ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΡ!
367 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013
11:24

Για τέσσερις εργολαβίες που συνδέονται με την κατασκευή των 543 χιλιομέτρων του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Ελλάδα καθώς και για θέσεις υπεργολάβων για τα 205 χιλιόμετρα του TAP επί αλβανικού εδάφους μονομαχούν ήδη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Μολονότι οι μέτοχοι του TAP δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις για τους διαγωνισμούς κατασκευής (σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «ανάλογα με τη στρατηγική της ΤΑΡ AG για τον διαγωνισμό είναι πιθανό να ανατεθούν σε έναν ή περισσότερους εργολάβους και σε έναν αριθμό τοπικών υπεργολάβων οι Μελέτη, Προμήθεια Υλικών και Κατασκευή -ΜΠΥΚ- του έργου»), στα γραφεία των τεχνικών εταιριών επικρατεί αναβρασμός. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του TAP για τα 863 χιλιόμετρα από τους Κήπους Εβρου έως την Ιταλία θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το τμήμα που διέρχεται από την Ελλάδα προγραμματίζονται τρεις εργολαβίες εγκατάστασης του αγωγού (και 22 μη επανδρωμένων βαλβιδοστασίων) καθώς και μία εργολαβία για την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι σχετικά θολή, αλλά για το τμήμα του TAP που διέρχεται από την Αλβανία καθώς και για τα 115 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου τμήματος έως την Ιταλία όλα δείχνουν ότι έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα ο κατασκευαστικός κολοσσός Consolidated Contractors Corp. (CCC).

Η παλαιστινιακών συμφερόντων CCC έχει έδρα την Αθήνα και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της Μέσης Ανατολής με έσοδα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. δολάρια το 2013. Σημειώνεται ότι η εταιρία εδρεύει στην Ελλάδα, αλλά με βάση το ειδικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της δεν μπορεί να αναλαμβάνει έργα στη χώρα μας. Σημειώνεται, πάντως, ότι εκτός από τη CCC, που έχει πείρα σε τέτοια έργα, και η κυπριακή J&P (μητρική του ομίλου J&P ΑΒΑΞ) έχει πολυετή παρουσία στην κατασκευή αγωγών σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική. Η κατασκευή του TAP στην Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει στα μέσα του 2015 και προβλέπεται να διαρκέσει περίπου τριάμισι χρόνια.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις