ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
357 αναγνώστες
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013
10:44

 

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος της Ε.Ε στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, παρατήρησε ότι οι αλλαγές ενάντια σε «κατεστημένα συμφέροντα» δεν προχωρούν. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είπε στο ΑΠΕ ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα εκλέγονται για να υπηρετούν κατεστημένα συμφέροντα. Σαν ποια; Ο Βίζερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συμφέροντα που αντιστέκονται στο να πέσει η τιμή του γάλακτος, του ψωμιού και των φαρμάκων. Αλλά και ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση που δημοσίευσε η «Καθημερινή», αναφέρεται σε περισσότερες αγορές.

Η συχνή αναφορά της Ελλάδας ως χώρας που αποτελεί όμηρο κατεστημένων συμφερόντων, ανησυχεί αρκετούς. Όμως το θέμα δεν είναι να ανησυχήσουν. Το θέμα είναι να βλάψουν συγκεκριμένα-και κατεστημένα-συμφέροντα. Πώς; Υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης. Αυτό, έστω καθυστερημένα, πρέπει να ρίξει τις τιμές. Αν δεν γίνει, τότε η εσωτερική υποτίμηση χάνει κάθε νομιμοποίηση.

Όμως, ποιους εννοεί ο Βίζερ ως κατεστημένα συμφέροντα; Οι κτηνοτρόφοι, για παράδειγμα. Που απολαμβάνουν τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Οι αρτοποιοί, οι γιατροί, φυσικά και οι φαρμακοβιομήχανοι. Αν τους μετρήσεις όλους αυτούς, προκύπτουν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι. Όμως αυτό δεν είναι κατεστημένο συμφέρον. Είναι κάτι μεγαλύτερο. Και μία πολιτική αντιμετώπισης δεν θα πλήξει μόνο μεγάλους επιχειρηματίες. Θα πλήξει και μικρούς. Και αυτό δεν είναι διόλου απλό και εύκολο, ακόμα και για τις χώρες που πιέζουν την Ελλάδα να συγκρουστεί  με τα συμφέροντα που θεωρούνται «κατεστημένα.»

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις