ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ
503 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012
10:33

Το πεπτικό σύστημα είναι ένας μακρύς σωλήνας που αρχίζει από το στόμα και συνεχίζεται με τον φάρυγγα, οισοφάγο, στόμαχο, λεπτό και παχύ έντερο. Δυο στιβάδες από το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα έχουν μεγάλη λειτουργική σημασία. Η μία από αυτές αποτελείται από λείες μυικες ίνες που με τη συστολή τους προκαλούν μετακίνηση από το ένα μέρος του πεπτικού σωλήνα στο επόμενο. Η άλλη στιβάδα , και πιο σημαντική κατά την εξέταση του πεπτικού έλκους, βρίσκεται στο εσωτερικό του τοιχώματος του πεπτικού σωλήνα κι έχει αδένες που παράγουν διάφορες χημικές ουσίες που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Οι αδένες του στομάχου παράγουν υδροχλωρικό οξύ, δημιουργώντας έτσι όξινο περιβάλλον που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσουν τα πεπτικά ένζυμα και να γίνει η διάσπαση των τροφών.

Έλκος είναι η λύση της συνεχείας του επιθηλίου και διακρίνεται σε στομαχικό έλκος όταν αφορά τον βλεννογόνο χιτώνα του στομάχου και σε δωδεκαδακτυλικό έλκος αντίστοιχα για τον βλεννογόνο του δωδεκαδάκτυλου.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Το 60% περίπου των καλοηθών στομαχικών ελκών βρίσκονται σε απόσταση 6 εκ. περίπου από τον πυλωρό. Τα έλκη εντοπίζονται γενικά στο έλασσον τόξο ή κοντά σε αυτό και συνήθως στο οπίσθιο τοίχωμα του στομάχου . Η θέση που εντοπίζονται τα στομαχικά έλκη οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το στομαχικό περιεχόμενο και το γαστρικό υγρό λόγω βαρύτητας παραμένουν στο κατώτερο τμήμα του στομάχου μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των τροφών και να προωθηθεί το περιεχόμενο στο δωδεκαδάκτυλο. Η οξύτητα του περιεχομένου σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις είναι ιδιαιτέρα ερεθιστική για το βλεννογόνο χιτώνα του στομάχου με αποτέλεσμα τη λύση της συνεχείας του επιθηλίου με ανάλογα σε κάθε περίπτωση συμπτώματα και επιπτώσεις στην υγειά και τη γενική κατάσταση του πασχοντος.

ΑΙΤΙΑ ΣΤΟΜΑΧΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Αν και τα αίτια που προκαλούν το στομαχικό έλκος δεν έχουν καθοριστεί πλήρως , παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής:

-Η παλινδρόμηση της χολής εντός του στομάχου-χρόνια γαστρίτιδα.

-Η λήψη φαρμάκων.

-Γαστρική έκκριση.

-Τοπική ισχαιμία.

-Τραυματισμοί του βλεννογόνου.

-Μικροβιακή φλεγμονή.

-Η ελαττωμένη αντίσταση του βλεννογόνου.

-Η γαστρική στάση και η γαστρίτιδα που προκαλεί.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟΜΑΧΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Η συνηθέστερη επιπλοκή του στομαχικού έλκους είναι η γαστρορραγία που μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη και αντιμετωπίζεται συντηρητικά με Η2 αναστολείς και πλύσεις με ψυχρό φυσιολογικό ορό. Σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης γίνεται μερική γαστρεκτομή.

Αλλη επιπλοκή είναι η διάτρηση του στομάχου. Η οξεία διάτρηση αποτελεί επείγον ιατρικό συμβάν. Ενδείκνυται η άμεση χειρουργική επέμβαση και κατά προτίμηση η απλή συρραφή της διατρήσεως. Οι μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις μάλλον δεν είναι φρόνιμες κατά τη διάρκεια του επεισοδίου λόγω του αυξημένου εγχειρητικού κινδύνου από την κακή φυσική κατάσταση του αρρώστου. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα εξαρτώνται από το ποσό του υγρού που έχει χυθεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα και ιδιαίτερη από τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της διατρήσεως και της εγχειρήσεως. Η χειρουργική σύγκλειση της διατρήσεως πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα. Εάν η επέμβαση καθυστερήσει πέρα από 24ώρες η γαστρική αναρρόφηση, τα αντιβιοτικά και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών αποτελούν τη θεραπεία επιλογής.

Τέλος στο προπυλωρικό στομαχικό έλκος μία επιπλοκή που μπορεί να παρουσιασθεί είναι η πυλωρική στένωση που αντιμετωπίζεται με βαγοτομή ή πυλωροπλαστική, ενώ επί ατόνου στομάχου γίνεται μερική γαστρεκτομή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΜΑΧΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

Α. ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ

1) Γενικά μέτρα: Ο ασθενής πρέπει να αναπαύεται, να κοιμάται επαρκώς, να αποφεύγει το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα.

2) Δίαιτα.

3) Αντιόξινα.

4) Ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης.

5) Σουκραλφάτη.

6) Αναστολείς της αντλίας ιόντων Η.

Β. ΦΑΣΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ

1) Επανεξέταση

2) Πληροφόρηση του αρρώστου για περίπτωση υποτροπής.

3) Ανάπαυση.

ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Το δωδεκαδακτυλικό έλκος συνήθως συνυπάρχει με έλκος του στομάχου ή ενοχοποιείται για τη δημιουργία στομαχικών ελκών. Κατά την εξέταση των παραγόντων και των αιτιών που προκαλούν το δωδεκαδακτυλικό έλκος θα παρατηρήσουμε διαφοροποιήσεις στην παθοφυσιολογία της νόσου σε σχέση με το στομαχικό έλκος.

ΑΙΤΙΑ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Παρόλο που ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός για το δωδεκαδακτυλικό έλκος παραμένει άγνωστος εντούτοις ενοχοποιούνται:

1) Η διαταραχή της ισορροπίας επιθετικών και μηχανισμών.

2) Γενετικοί παράγοντες.

3) Ενδοκρινοπάθειες.

4) Νόσοι του ήπατος.

5) Πνευμονοπάθεια.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις