ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
658 αναγνώστες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012
08:26

«Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο» (Τίτος Λουκρήτιος 75 π.χ.)

-Σας συμβαίνει συχνά να νιώθετε σωματικά και ψυχολογικά κουρασμένοι, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία;

-Έχετε απογοητευθεί επειδή το βάρος σας δεν μειώνεται, παρά την εντατική σας δίαιτα;

-Μήπως οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες σας δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια;

-Υποφέρετε συνεχώς από άγχος και υπερένταση, από κατάθλιψη και χρόνια αδιαθεσία, από ίλιγγο και ναυτία, από υπνηλία ή αϋπνία;

-Σας ανησυχεί το άσθμα σας και η δύσπνοια σας, η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα και η βρογχίτιδα σας;

-Μήπως ταλαιπωρείται η επιδερμίδα σας από έκζεμα και ψωρίαση, από ακμή και αναφυλαξίες;

-Σας προβληματίζουν οι αρθραλγίες και οι μυϊκές σας αδυναμίες;

-Υποφέρετε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και ελκώδη κολίτιδα, από φουσκώματα και αναγούλες, από διάρροια και δυσκοιλιότητα, από γαστρίτιδα και κοιλιακούς πόνους;

-Σκεφτήκατε ποτέ ότι το αγαπημένο σας φαγητό μπορεί να μην το «αντέχει» ο οργανισμός σας και πως, χωρίς να το γνωρίζετε, είναι πολλές φορές η αιτία για κάποιες ανεξήγητες παθήσεις ή κάποια συχνά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Είναι πλέον αποδεκτό και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η διατροφή μας παίζει τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας.

Η λειτουργία του τρόπου διατροφής βασίζεται στους συνδυασμούς τροφών .

Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από τροφική δυσανεξία χωρίς να γνωρίζουν και, κατά κανόνα, έχουν μάθει να υπομένουν στωικά τα συμπτώματα που προκαλεί, αφού δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τον γιατρό τους παραπονούμενοι για ημικρανίες, κόπωση, στομαχικές διαταραχές, άγχος, αλλεργικές ρινίτιδες κι ένα σωρό άλλα. Υποβάλλονται σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, που δεν δείχνουν να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, και γυρίζουν σπίτι χωρίς απάντηση. Συνήθως ενοχοποιείται ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο αδιέξοδο, όταν αποφασίζουν να αδυνατίσουν. Ενώ ταλαιπωρούνται με ένα σωρό δίαιτες, ενώ προσέχουν τι τρώνε, δυσκολεύονται πολύ να χάσουν κιλά ή τα ξαναπαίρνουν πολύ γρήγορα. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων το πρόβλημα δημιουργείται από την τροφική δυσανεξία που έχουν αναπτύξει.

Με τον όρο "τροφική δυσανεξία" εννοούμε την αρνητική αντίδραση του οργανισμού στη λήψη ορισμένων τροφών. Η αντίδραση αυτή του οργανισμού εκδηλώνεται με διάφορες ψυχοσωματικές αντιδράσεις και συμπτώματα: διάρροιες, τυμπανισμός ακόμα και με τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής, τάση προς εμετό, στομαχόπονος, έντονοι πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, σπαστική κολίτιδα, πόνοι στις αρθρώσεις, ναυτία, αδικαιολόγητη κούραση, κατάθλιψη, καταβολή σωματικών, πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων, επιδείνωση υπάρχουσας ασθένειας, κ.α.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τροφική δυσανεξία δεν εκδηλώνεται μετά τη λήψη διάφορων "περίεργων" ή εξωτικών τροφών αλλά, συνηθέστερα, μετά την κατανάλωση τροφών από αυτές που όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά όπως το γάλα, τα φρούτα και τα διάφορα δημητριακά προϊόντα.

Σήμερα η γενική παραδοχή είναι ότι οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία, αλλά, φαίνεται, ότι μερικές ευθύνονται περισσότερο από άλλες. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), το γάλα, το σιτάρι και τα προϊόντα του (ειδικά το μαύρο ψωμί), το ρύζι, το καλαμπόκι και τα προϊόντα του, η σόγια, το ολόκληρο αβγό (κρόκος κι ασπράδι), τα όσπρια, τα "αράπικα" φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί, οι κονσέρβες και γενικά τα συσκευασμένα κι επεξεργασμένα "τρόφιμα".

Στατιστικά φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν δυσανεξία περισσότερο προς τις φυτικές τροφές παρά προς τις ζωικές. Συνήθως ένα δυσανεκτικό άτομο αρχίζει να εμφανίζει δυσανεξία πρώτα προς το γάλα, αργότερα στο στάρι και στο καλαμπόκι και αργότερα στα ξινά φρούτα και στα αβγά. Σε αυτό το πρώτο στάδιο το δυσανεκτικό άτομο παρουσιάζει μόνον ένα ή δύο συμπτώματα και αργότερα, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε περισσότερες τροφές. Ένα δυσανεκτικό άτομο μπορεί να παρουσιάζει δυσανεξία σε πάνω από 20 - 30 διαφορετικές τροφές, κατάσταση που μειώνει κατά πολύ τις διαθέσιμες διατροφικές του επιλογές κι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες της Βρετανικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας, το 40-50% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από τροφική δυσανεξία.

Η τροφική δυσανεξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Συνήθως αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή μια "ανώμαλη" αντίδραση του οργανισμού στην λήψη μιας τροφής. Στην πράξη όμως η μία δεν έχει σχέση με την άλλη, όχι τόσο ως προς τα συμπτώματα, που πολλές φορές "μοιάζουν" μεταξύ τούς, αλλά, κυρίως, ως προς τα αίτια.

Τα αίτια της τροφικής δυσανεξίας δεν είναι ούτε απολύτως γνωστά ούτε, αποσαφηνισμένα. Για κάθε τροφή που εκδηλώνουμε δυσανεξία μπορεί το αίτιο να είναι διαφορετικό. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες ούτε και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία με το παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά ποιο μπορεί να είναι το αίτιο.

Πολλοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν γενικά κι ειδικά αίτια. Γενική αίτια είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα φαρμακευτικά λιπάσματα, η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο έντερο των ανθρώπου από την κατανάλωση φυτικών τροφών, τα συντηρητικά των τροφών, η έντονη επεξεργασία τους και η μόλυνση των υπογείων υδάτων. Τα ειδικά αίτια είναι διαφορετικά για κάθε τροφή. Για παράδειγμα η δυσανεξία στα δημητριακά μπορεί να οφείλεται στην γλουΐένη ενώ η δυσανεξία στο γάλα στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση στον οργανισμό αρκετών ανθρώπων.

Γενικά, σημαντικός λόγος είναι ότι, πιθανότατα, εξαντλούνται για ένα διάστημα τα πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καλή πέψη της τροφής. Ή μπορεί το λεπτό μας έντερο να ανέπτυξε μια δυσαπορρόφηση. Αυτό, όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, αποδεδειγμένα πλέον, ότι τρώμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί δυσανεξία.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί με έμφαση, ότι η Τροφική Δυσανεξία είναι μία εξατομικευμένη βιοχημική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές και επομένως ο κάθε οργανισμός (ως διαφορετικός και μοναδικός) αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον.

Μηχανισμός δράσης:

Τη στιγμή που μια ξένη ουσία (ιοί, μικρόβια, τοξίνες κ.λ.π.) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός αντιδρά σε αυτήν και παράγει κάποιες ειδικές πρωτεΐνες (αντισώματα) που εξουδετερώνουν τον εχθρό (αντιγόνο), εμποδίζοντας τον από το να βλάψει τον οργανισμό.

Στην περίπτωση της Τροφικής Δυσανεξίας, αν κάποιος είναι δυσανεκτικός σε κάποια τροφή, ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα εναντίον αυτής. Η αντίδραση αντιγόνου - αντισώματος προστατεύει τον οργανισμό, αλλά δεν αποδίδει πάντα, επειδή στην περίπτωση των τροφών πρόκειται για ουσίες αβλαβείς.

Η μάχη ανάμεσα στα αντισώματά και στην τροφή (αντιγόνο) προκαλεί διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις, που βλάπτουν τελικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πως επηρεάζεται ο οργανισμός μας:

Σύμφωνα με το μηχανισμό δράσης. το φαινόμενο αυτό προκαλεί διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την πίεση, την κόπωση και την εξάντληση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτή η συνεχής και χρόνια πίεση υπονομεύει σωματικά, αποδυναμώνει και φθείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να βρίσκεται εκτεθειμένος και ευάλωτος στις διάφορες ασθένειες.

Αφετέρου επηρεάζει αρνητικά και την ψυχοσωματική μας κατάσταση με αποτέλεσμα τα διάφορα νευρολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Οι αντιδράσεις αυτές και η παραγωγή από το ανοσοποιητικό μας σύστημα των αντισωμάτων IgG έναντι των συγκεκριμένων τροφίμων, χαρακτηρίζονται από καθυστερημένες χρονικά αντιδράσεις (συμπτώματα), τα οποία μπορούν να εμφανιστούν από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, σε αντίθεση με την Τροφική Αλλεργία όπου παράγονται αντισώματα IgE και εμφανίζονται άμεσες, εμφανείς και οξείες αντιδράσεις εντός 2-3 ωρών.

Φανταστείτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σαν έναν στρατό, ο οποίος καλείται καθημερινά να τα βάλει με τα διάφορα μικρόβια - τους εισβολείς. Σκεφτείτε τώρα τι κατασπατάληση των δυνάμεων έχουμε και πώς μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα της υγείας μας, όταν, ξαφνικά, καλείται να τα βάζει επιπλέον και με τις τροφές που τρώμε!

Η ανίχνευση των "ένοχων" τροφίμων

Διάγνωση

Τα συμπτώματα δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης της «ένοχης» τροφής. Ακόμα και μικρές ποσότητες προκαλούν δυσανεξία και μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα και παθήσεις σε βάρος οποιουδήποτε οργάνου του οργανισμού. Στην πραγματικότητα η Τροφική Δυσανεξία είναι συνεχής και χρόνια, αφού η κατανάλωση των τροφίμων που μας επηρεάζουν, είναι διαρκής, επειδή τα τρόφιμα αυτά βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας (π.χ. γάλα, ψωμί, λάδι, ντομάτα, καφές κ.λ.π.)

Το φαινόμενο αυτό, της καθυστερημένης χρονικά αντίδρασης από την ώρα λήψης της τροφής μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της αιτίας, χωρίς την ειδική εργαστηριακή εξέταση αίματος.

Οι επιπτώσεις της τροφικής δυσανεξίας στην υγεία ποικίλλουν. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με απλή εξέταση αίματος (Food Intolerance Test)που με τη βοήθεια υπολογιστή μετρά οποιεσδήποτε μεταβολές των λευκών αιμοσφαιρίων σε παρουσία τροφών. Το αιματολογικό τεστ τροφικής ευαισθησίας δεν μετράει απλώς το επίπεδο ενός συστατικού στο αίμα αφήνοντας το γιατρό να αποφασίσει τι προκαλεί αυτήν την ανωμαλία, αλλά ποσοτικοποιεί την αντίδραση του αίματος σε μια συγκεκριμένη τροφή.

Με άλλα λόγια, αν το τεστ δείξει ότι είστε πολύ θετικοί σε μία τροφή, η θεραπεία είναι να αποφύγετε αυτή την τροφή. Το τεστ προσδιορίζει κατά 80% τις τροφές στις οποίες «αντιδράτε» κι εσείς μπορείτε να αρχίσετε την απομάκρυνση τους από την διατροφή σας. Τώρα δεν καταναλώνεται άσκοπα αλλά έχει τον χρόνο και την άνεση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Δεν παράγονται πλέον οι μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων για την καταπολέμηση ανύπαρκτων εισβολέων οι οποίες απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι επιτρέπουμε σε αυτό να «αναπνεύσει», να επαναλειτουργήσει σωστά χωρίς πίεση, για να μας παράσχει την απαραίτητη ασπίδα προστασίας έναντι των διαφόρων ασθενειών, επιφέροντας ταυτόχρονα ευεξία και ψυχολογική ηρεμία στον οργανισμό μας.

Επίσης, σήμερα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα, πολύ εύκολα και πολύ απλά, να απαλλαγούμε από τη δυσανεξία που μας προκαλούν συγκεκριμένα τρόφιμα και να περιορίσουμε σημαντικά ή και να εξαφανίσουμε όλο αυτό το φάσμα των προβλημάτων που αναφέρθηκαν με την ολοκαίνουρια μέθοδος εναλλακτικής - συμπληρωματικής θεραπείας στην Ελλάδα , με το τεστ δυσανεξίας τροφών, κάνοντας μια απλή εξέταση χωρίς λήψη αίματος

Το τεστ βασίζεται στη μέτρηση, δια μέσω ηλεκτροδίων, της βιοηλεκτρικής κατάστασης των διαφόρων σημείων του βελονισμού σχετικά με τους περιγεγραμμένους κλασσικούς μεσημβρινούς που ανακαλύφθηκαν και περιγράφηκαν από τους Κινέζους και από μερικά αλλά σημεία που ανακάλυψε ο γιατρός Voll.

Τα συγκεκριμένα τεστ δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να ελέγξει εάν πρέπει να αλλάξει διατροφή ή όχι και εάν πρέπει να αντικαταστήσει κάποια τροφή με κάποια άλλη. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να τρώτε υπερβολικές ποσότητες από κανένα τρόφιμο. Επιπλέον θα πρέπει να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά και να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εναλλακτικά εάν πιστεύετε ότι είστε δυσανεκτικό άτομο αλλά δε μπορείτε να εντοπίσετε σε ποια τροφή θα πρέπει να τρώτε από όλα και από λίγο, ακολουθώντας ένα κάπως συγκεκριμένο διαιτολόγιο, το οποίο θα καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο. Αν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα δυσανεξίας, αρχίστε κάθε επόμενη φορά να αφαιρείται μια τροφή από το συγκεκριμένο γεύμα που σας προκάλεσε τα συμπτώματα.

Αν τα συμπτώματα ξαναπαρουσιαστούν προσθέστε ξανά την τροφή αυτή κι αφαιρέστε κάποια άλλη. Με αυτόν τον τρόπο θα "δοκιμάσετε" ποιες τροφές σας πειράζουν και ποιες όχι και αφού τις εντοπίσετε θα τις αφαιρέσετε από το διαιτολόγιο σας ή θα τις τρώτε σε ακόμα, λιγότερες ποσότητες ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα.

-Έχει αποδειχθεί με διάφορες επιστημονικές έρευνες, ότι η Τροφική Δυσανεξία

συνδέεται με κάποιες χρόνιες παθήσεις και προβλήματα όπως είναι και τα πιο κάτω:

1.Γαστρεντερολογικά

-Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου , Σύνδρομο δυσαπορρόφησης , Σύνδρομο Crohn, Παχυσαρκία, Ελκώδης κολίτιδα, Φουσκώματα, Αναγούλες, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Απώλεια όρεξης, Κοιλιακοί πόνοι (Κοιλιοκάκη), Στομαχικές κράμπες, Γαστρίτιδα και Γαστρικό έλκος, Κατακράτηση υγρών, Απώλεια βάρους

2.Δερματολογικά

-Αναφυλαξίες, Κνησμός και Φαγούρα, Ακμή, έκζεμα, Ψωρίαση, Διάφορες δερματοπάθειες, Στοματικά έλκη

3.Αναπνευστικά

-Ασθμα, Δύσπνοια, Βρογχίτιδα, Ρινίτιδα, Ιγμορίτιδα, Μέση ωτίτιδα

4.Μυοσκελετικά

-Αρθρίτιδα, Αρθραλγίες, Μυαλγίες, Μυϊκές αδυναμίες

5.Νευροψυχολογικά

-Πονοκέφαλος, Ημικρανίες, Ιλιγγος και Ναυτία, Λήθαργος, Υπνηλία, Αϋπνία, Κούραση και Αδυναμία, Κατάθλιψη, Αγχος και Υπερένταση, Δυσκολία αντίληψης, Δυσλεξία, Παιδική υπερκινητικότητα, Αυτισμός

6.Αλλα

-Γενική αδιαθεσία, Τριχόπτωση, Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

«Ασε την τροφή σου να γίνει το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να γίνει η τροφή σου» (Ιπποκράτης)

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις