ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


PIMCO: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ Η ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ
353 αναγνώστες
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013
11:38

Xωρίς διαγραφή χρέους, ή επιστροφή στη δραχμή, δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν. «Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν. Συνιστά, μάλιστα, αν είναι δυνατόν, σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα υποστηρίζει επίσης ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής». «Όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα.

«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ» εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό “κούρεμα” του χρέους». Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά - ει δυνατόν - σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

«Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές. Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα (…) Ει δυνατόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη».

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις