ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΦΕΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ
299 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013
09:59

Κάμψη στον πολιτισμό στην Ευρώπη βλέπει νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τον πολιτισμό έχει μειωθεί, καθώς τον προηγούμενο χρόνο μόνο το 38% συμμετείχε ενεργά σε μια πολιτιστική δραστηριότητα. Από την άλλη, όσον αφορά στη λεγόμενη «παθητική» συμμετοχή, ο αριθμός των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική τους ζωή από δραστήρια έως πολύ δραστήρια μειώθηκε στο 18%, σε σύγκριση με το 21% το 2007. Η μείωση της συμμετοχής αφορά όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες πλην του κινηματογράφου, όπου το 52% των πολιτών δηλώνει ότι πήγε στον κινηματογράφο το προηγούμενο έτος.

Οι κύριοι λόγοι που προβάλλονται για τη μη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα είναι η έλλειψη χρόνου, με το 44% να δίνει αυτή την εξήγηση για το ότι δεν διάβασε βιβλία. Ακόμη, έλλειψη ενδιαφέροντος, με το 50% να δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν είδε μπαλέτο, χορό ή όπερα, έλλειψη χρημάτων κάτι που επικαλείται το 25% για το ότι δεν πήγε σε συναυλίες. Τέλος, ένα 10% έκανε λόγο για έλλειψη επιλογής. Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, πάνω από το 50% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η συνηθέστερη μορφή συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα στην ΕΕ είναι η παρακολούθηση ή ακρόαση πολιτιστικών προγραμμάτων στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Το 72% παρακολούθησε ένα ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση 6% από το 2007 και ακολουθεί η ανάγνωση βιβλίων με μείωση 3%. Η λιγότερο προσφιλής δραστηριότητα είναι η όπερα, το μπαλέτο και ο χορός.

 Σε ό, τι αφορά τη συχνότητα συμμετοχής σε όλες τις μορφές πολιτιστικών δραστηριοτήτων, από την ανάγνωση έως την επίσκεψη μουσείων, οι βόρειες χώρες συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, με επικεφαλής τη Σουηδία(68%), τη Δανία (63%) και τις Κάτω Χώρες (34%). Στην άλλη άκρη της κλίμακας βρίσκεται η Ελλάδα, όπου μόνο το 5% αναφέρουν υψηλά ή πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής, η Πορτογαλία και η Κύπρος (6%), η Ρουμανία και η Ουγγαρία (7%), και η Ιταλία (8%). Επιπλέον, το 34% του πληθυσμού της ΕΕ δηλώνει ότι ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν συμμετείχε σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ποσοστό που ισοδυναμεί με αύξηση 4% από το 2007. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 27.000 συνεντεύξεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο αριθμός των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα, κυμάνθηκε από 500 στα μικρότερα κράτη-μέλη (Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο) έως περίπου 1.300 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.500 στη Γερμανία. «Ο πολιτισμός είναι πηγή προσωπικής ολοκλήρωσης, δημιουργικότητας και χαράς. Μου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ως καλλιτέχνες, παραγωγοί ή θεατές», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία

«Η έρευνα δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν τον πολιτισμό ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού και να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό δυναμικό ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να προσεγγίσει νέα ακροατήρια και να διερευνήσει νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πρόσβαση και τη συμμετοχή στον πολιτισμό, μέσω του νέου μας προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη" και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ».

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις