ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


FRAU ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΙΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ
289 αναγνώστες
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013
08:47

Χιονοστιβάδα επικρίσεων δέχεται το Βερολίνο με αφορμή το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, την ώρα που η περιφέρεια της ευρωζώνης έχει υποστεί καθίζηση. Μετά τις ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε έντονη κριτική για τα γερμανικά πλεονάσματα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας. Μάλιστα, το ΔΝΤ καλεί τη γερμανική ηγεσία να κοιτάξει γύρω της..

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Bloomberg, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο», για να βοηθήσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας.

Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Λίπτον, σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα». Ο ίδιος κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της.

Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ. Ο κ.Λίπτον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν ζητά από τη Γερμανία να «αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο», αλλά να αποκαταστήσει μια καλύτερη ισορροπία της εγχώριας ζήτησής της.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις