ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PEW RESEARCH CENTER
327 αναγνώστες
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013
10:35

 

Ένας στους δύο Αμερικανούς πολίτες εκτιμούν πώς η επιρροή των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο φθίνει και παρουσιάζει λιγότερη πυγή σε σχέση με το παρελθόν. Ένα ζήτημα που  φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άποψη αυτή των Αμερικάνων είναι η διπλωματική-πολιτική ήττα που υπέστη από τη Ρωσία στο θέμα της Συρίας, αλλά και γενικά η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Pew Research Center η πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 53% θεωρεί πώς οι ΗΠΑ παίζουν πλέον λιγότερο σημαντικό και ισχυρό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2009 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2004, στη διάρκεια της προεδρίας του Τζόρτζ Μπούς. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πώς οι ΗΠΑ εμπνέουν λιγότερο σεβασμό απ’ ότι στο παρελθόν. Αποτέλεσμα του ότι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια οι Αμερικανοί εμφανίζονται να θεωρούν πώς οι άλλοτε πανίσχυρες ΗΠΑ έχουν υποστεί πλήγμα στην πολιτική του επιρροή ανά τον κόσμο, είναι η διαχείριση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, την Κίνα και το Αφγανιστάν.

Η τρέχουσα εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι αντικείμενο σφοδρής κριτικής με το 56% να την αποδοκιμάζει, έναντι του 34% που την υποστηρίζει. Η σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο ήταν η κρίση στη Συρία σύμφωνα με το Pew Research Center, όπου διαφάνηκε ξεκάθαρα πώς οι ΗΠΑ υπέστησαν μία πολιτική ήττα έναντι της Ρωσίας η οποία έδειξε πυγή, επέμεινε στις θέσεις της, δημιούργησε συμμαχίες και βγήκε απόλυτη κυρίαρχος, κερδίζοντας πολύτιμους πόντους.

Η ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλέον εμφανής. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από την υπόθεση της Συρίας, αλλά και από τις σχέσεις που αναπτύσσονται με την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο με πρωτοβουλίες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.  Σε μία περίοδο λοιπόν που το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε «να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα και να αφήσουν τις άλλες χώρες να προσπαθήσουν να τα βγάλουν καλύτερα πέρα μόνες τους», έναντι ενός μόλις 38% που έχει αντίθετη γνώμη, η Ρωσία βγαίνει «μπροστά» και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

 Η δημοσκόπηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πώς οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι υπερδύναμη. Οι εξελίξεις όμως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου δείχνουν πώς η Μόσχα ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις της και την επιρροή τους.Κι αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και στην Ελλάδα οι κυβερνόντες για την οικοδόμηση και την εμβάθυνση στρατηγικών σχέσεων με τη Μόσχα.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις