ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


GOLDMAN SACHS: ΩΣ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ
383 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013
11:59

Εάν δεν αυξηθεί το όριο για το χρέος, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα μετά τις 17 Οκτωβρίου και θα έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά του τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα- εάν όχι νωρίτερα, εκτιμά η Goldman Sachs. Μετά τις 17 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει τις δημοπρασίες των ομολόγων, που έχουν λήξει, αλλά δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων χρεογράφων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς το shutdown εισέρχεται σε δεύτερη εβδομάδα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, που έχουν βάλει λουκέτο, δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία και για το όριο του χρέους. Η Goldman θεωρεί ως πιο πιθανό ενδεχόμενο τα δύο “στρατόπεδα” να διαπραγματεύονται πλέον και τα δύο θέματα ως “πακέτο”.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει διαθέσιμα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο θεωρείται κάτι σαν όριο ασφαλείας για κάλυψη απρόσμενων πληρωμών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, που το εν λόγω ταμειακό υπόλοιπο είχε πέσει κάτω από τα 15 δισ. δολάρια.

Η πραγματική προθεσμία, λοιπόν, για το ταβάνι του δημοσιονομικού χρέους αφορά στο πότε θα εξαντληθούν και αυτά τα ταμειακά αποθέματα. Η Goldman πιστεύει ότι το Δημόσιο θα μπορεί να αποπληρώνει τις προγραμματισμένες πληρωμές του έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, μετά τις 25 Οκτωβρίου αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει το κράτος χωρίς ρευστό από μέρα σε μέρα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις