροφική συμπεριφορά όπως βουλιμία και παροξυσμική υπερφαγία.

Ο «τοξικός» συνδυασμός του αιώνα μας.

Η έλλειψη χειρονακτικής εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο καθημερινό μεταβολικό ισοζύγιο. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανοποίση της αγροτικής παραγωγής και η συνεπακόλουθη αύξηση της παραγωγής τροφίμων έχουν οδηγήσει τα τελευταία 30 χρόνια τις αναπτυγμένες χώρες στην υπερκατανάλωση τροφίμων. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αφθονία τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και άχρηστη ενέργεια. Υπολογίζεται ότι την δεκαετία του 90 ο μέσος Αμερικανός κατανάλωνε κάθε μέρα 340 θερμίδες περισσότερο απ ότι τη δεκαετία του 80 και 500 θερμίδες περισσότερο απ ότι τη δεκαετία του 50 (University of California Wellness Letter, January 2002).

Ένα σοβαρό κοινωνικο-πολιτικό γεγονός του 20ου αιώνα που ενοχοποιείται επίσης για την επιδημιολογική έξαρση της παχυσαρκίας, είναι η μαζική αστικοποίηση και η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Η εξάρτηση της σύγχρονης αστικής οικογένειας από την κατεργασμένη - έτοιμη τροφή, είναι η κυριότερη αιτία της εκρηκτικής διάδοσης των ταχυφαγείων (fast-foods) τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έτοιμα γεύματα των fast foods είναι το πιό κλασσικό παράδειγμα ανθυγειινής τροφής. Η Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity) εκτιμά ότι άν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φθάσει τα επίπεδα του 50% μέχρι το 2030.

Είναι νόσος ή όχι η Παχυσαρκία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τη διατήρηση της ζωής απαιτείται ενέργεια και η απαραίτητη ενέργεια προέρχεται από την τροφή. Όταν όμως η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες του οργανισμού, το πλεόνασμα αποθηκεύται φυσιολογικά στον οργανισμό με τη μορφή λίπους. Η γεννεσιουργός αιτία της παχυσαρκίας, έχει λοιπόν τη ρίζα της στην πρωταρχική ανάγκη του οργανισμού να επιβιώσει. Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η λειτουργία την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον και η καθημερινή σίτηση δεν ήταν καθόλου δεδομέμένη.

Η παχυσαρκία ορίζεται σαν μια ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. Ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί παχύσαρκο όταν το βάρος του είναι κατά 20% ή περισσότερο πάνω από το αναμενόμενο για το φύλο και την ηλικία του. Για τη μέτρηση όμως της κλινικής σοβαρότητας της παχυσαρκίας χρησιμοποιούμε το ΔΣΒ (Body Mass Index) που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους. Τα φυσιολογικά όρια είναι μεταξύ 20-25. Στην παχυσαρκία ο ΔΣΒ ξεπερνά το 30. Στην κλίμακα αυτή δεν λαμβάνονται υπ' όψη οι ανατομικές ιδιαιτερότητες όπως το βάρος του μυικού ιστού και των οστών, αλλά στην πράξη ο ΔΣΒ αποτελεί ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο που βοηθά στην σύγκριση και την κατάταξη ομάδων ασθενών.  Όταν ο ΔΣΒ ξεπερνά το 40, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται με το προσωνύμιο νοσογόνος. Πράγματι η κατάσταση αυτή συνδέεται με σοβαρές μορφολογικές και, νοσηρότητα και θνητότητα.

Στη νοσογόνο παχυσαρκία δεν υπαρχουν όρια. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η απορρύθμιση του μεταβολισμού και η επίμονη τάση για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του βάρους. Ο βαθμός δυσλειτουργίας καθώς και η σοβαρότητα των παθήσεων που τη συνοδεύουν είναι σε αναλογία με το βάρος Μας δίνει όμως το δικαίωμα να χαρακτηρίσουμε σαν νόσημα μια ενδεχομένως παθολογική κατάσταση τόσο συνηθισμένη στις μέρες μας όπως η παχυσαρκία; Εάν παραβλεφθούν οι νοσηρές συνέπειές της, θα μπορούσε να διατυπωθεί η άποψη ότι η παχυσαρκία δεν είναι ασθένεια αλλά μάλλον αποτέλεσμα επιλογής, μιά που ο καθένας έχει βούληση και αποφασίζει για την εμφάνισή του και για το πόσο θα φάει. Επειδή όμως όπως είπαμε παραπάνω η παχυσαρκία (και ειδικά οι βαριές της μορφές) συνοδεύεται εκτός από μορφολογικές και από λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού, θα έπρεπε ίσως να ανατρέξουμε στους ορισμούς της υγείας και της νόσου.

Το 1947 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε τον ορισμό της υγείας.

Υγεία θεωρείται όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας αλλά ο συνδυασμός της καλής φυσικής και διανοητικής κατάστασης με την κοινωνική ευημερία».

Και άς δούμε όμως πως προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της νόσου ένα Ιατρικό λεξικό Για να υπάρχει νόσος είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:

1. Γνωστοί αιτιολογικοί παράγοντες που την προκαλούν.

2. Ευδιάκριτα συμπτώματα και κλινικά σημεία

3. Μόνιμες ανατομικές αλλαγές στον οργανισμό.

Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί άν θα λέγαμε ότι η παχυσαρκία πληρεί και τα τρία κριτήρια για να χαρακτηριστεί νόσος. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (World Health Organization -WHO) που για την υπόθεση της παχυσαρκίας αναφέρει ότι:

"Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια και σοβαρή νόσος των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Στην εποχή μας η επιδημία της παχυσαρκίας έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές των λοιμωδών νοσημάτων και του υποσιτισμού που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια και παγκόσμια υγεία." H θέση ότι η παχυσαρκία είναι νόσος υιοθετείται καθημερινά από όλο και περισσότερες ιατρικές εταιρίες και οργανισμούς της Αμερικής και της Ευρώπης. Σας παραθέτουμε ένα σύντομο κατάλογο:

Κλινική σταδιοποίηση της παχυσαρκίας

Για να εκτιμήσουμε τη θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και να σταδιοποιήσουμε την παχυσαρκία, χρησιμοποιούμε συνήθως το δείκτη Quetelet ή Δείκτη Σωματικού Βάρους (ΔΣΒ - στα Αγγλικά ΒΜI = Body Μass Index). Ο ΔΣΒ προκύπτει όταν διαιρεθεί το βάρος με το τετράγωνο του ύψους, σύμφωνα με τον τύπο:

ΔΣΒ = Βάρος / Ύψος2 (Kg/m2)

Με το Δείκτη Σωματικού Βάρους γίνεται η παρακάτω κλινική σταδιοποίηση της θρεπτικής κατάστασης (πίνακας 1). Οι φυσιολογικές τιμές είναι μεταξύ 20-25 Kgr/m2. Στην παχυσαρκία ο ΔΣΒ είναι μεγαλύτερος από 30 Kg/m2. Αυτό πρακτικά σημαίνει υπέρβαση του φυσιολογικού βάρους (πλεονάζον βάρος) κατά 20 τουλάχιστον κιλά.

Πίνακας 1. Κλινική σταδιοποίηση της θρεπτικής κατάστασης

ΔΣΒ (Kgr/m2)

< 19 Ελλειποβαρής

19 - 25 Φυσιολογικό βάρος

25 - 30 Υπέρβαρος

30 - 35 Παχύσαρκος

35 - 40 Σοβαρή παχυσαρκία

40 - 50 Νοσογόνος παχυσαρκία

> 50 Υπερνοσογόνος (κακοήθης) παχυσαρκία

Ο πίνακας 2 δείχνει το θεωρητικό ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σε άνδρες και γυναίκες.

Ύψος(cm) ---Ιδανικό Βάρος(Kgr)-Ανδρες ---Ιδανικό Βάρος Γυναίκες

152 -------- 45 - 57 -------- 41 - 50

155 -------- 47 - 60 -------- 43 - 52

157 -------- 48 - 61 -------- 45 - 54

160 -------- 51 - 64 -------- 47 - 57

162 -------- 53 - 65 -------- 49 - 59

165 -------- 55 - 68 -------- 51 - 62

168 -------- 58 - 71 -------- 53 - 64

170 -------- 59 - 72 -------- 55 - 67

172 -------- 60 - 74 -------- 57 - 69

175 -------- 61 - 76 -------- 59 - 72

177 -------- 63 - 79 -------- 61 - 74

180 -------- 64 - 81 -------- 63 - 77

183 -------- 67 - 84 -------- 65 - 79

185 -------- 70 - 86 -------- 67 - 82

188 -------- 72 - 89 -------- 69 - 84

190 -------- 74 - 91 -------- 71 - 87

Eπιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία είναι ανάλογες με τη διάρκεια και τη σοβαρότητά της. Όσο ψηλότερος είναι ο ΔΣΒ, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων. Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται διάφορες παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πίνακας 1. Παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία.

Διαβήτης

Ασθμα

Σύνδρομο υπνικής άπνοιας (sleep apnea syndrome)

Χρόνια πνευμονοπάθεια

Υπέρταση

Υπερλιπιδαιμία - Αρτηριοσκλήρωση

Καρδιοπάθεια - Στεφανιαία νόσος

Υπερπηκτικότητα αίματος

Θρομβοφλεβίτις

Πνευμονική εμβολή

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Χολολιθίαση

Λιπώδης εκφύλιση ήπατος

Οστεοαρθρίτις

Ουρική νόσος

Αμηνόρροια, δυσμηνόρροια

Διαταραχές γονιμότητας

Κατάθλιψη

Λοιμώξεις μαλακών μορίων

Σύνδρομο εγκεφαλικού ψευδοόγκου

Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων

Αυξημένος κίνδυνος κακοήθειας μαστού και γυναικολογικών οργάνων

Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου;

Όταν το πλεονάζον βάρος υπερβαίνει κατά 60% ή περισσότερο το ιδανικό βάρος (περίπου 40-50 κιλά πάνω από το φυσιολογικό), τότε αυξάνουν σημαντικά οι κίνδυνοι για την υγεία και η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται σαν νοσογόνος παχυσαρκία. Στον πίνακα 2 παρουσιάζεται ο σχετικός κίνδυνος των καρδιαγγειακών επιπλοκών, του διαβήτου και της οστεοαρθρίτιδος σε αναλογία με το ΔΣΒ. Για παράδειγμα ο κίνδυνος διαβήτη και οστεοαρθρίτιδας είναι πενταπλάσιος, ενώ ο κίνδυνος υπέρτασης είναι τριπλάσιος όταν ο ΔΣΒ είναι μεγαλύτερος από 40.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται η «ανδρικού τύπου» ή «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από την εκλεκτική εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά. Όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 88cm στις γυναίκες ή 102 cm στους άνδρες, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών (διαβήτης, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, στεφανιαία νόσος), είναι εξαιρετικά ψηλός ακόμα και σε περιπτώσεις απλής παχυσαρκίας με ΔΣΒ κατώτερο του 40. Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θνητότητας, είναι γνωστή από την εποχή ακόμη του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι 12 φορές μεγαλύτερος.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 300.000 Αμερικανοί από αιτίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παχυσαρκία. Η αναπνευστική ανεπάρκεια, η προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων και οι καρδιαγγειακές επιπλοκές οδηγούν συχνά τους παχύσαρκους σε πρόωρη αναπηρία και ανικανότητα με σοβαρές οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς η νοσογόνος παχυσαρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ιατρούς σαν αισθητικό μειονέκτημα, αλλά σαν νόσος η οποία απαιτεί συστηματική θεραπεία με μακροπρόθεσμους στόχους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η παχυσαρκία είναι χρόνια κατάσταση που απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την κοινωνική ζωή των παχύσαρκων ατόμων. Η πλειονότητα των παχύσαρκων πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαττωμένη πρόσληψη τροφής και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Έχει παρατηρηθεί βελτίωση της νοσηρότητας ακόμα και με ελάττωση του βάρους κατά 9%.

Η διαιτητική παρέμβαση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Απαιτείται αλλαγή στην επιλογή των τροφών με έμφαση στην ελάττωση του προσλαμβανόμενου λίπους. Φαίνεται από διάφορες μελέτες ότι είναι προτιμότερο να χορηγηθεί ήπια υποθερμιδική δίαιτα με περιεκτικότητα σε λίπος >= 30% προσαρμοσμένη στις ημερήσιες ανάγκες του ατόμου. Δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες χορηγείται μόνο βραχυχρόνια με παράλληλη χορήγηση ιχνοστοιχείων με στενή παρακολούθηση του παχύσαρκου.

Η θεραπεία συμπεριφοράς είναι μέθοδος που συμβάλλει στην τροποποίηση των συνηθειών του φαγητού, του καθιστικού τρόπου ζωής ή άλλων συμπεριφορών που συμμετέχουν ή διατηρούν την παχυσαρκία. Αυξάνει την εγρήγορση του ατόμου για δίαιτα και σωματική δραστηριότητα. Ενισχύει την υποστήριξη του παχύσαρκου από το οικογενειακό - φιλικό περιβάλλον. Εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα ατομικά ή σε ομάδα. Είναι απαραίτητη για την απώλεια του βάρους, αλλά κυρίως για τη διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα.

Η άσκηση από μόνη της έχει μικρή επίδραση στην απώλεια βάρους (2-3 κιλά κατά μέσον όρο). Αντίθετα, παράλληλα με τη δίαιτα, βοηθά στην απώλεια λίπους από τις κοιλιακές αποθήκες και προφυλάσσει από την απώλεια του μυϊκού ιστού. Συστηματική άσκηση έχει ως αποτέλεσμα ελάττωση της ΑΠ και βελτίωση λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους, αν μάλιστα συνδυαστεί μακροχρόνια και με αλλαγή των συνηθειών διατροφής.

Φάρμακα. Η παχυσαρκία είναι μοναδική νόσος για την οποία δεν έχουν καθιερωθεί στρατηγικές φαρμακευτικής θεραπείας. Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπισή της αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, δεδομένου ότι όλα έχουν κάποιες παρενέργειες, ούτε να υπάρχει η ψευδαίσθηση σημαντικής απώλειας βάρους με μόνη τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου. Ανάλογα με το μηχανισμό δράσης τους κατατάσσονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

Φάρμακα που μειώνουν την προσλαμβανόμενης ενέργεια, είτε με καταστολή της όρεξης ή με αύξηση του αισθήματος κορεσμού.

Φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση της τροφής από τον γαστρεντερικό σωλήνα\

Φάρμακα που Αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας μέσω αλλαγής του τόνου του συμπαθητικού και της θερμογένεσης. Χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε παθολογική παχυσαρκία με συνοδό νοσηρότητα, όπου απαιτείται γρήγορη απώλεια βάρους. Τα τελευταία χρόνια οι χειρουργικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και συνίστανται σε περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου με άλλοτε άλλου βαθμού διαμερισματοποίηση, γαστρική παράκαμψη με γαστρο-νηστιδική αναστόμωση και χολο-παγκρεατική παράκαμψη.

Οι ανωτέρω θεραπευτικές παρεμβάσεις εφαρμόζονται σε παχύσαρκα άτομα με καλά ή μέτρια αποτελέσματα, τα οποία δυστυχώς δεν είναι μακροχρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί νέα κριτήρια για την εκτίμηση της επιτυχίας της θεραπείας στην παχυσαρκία:

To πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο προβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι σήμερα το 15.5% των εφήβων (12 - 19 ετών) και το 15.3% των παιδιών (6-12 ετών) πάσχουν από παχυσαρκία. Επίσης φαίνεται ότι η παιδική παχυσαρκία παραμένει και στην ενήλικη ζωή στο 70% των περιπτώσεων. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχυσάρκων παιδιών φθάνει το 10% ενώ ένα άλλο 18% θεωρούνται υπέρβαρα. Στον παρακάτω πίνακα όπως και στο ιστόγραμμα της Detroit News παρουσιάζεται η επιδημιολογική αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη συνεπειών ακόμα και στην τρυφερή ηλικία. Σε μια πρόσφατη μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρέθηκε ότι το ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 4-7 ετών έχει ψηλή χοληστερόλη, ενώ το ένα στα τέσσερα εμφανίζει υπέρταση

Αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας

-Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, ελάχιστη άσκηση, τηλεόραση, video παιγνίδια.

-Χαμηλή κοινωνιοοικονομική κατάσταση.

-Κακής ποιότητας τροφή. Συχνή κατανάλωση fast food και τροφίμων με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες.

-Κακές διατροφικές συνήθειες που ευνοούν την υπερκατανάλωση τροφής (φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, φαγητό σε προκαθορισμένες ώρες κλπ).

-Περιβαλλοντικοί παράγοντες που παρακινούν για υπερκατανάλωση (διαφημήσεις τροφίμων, εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα κακής ποιότητας - περίπτερα, κυλικεία σχολείων, αυτόματες μηχανές πώλησης τροφίμων, καταστήματα fast food που μεταφέρουν τηλεφωνικά τρόφιμα κλπ).

-Κληρονομικότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Τα παιδιά δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας και πολύ περισσότερο να συμμορφωθούν με δίαιτες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μεσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε το ρόλο του σχολείου και του κράτους στην εκπαίδευση, πρέπει να τονίσουμε ότι το πρότυπο των παιδιών είναι οι γονείς.

Απαραίτητη είναι λοιπόν πρώτα η ενημέρωση των γονέων οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν από μόνα τους τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους. Οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας πρέπει να προωθήσουν σε συνεργασία με τον ειδικό τις αναγκαίες αλλαγές στη διατροφή των παιδιών αλλά και και στις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές οι γονείς δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία των παιδιών τους και δεν αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαία είναι και η δική τους συμμετοχή προκειμένου να αλλάξουν οι συνήθειες των παιδιών τους.

Χρήσιμες οδηγίες προς τους γονείς

-Ενθαρρύνετε τις φυσικές δραστηριότητες και συνδυάστε άσκηση με διασκέδαση (πχ μετακινήσεις με ποδήλατο, ομαδικά αθλήματα, τακτικό πλύσιμο αυτοκινήτου).

-Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή δίαιτα για όλη την οικογένεια.

-Μαγειρεύετε στο σπίτι και αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να κάνετε ένα "μάθημα" υγιεινής διατροφής.

-Μη σερβίρετε μεγάλες μερίδες.

-Μην προτρέπετε ποτέ τα παιδιά να τρωνε γρήγορα και να αδειάζουν το πιάτο τους.

-Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όταν δεν νιώθουν πείνα.

-Μην επιτρέπετε στα παιδιά να καταναλώνουν τροφές με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη στο σχολείο (πχ τυρόπιτες, σάντουιτς, σοκολάτες και γλυκίσματα).

-Μην τρωτε όταν διασκεδάζετε ή ασχολείστε με άλλου είδους δραστηριότητες (πχ τηλεόραση ή εργασία) και μην επιτρέπετε στα παιδιά το ίδιο.

-Αποφύγετε τα ενδιάμεσα γεύματα με τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και ζάχαρη. Για δεκατιανό δώστε στα παιδιά κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα ή γιαούρτι.

Η παχυσαρκία είναι μια που οι συνέπειές της όπως και η προσπάθεια για τον έλεγχό της απασχολούν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους.

Το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και η ανάγκη εξειδικευμένης βοήθειας για αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ετερογενή κλάδο επαγγελματιών που ασχολούνται με το θέμα της παχυσαρκίας, αλλά και μια ολόκληρη βιομηχανία αδυνατίσματος που παράγει και εμπορεύεται από φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα μέχρι μηχανήματα αδυνατίσματος.Κάλο είναι εμείς που έχουμε ή πέρασαμε ή ζήσαμε με πάρομοια κατάσταση να βοήθησουμε τους πάσχοντες να ακολουθήσουν τον σώστο τροπο και όχι ωα τους αφήσουμε να χαθουν στα ψεματα τον εταιριων και των διαφημησεων.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις