ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΒΑΡΥΣ Ο "ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" ΧΕΙΜΩΝΑΣ
290 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013
10:45

 

Ο πολιτικός «χειμώνας» της κυβέρνησης εξελίσσεται σε εξίσου βαρύ με τον πραγματικό χειμώνα και η κατάληξη του θα φανεί στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκεί θα διαφανεί αν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα αντέξει, θα επιβιώσει, ή θα ανατραπεί με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή να οδηγούν τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε πανικό και επιχειρεί με τη δήθεν απειλή των εκλογών να κάμψει τις πιέσεις που δέχεται από την τρόικα για την επιβολή νέων επώδυνων και εξοντωτικών μέτρων στους Έλληνες. Οι δανειστές όμως δεν καταλαβαίνουν από τέτοια

Το είχε παίξει «ζόρικος» ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου και το αποτέλεσμα ήταν να μπει το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Τώρα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θέτει το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για να «αναχαιτίσει» τις αξιώσεις των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά αυτοί δεν χαμπαριάζουν.

Γιατί; Γιατί Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας τους έδωσαν χώρο και ανέβηκαν στο κρεβάτι των Ελλήνων ως οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα για την πολιτική και οικονομική τακτική στη χώρα. Ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ το είπε στον κ. Στουρνάρα «πάρτε τα μέτρα αφού θα πέσετε». Έσπευσε να το διαψεύσει, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πώς οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες.

Ιδίως αν συνεχίσει να εκδίδει παρανοϊκές ανακοινώσεις σαν και αυτές για τα τζάκια. «Μην τα ανάβεται για άσκοπο λόγο», αναφέρει η κυβέρνηση και απειλεί με κυρώσεις. Τι λένε οι άνθρωποι; Υπάρχει κανείς που ανάβει σήμερα το τζάκι για να κάνει… ατμόσφαιρα ή για να απολαύσει το παλιό καλό κρασί στη θαλπωρή του τζακιού;

Πλάκα μας κάνουν; Ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με κάθε τρόπο, ανάβοντας τζάκια, ξυλόσομπες και μαγκάλια και σε πολλές περιπτώσεις πληρώνει με θάνατο την εγκληματική αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης που επέβαλε η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας.

Κι αντί η κυβέρνηση να μειώσει την τιμή του πετρελαίου, που ούτως ή άλλως έριξε τα δημόσια έσοδα έξω, ετοιμάζεται να στείλει τη «γκεστάπο» για να βλέπει ποιος έχει αναμμένο τζάκι τις ημέρες της απαγόρευσης και να επιβάλλει πρόστιμα.

Πέραν του φόρου ακινήτων, που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το χαράτσι του Βενιζέλου, και των νέων μέτρων που συζητούνται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, όπως απολύσεις, μειώσεις συντάξεων, εφάπαξ, διάλυση του υγειονομικού συστήματος κ.α. υπάρχουν και αυτά που έχουν ψηφιστεί και αναμένεται να ισχύσουν από αρχές του 2014, με βασικότερο την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τους πολίτες.

Όλα αυτά δείχνουν πώς ο χειμώνας της κυβέρνησης θα είναι πολύ βαρύς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα την βρει η άνοιξη. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να μπορέσει να διασωθεί με στόχο να πετύχει μία μικρή διαφορά στις Ευρωεκλογές.

Μία διαφορά έως 2 ποσοστιαίες μονάδες, όπως εκτιμούν στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις «σοβαρές» δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται πρώτο και με μεγάλη διαφορά. Μια διαφορά της τάξεως των 3 έως 4 μονάδων μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

Από 4 μονάδες και πάνω είναι δεδομένο πώς αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές έρχεται η πτώση της κυβέρνησης. Το 1999 η Ν.Δ. κέρδισε στις Ευρωεκλογές με περίπου 3 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και έχασε τις βουλευτικές εκλογές του 2000 στον… πόντο.

Κάνει λοιπόν ότι μπορεί να μην ξεφύγει η διαφορά. Βάζει τις Ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να μην εισπράξει τη δυσαρέσκεια και ψάχνει να βρει την ψήφο της. Εκτιμά με αυτό τον τρόπο πως η αποχή και οι κοινές υποψηφιότητες στους Δήμους ίσως τη σώσουν.

Είναι αλήθεια πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει δείγματα σοβαρής στρατηγικής που θα απειλήσει μεγάλους Δήμους της χώρας. Από την άλλη όμως, αν η κυβέρνηση «κατέβει» με υποψηφίους τύπου Καμίνη και Μπουτάρη, οι οποίες συσπειρώσουν τα αντιμνημονιακά κόμματα και τους δυσαρεστημένους πολίτες τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση ακούει στο όνομα Ε. Βενιζέλος. Αρκετοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. μετά τη συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου θα την… κάνουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία αμφιβολία διαλύεται. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Ειδικά αν δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, όπως όλα δείχνουν τότε ας ετοιμάζονται για την… κηδεία.

Τα περί «Ελιάς» στοχεύουν στη διάσωση του Βενιζέλου και ειδικά στη δημιουργία ενός κεντροαριστερού-αντιμνημονιακού σχήματος. Οι ρίζες της «Ελιάς» όμως είναι σάπιες... Για την κυβέρνηση λοιπόν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και η διαφορά στα ποσοστά των Ευρωεκλογών θα κρίνουν και την τύχη της. Πολλοί πιστεύουν από τώρα πώς απλά δεν θα έχει τύχη.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις