ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
290 αναγνώστες
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013
10:22

Δεκάδες είναι τα πολεμικά σκάφη διαφόρων χωρών τα οποία πλέουν το παρόν χρονικό διάστημα στην Α. Μεσόγειο σε μια περιοχή όπου αν και η ένταση έχει υποχωρήσει προσωρινά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια εν δυνάμει πυριτιδαποθήκη, όπως ακριβώς την είχε χαρακτηρίσει ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης Anatoly Antonov «Ένα σπίρτο είναι ικανό να ανάψει τη φωτιά που πιθανός θα μπορούσε να μεταδοθεί όχι μόνο στα γειτονικά κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές επίσης», είχε  πει προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Σας υπενθυμίζω πως η Μεσόγειος είναι κοντά στα σύνορα της ρωσικής  Ομοσπονδίας». είχε πει αντιδρώντας στην κοινή αμερικανο-ισραηλινή αντιβαλλιστική άσκηση της 2ας Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δύναμη που συστάθηκε για την πραγματοποίηση επίθεσης στη Συρία με 4 αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων Tomahawk κλάσης  Arleigh Burke και μια φρεγάτα κλάσης P.H. Perry την  USS Samuel B. Roberts (FFG-58). Η  Γαλλία διατηρεί τη φρεγάτα την Aconit (F-713) κλάσης La Fayette  εξοπλισμένη για βλήματα MM-40 Exocet, τη φρεγάτα Chevalier Paul κλάσης Horizon παρέχοντας αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής με βλήματα ASTER 15/30 και βλήματα Exocet MM 40 για αγώνα επιφανείας, ενώ τη δύναμη συμπληρώνει το σκάφος συλλογής πληροφοριών (ELINT/COMINT/SIGINT) Dupuy De Lome.

Η Γερμανία έχει αποστείλει στην περιοχή ένα από τα πλέον ικανά σκάφη της τη φρεγάτα Saschsen (F-220) της ομώνυμης κλάσης τύπου F-124 η οποία είναι εξοπλισμένη με 24 βλήματα επιφανείας-αέρος  SM-2 Block IIIA για την κάλυψη άμυνας περιοχής και 32 βλήματα άμυνας σημείου RIM-162 ESSM ενώ για αποστολές επιφανείας-επιφανείας διαθέτει 2 τετραπλούς εκτοξευτές Harpoon. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους αποτελείται από το ραντάρ παρακολούθησης SMART-L και το ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης πολλαπλών ρόλων APAR. Το γερμανικό Ναυτικό παράλληλα διατηρεί δύο περιπολικά σκάφη στο πλαίσιο της UNIFIL.

H Βρετανία δεν έχει προς το παρόν φρεγάτες στην περιοχή και η παρουσία της εστιάζεται στο σκάφος υποστήριξης και αμφιβίων επιχειρήσεων RFA Mounts Bay (L3008) κλάσης Bay. Η Ιταλία με μια φρεγάτα την     Andrea Doria (D553) κλάσης  Orizzonte και η Ισπανία  με την φρεγάτα   Blas De Lezo κλάσης  Álvaro de Bazán γνωστή και ως κλάση F100  συμπληρώνουν τη δύναμη των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων. Τέλος στην περιοχή μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου υπήρχαν δύο σκάφη του Μπαγκλαντές, ένα της Ινδονησίας και ένα της Βραζιλίας.

Συμφώνα με το NATO η Active Endeavour, είναι μια επιχείρηση περιπολίας σκαφών της συμμαχίας στη Μεσόγειο και παρακολούθησης της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή, άμυνα προκαλώντας δυσχέρεια και παρέχοντας προστασία έναντι  οποιουσδήποτε τρομοκρατικού εγχειρήματος. Η UNIFIL είναι επιχείρηση του ΟΗΕ προκειμένου να επιτηρεί την εκεχειρία που επετεύχθη στο Λίβανο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας. Αρχικά η UNIFIL δημιουργήθηκε με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ το 1978 ώστε να επιβεβαιώσει την ισραηλινή αποχώρηση από το Λίβανο. Μετά τα γεγονότα του 2006 η δύναμη του ΟΗΕ πήρε παράταση στην αποστολή της.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις