ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ
1865 αναγνώστες
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012
19:05

Η μήτρα αποτελεί μετά το μαστό τη συχνότερη θέση αναπτύξεως κακοηθών όγκων. Και στις δύο περιπτώσεις ο όγκος αναπτύσσεται από τον επιθηλιακό ιστό, είναι δηλαδή καρκίνος. Ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο ή από το σώμα (ενδομήτριο).

Το ενδομητριακό καρκίνωμα ή καρκίνος του σώματος της μήτρας είναι σπάνιο, αν συγκριθεί με τη συχνότητα του καρκίνο του τραχήλου. Πριν λίγα χρόνια η αναλογία καρκίνου τραχήλου και σώματος της μήτρας 4:1, σήμερα όμως η αναλογία αυτή είναι 2:1. Αναπτύσσεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών και συχνότερα σε άτοκες. Εμφανίζεται, συχνά, σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, υπερτασική καρδιοπάθεια και διαβήτη. Οι στατιστικές και τα πειράματα 50 χρόνων απέτυχαν να αποδείξουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ οιστρογόνων και καρκίνου της μήτρας. Ο καρκίνος της μήτρας διακρίνεται στον καρκίνο του τραχήλου (επιδερμογενής 94%) και τον καρκίνο του ενδοτραχήλου (αδενοκαρκίνωμα 6%). Τα είδη αυτά διαφέρουν από απόψεως προγνώσεως.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες τεκούσες κυρίως πολύτοκες και είναι πολύ σπάνιος σε άτοκες και μάλιστα παρθένες, παρατηρείται σε γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και σε γυναίκες με πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις. Η μόλυνση της περιοχής με τον ιό του απλού έρπητα θεωρείται ότι έχει αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου παρουσιάζονται συχνά πρώιμα, πράγμα πολύ σημαντικό για τη θεραπεία, αφού η πρώιμη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία με πρόγνωση σχεδόν 100% ευνοϊκή. Αυτά είναι :

1.Μητρορραγίες. Πρόκειται για αιμορραγίες που παρατηρούνται γύρω στην κλιμακτήριο και επέρχονται μετά τη συνουσία.
2.Καφεοειδή ή ροδόχροα υγρά. Αποβάλλονται από τον κόλπο και συνήθως είναι κάκοσμα.
3.Πόνος της ουροδόχου κύστης και συχνοουρία.
4.Απόφραξη των ουρητήρων.
5.Ακράτεια κοπράνων και συρίγγια.

Η διάκριση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε στάδια έχει σημασία για την πρόγνωση και την επιλογή της θεραπευτικής αγωγής. Τα στάδια είναι:

Στάδιο 0. Ενδοεπιθηλιακός καρκίνος ή in situ.
Στάδιο 1. Αρχόμενος καρκίνος.
Στάδιο 2. Προχωρημένος καρκίνος.
Στάδιο 3. Κατάσταση βαρειά.
Στάδιο 4. Κατάσταση απελπιστική.

Ο καρκίνος του τραχήλου στην επισκόπησή του είναι δυνατόν να εμφανιστεί με τις εξής μορφές:
1.Απλή διάβρωση.
2.Έλκος
3.Ανθοκραμβοειδής διόγκωση
4.Διήθηση

Η υποψία της υπάρξεως του καρκίνου θα γίνει με την παρουσία των ανώτερων συμπτωμάτων και κλινικών ευρημάτων, καθώς και το Pap-test. Θα επιβεβαιωθεί με τις εξής μεθόδους:

1.Δοκιμασία της μήλης.
2.Δοκιμασία Schiller.
3.Κολποσκόπηση.
4.Τραχηλοκολπικά επιχρίσματα.
5.Βιοψία του τραχήλου.

Η θεραπεία του καρκίνου της μήτρας, όσο πρωιμότερα εφαρμοστεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει. Διακρίνεται σε εγχειρητική και συντηρητική θεραπεία.

Η εγχειρητική θεραπεία διακρίνεται στην ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα και την εγχείρηση κατά Werhteim. Μετά την εγχείρηση ακολουθεί ακτινοβολία.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη ραδιοθεραπεία, την ακτινοβολία και τη χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ (ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΑΣ)

Ο καρκίνος του ενδομητρίου παρατηρείται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (50-70 ετών), είναι καλοηθέστερος από τον καρκίνο του τραχήλου λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας της γυναίκας και της βραδύτερης μεταστάσεως.

Απαντά συχνά σε γυναίκες με ινομυώματα ή με στείρωση από έλλειψη ωορρηξίας. Επίσης ο διαβήτης και η παχυσαρκία θεωρούνται ότι είναι προδιαθεσικοί παράγοντες, η εξωγενής χορήγηση οιστρογόνων είναι δυνατό να προκαλέσει καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι:

1.Μητρορραγίες. Η ασθενής παρουσιάζει μητρορραγία στην εμμηνόπαυση ή πολυμηνόρροια, εφόσον συνεχίζει να έχει περίοδο

2.Καφεοειδή υγρά. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αποβολή καφεοειδών ή πυοειδών υγρών που συνήθως είναι δύσοσμα.

Η ταξινόμηση του σώματος του καρκίνου της μήτρας σε στάδια διευκολύνει την πρόγνωση και την εκλογή της θεραπείας. Αυτά είναι:

Στάδιο 0. Ο καρκίνος περιορίζεται στα επιθηλιακά κύτταρα.
Στάδιο 1. Ο καρκίνος περιορίζεται στο σώμα της μήτρας.
Στάδιο 2. Ο καρκίνος έχει επεκταθεί προς τον ενδοτράχηλο.
Στάδιο 3. Ο καρκίνος έχει προχωρήσει εκτός της μήτρας.
Στάδιο 4. Ο καρκίνος έχει καταλάβει τα όργανα και τα οστά της πυέλου.

Η διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου γίνεται:

1.Με τα κολπικά επιχρίσματα που όμως δεν παρουσιάζουν την αξιοπιστία που παρατηρείται στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου.
2.Διαγνωστική απόξεση.

Οι παράμετροι οι οποίες σήμερα θεωρούνται σημαντικές για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η ηλικία της ασθενούς, το στάδιο, η κατάσταση της πλοειδίας, η διαφοροποίηση του όγκου, η συγκέντρωση προγεστερονικών υποδοχέων στα κύτταρα του όγκου και η αναπλαστική δραστηριότητα των κυττάρων αυτών.

Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνει την ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα της μήτρας, την αμιγή ακτινοβολία σε ανεγχείρητες περιπτώσεις ή των συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Η προφύλαξη έναντι του καρκίνου της μήτρας στηρίζεται στη δυνατότητα πρωίμου διαγνώσεως της νόσου πριν ακόμη παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα. Τη δυνατότητα αυτή μας παρέχει σήμερα, η κυτταρολογία, ο κλάδος δηλαδή, της βιολογίας, που ανέπτυξε στην Αμερική ο Έλληνας καθηγητής Γεώργιος Παπανικολάου.

Όλα τα είδη του καρκίνου της μήτρας διέρχονται ένα στάδιο προκλινικό, κατά το οποίο υπάρχει βέβαια στα κύτταρα, η καρκινωματοειδής εξαλλαγή, η νόσος όμως συνήθως δεν έχει προχωρήσει ώστε να δημιουργήσει συμπτώματα ή κλινικά ευρήματα. Στο προκλινικό στάδιο ο καρκίνος είναι ιάσιμος σχεδόν 100%, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα.

Η πρόγνωση του καρκίνου της μήτρας συνίσταται στην κυτταρολογική εξέταση του κολπικού εκκρίματος όλων των γυναικών μετά τα 30 χρόνια ή και νωρίτερα, μία φορά κάθε χρόνο ανεξάρτητα από ενοχλήματα και έτσι είναι δυνατή η ανίχνευση του καρκίνου αρκετά νωρίς, προτού ακόμη επεκταθεί και προκαλέσει συμπτώματα.

Ανάλογα με τα κυτταρολογικά στοιχεία που παρουσιάζει το επίχρισμα διακρίνουμε 5 κλάσεις κατά Παπανικολάου (test Pap) ή 3 κατηγορίες. Αυτές είναι οι εξής:

  • Κλάση Ι. Φυσιολογικά επιθηλιακά κύτταρα.
  • Κλάση ΙΙ. Φλεγμονή, άτυπα κύτταρα, όχι ύποπτα (αρνητική κατηγορία).
  • Κλάση ΙΙΙ. άτυπα, ύποπτα κύτταρα, δυσκαρίωση.
  • Κλάση ΙV. Πιθανά καρκινικά κύτταρα (ύποπτη κατηγορία).
  • Κλάση V. Βέβαια καρκινικά κύτταρα (θετική κατηγορία).

Είναι φανερό ότι για να γίνει εφικτός ο έλεγχος χρειάζεται αφ' ενός ευρεία διαφώτιση του κοινού και αφ' ετέρου τεράστια οργάνωση από πλευράς προσωπικού, εκπαιδεύσεως, διαγνωστικών κέντρων κ.τ.λ.

Στο πρώτο μέρος της διαφωτίσεως καλείται ο-η νοσηλευτής-ρια να συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα κατά του καρκίνου. Το δεύτερο μέρος της οργανώσεως είναι έργο της Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλο τον κόσμο. Και σ' αυτό η συμβολή του-της νοσηλευτή-ριας είναι μεγάλη.

ΤΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις