ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ
312 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013
10:43

Το πρόβλημα των πυρηνικών ισορροπιών πλέον είναι εμφανές. Με την συμφωνία της Γενεύης και την υπό όρων (χαλαρών) ανοχή των μεγάλων να έχει το Ιράν πυρηνική δυνατότητα (ίσως και όπλο σύντομα) , ανοίγει ασκό Αιόλου για την περιοχή , αφού κάθε άλλη χώρα θα κοιτάξει να αποκτήσει το "αντίβαρο" δύναμης σε αυτό. Παράδειγμα είναι ας πούμε η σχέση Σ. Αραβίας και Ιράν, όπου ήδη έχουν γίνει δηλώσεις από την ηγεσία της πρώτης για προμήθεια πυρηνικών με αγορά από το Πακιστάν!

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Αίγυπτο που θεωρεί πως απομονώνεται ακόμα περισσότερο από την όλη κατάσταση που την οδηγεί σε σταδιακή αποδυνάμωση. Με ένα στρατιωτικό καθεστώς στην ηγεσία της και με στενότατη σχέση με την Ρωσία, εύκολα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως και η Αίγυπτος μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του Ιράν παλαιότερα για μηχανισμούς εμπλουτισμού.

Και για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα. Χώρες του Ισλαμικού τόξου που έχουν πυρηνικά ή την δυνατότητα για κάτι τέτοιο είναι το Πακιστάν , το Ιράν (πλέον ), η Τουρκία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως και αλλες χώρες θα θελήσουν πλέον να λάβουν το "απαγορεύμενο μήλο" με σφραγίδα "ειρηνικής χρήσης". Δηλαδή όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο για την καταστροφή των δήθεν υπάρχοντων WMD στην περιοχή της Μ.Ανατολής... πλέον τα δίνουν με έγκριση τους. Τα παράδοξα των συμφερόντων.

Σημειώνω πάντως πως πέρα απο το γεωγραφικό τόξο της Μ.Ανατολής με πυρηνικές ανησυχίες, εξίσου ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για την Β.Κορέα , για την Ινδία αλλά και για την Ιαπωνία που παρόλες τις υπογραφές παλαιότερα για μη ανάπτυξη στρατιωτικής ισχύος.. πλέον ούτε αυτό διατηρείται. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και το πιο ανησυχητικό ακόμα είναι πως αφορά χώρες με ασταθείς κυβερνήσεις και δυνάμεις ακραίες σε ιδεολογία και δράσεις.

  

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις