ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
317 αναγνώστες
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013
11:15

 

Στην απόλυτη καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν περί «μη ύπαρξης κράτους με το όνομα Κύπρος» προχώρησε το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. «H δήλωση του κ. Ερντογάν είναι βαθύτατα λυπηρή και έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο καθώς και με τις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όπως αυτές καταγράφονται στη Συνθήκη της Άγκυρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου, λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση της 73ης ολομέλειας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 5-6  Δεκεμβρίου.

Tο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης  έχει ως εξής:

"Η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας κατέγραψε την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν (Πολωνία, 8 Νοεμβρίου 2013) περί "μη ύπαρξης κράτους με το όνομα Κύπρος." H δήλωση του κ. Ερντογάν είναι βαθύτατα λυπηρή και έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο καθώς και με τις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όπως αυτές καταγράφονται στη Συνθήκη της Άγκυρας. 

Είναι γνωστό ότι η μη αναγνώριση από μέρους της Τουρκίας ενός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού έγινε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς βρισκόμαστε στην αφετηρία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και  φαίνεται  ότι υπάρχει θέληση από τα ενδιαφερόμενα μέρη για να υπάρξει μια  αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέχει πολιτική και οικονομική στήριξη ώστε να επιτευχθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.  Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν θετική στάση αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για μια επιτυχή ενταξιακή διαδικασία. Αυτό θα είναι προς το κοινό συμφέρον.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη Διάσκεψη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 5-6 Δεκεμβρίου,  θα διεξαχθεί μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα."

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις