ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ
375 αναγνώστες
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013
11:56

Την πεποίθησή του ότι το καθεστώς Ασάντ ευθύνεται για την ρίψη χημικών στη Συρία εκφράζει το μέλος της Γενικής Γραμματείας του συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ΑbdulRahmanAl-Haj, σε συνέντευξή του στον "Ε", διατυπώνοντας την άποψη ότι το καθεστώς μετράει αντίστροφα με την αντιπολίτευση να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Εν αναμονή της απόφασης της διεθνούς κοινότητας για την επέμβαση στην Συρία, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου - εκ του ασφαλούς, από την Κωνσταντινούπολη, όπου και βρίσκεται όλη η ομάδα υποστηρίζει ότι η επέμβαση - όταν έρθει - έρχεται με καθυστέρηση, προτάσσοντας την ανάγκη ο χαρακτήρας της να είναι εναντίον του καθεστώτος και όχι ανθρωπιστικός, και ελπίζοντας "ότι δεν θα υπάρχουν άλλα θύματα" (sic). 

Χωρίς να θίγονται "ευαίσθητα" ζητήματα, όπως οι σφαγές των χριστιανών, η δράση των ανταρτών, το μέλος της Γενικής γραμματείας του εθνικού συμβουλίου απορρίπτει την επιχειρηματολογία περί επέκτασης της συριακής κρίσης σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, τοποθετώντας πρωταρχικό στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ.    

Έχετε στοιχεία ότι η κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων;

Προ ημερών δώσαμε συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάσαμε νέες πληροφορίες για το θέμα. Προσπαθήσαμε να πάρουμε δείγμα και από τα πτώματα και από το έδαφος προς ανάλυση ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για χημικές βόμβες. Μέχρι τώρα έχουμε κάποιες πληροφορίες για το είδος των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι βόμβες εκτοξευτήκαν από την περιοχή με al-Qataifaπου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών αρχών στα βόρεια της Δαμασκού. Επίσης έχουμε δυο ονόματα στρατιωτικών που είχαν τον έλεγχο την επίθεση, καθώς και ονόματα ανθρώπων που πήραν την εντολή να ρίξουν τα χημικά.

Πώς θα κινηθείτε στο εξής με τις πληροφορίες που έχετε στην διάθεσή σας;

Οι πληροφορίες αυτές θα είναι στην διάθεση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στην ομάδα των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα δώσουμε επίσης και περισσότερα δείγματα, αλλά και ακόμα περισσότερες πληροφορίες και από πηγές μας εντός των καθεστωτικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες μας ανανεώνονται συνεχώς σε καθημερινή βάση.

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίθεση εναντίον του καθεστώτος Ασάντ.

Αν και θα είναι μια απόφαση που έρχεται πολύ καθυστερημένα, ωστόσο θα είναι πολύ καλό. Πρώτα για τον Ασάντ να καταλάβει ότι η χρήση χημικών είναι πολύ επικίνδυνη και δεύτερον αν και δράση της διεθνούς κοινότητας - όταν ξεκινήσει δεν θα είναι - πιστεύω - εύκολη υπόθεση, ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει να ρίξουμε το καθεστώς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει. Έχουμε επαφή με ανθρωπιστικές ομάδες εντός της χώρας, καθώς και απευθείας επαφή με της διεθνείς δυνάμεις.  

Εντός της διεθνούς κοινότητας - Κίνα και Ρωσία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - δεν επιθυμούν επέμβαση. Το γνωρίζουμε αυτό και αυτές ευθύνονται που η επέμβαση θα είναι καθυστερημένη. Και οι ευθύνες της Ρωσίας και της Κίνας υπάρχουν στους 100.000 θανάτους που έχουν σημειωθεί. Ευθύνες έχει και η διεθνής κοινότητα που δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει, με φυσικά την Ρωσία και την Κίνα να έχουν την κύρια ευθύνη. Αλλά τώρα το πρόβλημα είναι μεγάλο, και ακόμα μεγαλύτερη η ανθρωπιστική του διάσταση.

Και όχι μόνο για τους ανθρώπους της Συρίας, αλλά και ευρύτερα για την Μέση Ανατολή, και ειλικρινά δεν ξέρω πού μπορεί αυτό να φτάσει. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ζήτημα της διεθνούς κοινότητας και αν δεν μας μπορέσει να μας βοηθήσει εναντίον του καθεστώτος, ας προσανατολιστεί σε μια ανθρωπιστική επέμβαση. Και σε αυτή την περίπτωση ελπίζουμε να μην σκοτωθεί κανένας πολίτης. πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή.

Θεωρείτε ότι το συντομότερο αποφασιστεί η επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Ασάντ, είναι το καλύτερο;

Οπωσδήποτε. Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να έχουμε ακόμα περισσότερα θύματα.

Πριν από μερικές μέρες υπουργός της κυβέρνησης Ασαντ είπε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στην Συρία, θα καεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν είναι πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο από τον ίδιο υπουργό. Το κάνει συχνά για να προκαλέσει την ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Σε καμία περίπτωση η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να πιστέψει κάτι τέτοιο. Πριν λίγες ημέρες η Ρωσία βγήκε και είπε ότι μια επέμβαση στη Συρία δεν θα πετύχει, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη.

Την ίδια στιγμή θα έλεγα ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να κάνει την επέμβαση όχι για να ρίξει το καθεστώς, αλλά θέλει να κινηθεί σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης. Το γνωρίζουμε αυτό και από την στιγμή που το έχουμε ως δεδομένου δεν μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος, ωστόσο είμαστε ευχαριστημένοι διότι θα ανοίξει μια καινούργια ιστορία για το καθεστώς του Ασάντ και αυτό σίγουρα θα είναι κάτι καλό για μας. 

Αν τελικά υπάρξει επέμβαση, η Ρωσία και η Κίνα θεωρείτε ότι θα συνεχίζουν να βοηθούν το καθεστώς Ασάντ;

Φυσικά. Δεν έχουν σταματήσει άλλωστε να βοηθούν με όπλα και στον σχεδιασμό. Ωστόσο δεν θα προχωρήσουν σε κάποια άλλη ενέργεια. Αυτό είναι το όριο για την Ρωσία. Όσο για τους Ιρανούς, θα προσπαθήσουν να παρέξουν μεγαλύτερη στήριξη στο καθεστώς, αλλά δεν γνωρίζουμε για πόσο. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Ασάντ στην εξουσία, προστατεύοντας το καθεστώς. Δεν γνωρίζουμε τι θέλουν να κάνουν, αλλά σίγουρα θα κάνουν περισσότερα από ότι η Ρωσία και η Κίνα.

Τι προσπαθείτε να κάνετε τώρα;

Μετά την επίθεση με τα χημικά, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε προστατεύσουμε τους πολίτες από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Και αν δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε εμείς, τους δίνουμε τα μέσα να προστατεύσουν τον εαυτό τους, παρέχοντας μάσκες, φάρμακα, κ.α. Επίσης σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Το καθεστώς του Ασάντ δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του, μετά από αυτές τις επιθέσεις. Εμείς προετοιμαζόμαστε, συνεργαζόμενοι στενά με τις ομάδες των πολιτών στην χώρα για το μέλλον. 

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις