ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΟΞΕΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
515 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012
08:27

ΓΕΝΙΚΑ

Η οξεία διάρροια διάρκεια 5-7 μέρες είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα της παιδικής ηλικίας με σημαντικές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία παρά το γεγονός ότι είναι μια αυτοϊάσιμη κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα οι οξείες διάρροιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Στις αναπτυγμένες χώρες προκαλούν αφυδάτωση και αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες νοσοκομειακής φροντίδας.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Στους ενήλικες θεωρείται πως υπάρχει διάρροια, όταν η ημερήσια ποσότητα των κοπράνων είναι περισσότερη από 200 γραμμάρια. Στα παιδιά καθορίζεται σαν διάρροια η αύξηση της συχνότητας των κενώσεων, του περιεχομένου σε νερό και του όγκου, πάντα σε σύγκριση των προηγούμενων κενώσεων του κάθε παιδιού ειδικά. Είναι σημαντικό να θυμάται το υγειονομικό προσωπικό πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο-φυσιολογικό- από παιδί σε παιδί. Τα βρέφη που θηλάζουν συνήθως έχουν μία κένωση σε κάθε θηλασμό. Στα μεγαλύτερα παιδιά η συχνότητα των κενώσεων μπορεί να κυμαίνεται από μια η περισσότερες την ημέρα η μία μόνο μετά από μέρες. Το οικογενειακό ιστορικό ίσως βοηθήσει για την ακριβέστερη αντίληψη των-φυσιολογικών -κενώσεων στο συγκεκριμένο παιδί.

ΑΙΤΙΑ

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλήρη συστατικά δεδομένα για να καθοριστεί η συχνότερη αιτία διάρροιας στην Ελλάδα. Μελέτες σε αναπτυγμένες χώρες έδειξαν πως ο ροταίος είναι η συχνότερη αιτία 50% και υπεύθυνος για το 80% της οξείας διάρροιας το χειμώνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές και υγειονομικές συνθήκες στις μη αστικές περιοχές της Ελλάδας ,οι μικροβιακές διάρροιες είναι υπεύθυνες για ένα σημαντικό ποσοστό. Σε 20-30% των περιπτώσεων η αιτία των διαρροιών παραμένει άγνωστη.

ΠΗΓΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Οι πηγές μόλυνσης στις λοιμώδεις διάρροιες είναι οι επιμολυσμένες τροφές, το νερό ,τα ζώα και οι φορείς. Με τη μεγάλη επικοινωνία των πληθυσμών των διαφόρων χωρών, διαπιστώθηκε πως 17% από τους ταξιδιώτες σε θερμότερες χώρες αναπτύσσουν μικροβιακή διάρροια(διάρροια των ταξιδιωτών), που οφείλεται συνήθως στο τοξικό κολοβακτηρίδιο.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Στην οξεία διάρροια η συλλογή πληροφοριών έχει σκοπό την ανεύρεση της πηγής μόλυνσης, την αιτία της διάρροιας και την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Η πηγή μόλυνσης αναζητείται στο περιβάλλον του αρρώστου (μέλη οικογένειας, βρεφονηπιακός σταθμός, σχολείο, οικιακά ζώα ,ταξίδια)η στο διαιτολόγιό του. Αρκετά συχνά δε μπορεί να διαπιστωθεί η πηγή μόλυνσης. Η πρόσφατη χρησιμοποίηση φαρμάκων ,ιδιαίτερα αντιβιοτικών (Αμπικιλλίνη)προκαλεί παροδική είτε σοβαρότερη μορφή διάρροιας(ψευδομεμβρανώδης).Η οξεία διάρροια είναι συνήθως 50% το αποτέλεσμα ιοϊκής εντερίτιδας και παρουσιάζεται χωρίς ή με χαμηλό πυρετό, εμετούς και συχνές υδαρείς κενώσεις. Γενικά τα κόπρανα δεν περιέχουν αίμα ή λευκά αιμοσφαίρια και λείπουν τα σημεία της εισόδου του λοιμογόνου παράγοντα στον βλεννογόνου του εντέρου, δηλαδή υψηλός πυρετός και αίμα στα κόπρανα. Στην παρεντερική διάρροια που ο μηχανισμός της παραμένει άγνωστος, τα συμπτώματα από το έντερο είναι εκείνα της ιοϊκής διάρροιας. Η παρουσία αίματος στα κόπανα, ιδιαίτερα με συμπτώματα φλεγμονής του παχέος εντέρου (τεινεσμός, σπαστικός πόνος στην κάτω κοιλιά και επείγουσα ανάγκη για κένωση του εντέρου)κατευθύνει τη διάγνωση στη μικροβιακή διάρροια. Η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα χαρακτηρίζεται σαν δυσεντερία. Οι συχνότερες αιτίες είναι η Σιγκέλλα και οι Σαλμονέλες. Το καμπυλοβακτηρίδιο προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα άτομα 1-5 χρόνων. Στις 80% των περιπτώσεων υπάρχει πυρετός και σε 50% αιματηρές κενώσεις. Η Γιερσίνια είναι συχνότερη κάτω των 3 χρόνων.

-Χωρίς αίμα στα κόπρανα

-Ιοϊκή

- Τοξική(κολοβακτηρίδιο, σταφυλόκοκκος, Σαλμονέλλα, Κλωστηρίδιο)

-Παρενερική

-Με αντιβίωση

-Παρασιτική (λάμβια)

-Συχνά αίμα στα κόπρανα

-Μικροβιακή(σιγκέλλα, γιερσίνια, καμπυλοβακτηρίδια, κολοβακτηρίδια)

-Με αντιβίωση(ψευδομεμβρανώδης)

-Αλλεργική πορφύρα

-Νεκρωτική πορφύρα

-Νεκρωτική εντεροκολίτιδα(νεογνά)

-Αιμολυτικό- ουραιμικό σύνδρομο

-Αμοιβαδική δυσεντερία

-Σε μερικές οξείες διάρροιες συνυπάρχουν και σημεία από άλλα συστήματα που είναι χαρακτηριστικά της αιτίας της διάρροιας.

Στις οξείες διάρροιες η συλλογή πληροφοριών θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην εκτίμηση του βαθμού της αφυδατώσεως και στην δυνατότητα θεραπείας, δηλαδή αν ο άρρωστος είναι σε θέση να λάβει υγρά (απουσία εμετών).Η παρουσία δακρύων και σιέλου και η απουσία δίψας δείχνουν πως υπάρχει καλή υδάτωση. Η απουσία τους μαζί με ξηρό στόμα και η γλώσσα εισηγείται αφυδάτωση περισσότερο από 5%.

Εκτός από τη συχνότητα και την ποσότητα των κενώσεων, εκτιμάται και η συχνότητα και η ποσότητα των ούρων ,που σε μεγαλύτερα παιδιά (>3 χρόνων)είναι ένας καλός δείκτης της ενυδάτωσης του αρρώστου. Η συνέχιση της ούρησης αποκλείει σημαντικού βαθμού αφυδάτωση. Αντίθετα η συνύπαρξη δυσουρίας ,συχνοουρίας ,και διάρροιας παρατηρείται στις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Η εκτίμηση της συχνότητας της ούρησης σε μικρότερα παιδιά δεν είναι αξιόπιστη, διότι τα ούρα αναμιγνύονται με τα κόπρανα.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ

Ιδιαίτερα συμπτώματα και σημεία που χαρακτηρίζουν τις οξείες διάρροιες είναι αναπνευστικά, μυαλγίες ,αρθρίτιδα ,οξεία κοιλία, σπασμοί, εξάνθημα. Η απουσία ούρησης για περισσότερες από 6-8 ώρες είναι ένα προειδοποιητικό σημείο αφυδάτωσης. Η αντικειμενικότερη μέθοδος εκτίμησης της αφυδάτωσης είναι η εκτίμηση του βάρους του σώματος με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης και σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Η διαπίστωση στην ακρόαση της κοιλιάς υψηλών τόνων συνηγορεί για τη διάγνωση της εντερικής απόφραξης (εγκολεασμός).Αύξηση της κοιλιακής ευαισθησίας με την απότομη διακοπή της ψηλάφησης (ευαισθησία στην αναπήδηση)υποδηλώνει φλεγμονή του περιτοναίου και παρατηρείται σε μικροβιακή διάρροια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

-δίψα,

-ευερεθιστότητα,

-λήθαργος,

-ταχυκαρδία,

-ταχύπνοια

-υπόταση,

-ελαττωμένη σπαργή δέρματος,

-τάση προσπάθειας πηγής και ματιών,

-ξηροί βλεννογόνοι,

-ολιγουρία

-ανουρία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η καλλιέργεια κοπράνων στην οξεία διάρροια είναι απαραίτητη μόνο στις περιπτώσεις που σαν αιτία της πιθανολογείται μικρόβιο ,έχει επιδημικό χαρακτήρα, υποτροπιάζει ,ή σχεδιάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το τελευταίο ενδείκνυται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων. Καλλιέργεια ούρων επιτελείται σε υποψία ουρικής λοίμωξης και ηπατικές δοκιμασίες σε περίπτωση ηπατίτιδας Ακτινογραφία θώρακα συνιστάται όταν συνυπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού(ρινική καταρροή ,βήχας ,ταχύπνοια και άλλα)Για την διάγνωση του ροταίου υπάρχει ενζυματική ανοσολογική μέθοδος. Η εκτίμηση των ηλεκτρολυτών και νεφρικής λειτουργίας(ουρία-κρεατινίνη)ενδείκνυται σε νοσοκομειακούς αρρώστους.

Η διάρροια σε νεογνό (<30 ημερών)είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να θεωρείται στο σύνολο της σαν μικροβιακής αιτιολογίας, που οδηγεί συχνά σε σοβαρές επιπλοκές με σοβαρά επακόλουθα. Η αναζήτηση και ανεύρεση λευκών αιμοσφαιρίων στα κόπρανα μας πληροφορεί για τη συμμετοχή του παχέως εντέρου στη φλεγμονή και είναι η απλούστερη και η ταχύτερη μέθοδος για τη διάγνωση της διάρροιας που οφείλεται σε δυσεντέρια. Το τελευταίο προσβάλλεται συνήθως στις μικροβιακές διάρροιες. Η απουσία λευκών αιμοσφαιρίων σε αιμορραγικά κόπρανα εισηγείται ,εγκολεασμό μεκέλειο απόφυση και σκωληκοειδίτιδα,όταν υπάρχουν συναφή κλινικά σημεία και ιστορικό.Η είσοδος του μικροβίου στο βλενογγόνο συνοδεύεται συχνά από λευκοκυττάρωση και πολυμορφωκυττάρωση πυρήνα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

-Παρακολούθηση προσλαμβανόμενων αποβαλλόμενων υγρών.

-Ζυγίζετε καθημερινά το παιδί.

-Εκτιμήστε το χρώμα του δέρματος, τη σπαργή του δέρματος, τους βολβούς του οφθαλμού, το επίπεδο συνείδησης, τον χρόνο επαναπλήρωσης των τριχοειδών και τις επιφάνειες των βλεννογόνων. Ειδοποιείται ο γιατρός σε κάθε σημαντική μεταβολή της κατάστασης του παιδιού.

-Παρακολουθήστε το παιδί για πυρετό.

-Παρακολουθήστε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών ορού.

-Χορηγήστε ηλεκτρολυτικό διάλυμα από το στόμα,σύμφωνα με τις οδηγίες

-Διατηρήστε μια βατή φλεβική γραμμή και χορηγήστε ενδοφλέβια υγρά σύμφωνα με τις οδηγίες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

-Με την παρακολούθηση των υγρών γίνεται η εκτίμηση του ισοζυγίου υγρών του παιδιού και ρυθμίζεται η χορήγηση υγρών για την αποκατάσταση των απωλειών.

-Η μέτρηση του σωματικού βάρους προσδιορίζει άμεσα τον βαθμό ενυδάτωσης του παιδιού.

-Η ωχρότητα του δέρματος, η ελάττωση της σπαργής, εμβύθιση των οφθαλμικών βολβών στους οφθαλμικούς κόγχους, η έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, η παράταση του χρόνου επαναπλήρωσης των τριχοειδών και οι ξηροί βλεννογόνοι είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

-Ο πυρετός επιδεινώνει την αφυδάτωση και μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης.

-Τα παθολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών του ορού υποδηλώνουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές που απαιτούν έγκαιρη αντιμετώπιση.

-Τα ηλεκτρολυτικά διαλύματα που χορηγούνται από το στόμα υποκαθιστούν τις απώλειες υγρών ηλεκτρολυτών που οφείλονται στους εμετούς και στη διάρροια.

-Αν το παιδί αφυδατωθεί ή διατρέχει κίνδυνο αφυδάτωσης μπορεί να απαιτηθεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.Η πολύ ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση υγρών είναι δυνατόν να προκαλέσει υπερφόρτωση της κυκλοφορίας με υγρά.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις