ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ 37 ΔΙΣ $ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ. Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
429 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013
12:22

Έως και 1,2 τρισ. ρούβλια (37 δισ. δολάρια) θα μπορούσε να «τραβήξει» η Ρωσία από το ταμείο για τις... δύσκολες ώρες, δηλαδή το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας και να τα επενδύσει σε έργα υποδομής, τώρα που η  χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο στασιμότητας της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλικάγιεφ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% των αποθεμάτων του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας της Ρωσίας, που δημιουργήθηκε από το Κρεμλίνο κατά τα χρόνια που η ενέργεια είχε υψηλή τιμή. «Για την ώρα μιλάμε για περίπου 40%, αλλά προς το παρόν είναι κάτι θεωρητικό, δεν έχει οριστικοποιηθεί με τα απαραίτητα έγγραφα», ανέφερε ο Ουλικάγιεφ.

Σε ομιλία του τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι 450 δισ. ρούβλια από το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας θα επενδυθούν στο έργο της επέκτασης του διασιβηριακού σιδηροδρόμου, σε μια νέα εθνική οδό πολλαπλών λωρίδων που θα περιβάλλει τη Μόσχα καθώς και σε μια νέα μεγάλης ταχύτητας σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη ρωσική πρωτεύουσα με το Καζάν. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν δεν απέκλεισε την επένδυση επιπλέον χρημάτων του Ταμείου σε άλλα έργα υποδομής.

Το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας, το αποθεματικό του οποίου σήμερα αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ της Ρωσίας, προβλέπεται να συρρικνωθεί στο 3,2% έως το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα άλλο παρόμοιο ταμείο, το Αποθεματικό, διαθέτει σήμερα ισοδύναμο του 4% του ρωσικού ΑΕΠ, αναφέρουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία των εν λόγω Ταμείων, έχει προειδοποιήσει ότι η χρησιμοποίηση των αποθεματικών του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση του ελλείμματος το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ρωσίας.

Εκτιμήσεις αξιωματούχων αναφέρουν ότι δείκτης οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας φέτος θα έχει πτώση 1,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2009. Η ύφεση αυτή έχει αναγκάσει τη ρωσική κυβέρνηση να εφαρμόσει περικοπές στον προϋπολογισμό, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα, μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις