ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΟΡΙΣΤΙΚΟ "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΕΕ
317 αναγνώστες
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013
11:44

 

Οριστικά στη ρωσική σφαίρα επιρροής μένει η Ουκρανία μετά την απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ παρά τα "ευχολόγια" για "ανοιχτές πόρτες", και επανάληψη της διαδικασίας στο μέλλον. Στη σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, το ναυάγιο της συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την Ε.Ε επισημοποιείται, ενώ οι «28» περιορίζονται στο ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή.

Ο Γιανούκοβιτς φέρεται, χωρίς να συζητά για την συμφωνία, να πρότεινε τριμερείς συνομιλίες Βρυξελλών-Μόσχας-Κιέβου, κάτι που οι «28» απέρριψαν χωρίς δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Γιανούκοβιτς παρουσίασε στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες τα οικονομικά προβλήματα του Κιέβου και την πίεση που υφίσταται, προτείνοντας τις τριμερείς διαβουλεύσεις. Επίσης, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε και την συνδρομή των Βρυξελλών στην προσπάθεια για άμβλυνση των όρων πιθανού δανείου από το ΔΝΤ στο Κιέβο.

Η Ε.Ε απέρριψε τις διαβουλεύσεις με Ρωσία και Ουκρανία, λέγοντας πως ο Γιανούκοβιτς έπρεπε πρώτα να δεσμευτεί για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης: «Έπρεπε να κάνει αυτό το άλμα πίστης, για το οποίο δεν ήταν διατεθειμένος», ανέφερε η διπλωματική πηγή. Η ίδια η Ε.Ε θεωρεί ότι η συμφωνία παραμένει έτοιμη για υπογραφή, αλλά δεν πιστεύει πως στην παρούσα φάση έχει πιθανότητες να υπογραφεί. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Άνγκελα Μέρκελ, «η Ε.Ε είναι έτοιμη να δεχθεί την Ουκρανία ως συνδεδεμένο μέλος, να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης», τόνισε όμως ότι «δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα το πετύχουμε αυτή τη φορά, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή».

Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία θεωρέι την ΕΕ αρκετά επηρρεαζόμενη από τις ΗΠΑ, και δεν θα ήθελε την εισχώρησή της μέσα στην"αυλή" της. Άλλωστε υπάρχει σχεδιασμός ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Ένωση.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις