ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ) Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
599 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013
11:28

Προτάσσεται η διπλωματική λύση. Ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας.  Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την 16λεπτη τηλεοπτική του ομιλία.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε. «Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση 'Ασαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών». Δήλωσε διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας την πίεση για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή η Δαμασκός βεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Έπειτα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών που απομάκρυνε μία επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα "ενθαρρυντικό" μήνυμα. "Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει.

Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος. "Εδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία", προειδοποίησε.

Διαβάστε την Επικαιρότητα εδώ

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις