ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ "ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ"
302 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013
11:42

 

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Jazz η οποία έχει προκαλέσει τη σοβαρή όχληση εκ μέρους της Ρωσίας η οποία την έχει χαρακτηρίσει ως «ψυχροπολεμική» πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 2 και 9 Νοεμβρίου στην Πολωνία και τη Λετονία όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το defencenet.gr έχει αναφερθεί εκτενώς στην άσκηση την οποία  θα διεξαχθεί εξάσκηση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας σε συνθήκες συμβατικού πολέμου, μετά την πολυετή εμπλοκή στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών στο Αφγανιστάν – ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, η άσκηση δεν πρόκειται να «στοχεύει» τον παραδοσιακό αντίπαλο του Ψυχρού Πολέμου, τη Ρωσία, αν και το σενάριό της ουσιαστικά την καταδεικνύει.

Αυτό  πραγματεύεται την απώθηση ενός εισβολέα από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας των βαλτικών χωρών, όπου δεν υπάρχει άλλος πλην της Ρωσίας βέβαια, ωστόσο ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε πως αφορά το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης! Στην άσκηση θα συμμετέχουν 6.000 στρατιωτικοί από 20 χώρες, και θα περιλαμβάνει χρήση χερσαίων, αεροπορικών, ναυτικών, καθώς και ειδικών δυνάμεων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση τέτοιου τύπου από το 2006 και μετά. Επίσης, στο σενάριο θα περιλαμβάνεται και μία «υπολογίσιμη» κυβερνοαπειλή.

Η Ρωσία, από πλευράς της, σχεδιάζει κοινή άσκηση, υπό την ονομασία Zapad με τη Λευκορωσία μέσα στον μήνα. Όπως ανέφερε ο πτέραρχος Μπρίντλαβ, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης, έχουν προσκληθεί Ρώσοι αξιωματικοί ως παρατηρητές της άσκησης «Steadfast Jazz», ενώ αντίστοιχα η Ρωσία έχει προσκαλέσει ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους για να παρακολουθήσουν την άσκηση Zapad. Παράλληλα, θα λάβει χώρα εντός του μήνα κοινή άσκηση ΝΑΤΟ και Ρωσίας αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα (αφορά το ενδεχόμενο αεροπειρατείας), καθώς και κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης υποβρυχίου μέσα στο 2014.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις