ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ
255 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013
10:55

 

Μετά από περίπου τρία χρόνια η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο και δείχνει πώς χειρίστηκε την κρίση διασώζοντας την κυριαρχία της. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο και οι πολίτες όχι μόνο δεν βλέπουν φως στο τούνελ, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά έχουν χάσει το… φως τους από τα επώδυνα μέτρα τα οποία συνεπάγονται τα μνημόνια δίχως τέλος.

Η Ιρλανδία, η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων ανακτά την οικονομική και δημοσιονομική ανεξαρτησίας της αφού το 2010 χρειάστηκε να προσφύγει σε ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η στεγαστική φούσκα έπληξε βαθιά τον τραπεζικό τομέα της. Την Παρασκευή έλαβε την τελευταία δόση του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η μοναδική "εκδήλωση" που έχει προγραμματιστεί για τη σημερινή, συμβολική ημέρα, είναι το διάγγελμα που πρόκειται να εκφωνήσει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι στην τηλεόραση γύρω στις 23.30 το βράδυ. Ο Κένι, ο οποίος κληρονόμησε το μνημόνιο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 και μαζί με αυτήν το βαρύ καθήκον να ξαναστήσει στα πόδια του τον "κελτικό τίγρη", τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αξιοπιστία της Ιρλανδίας στις αγορές έχει πλέον αποκατασταθεί.

Το διάγγελμά του αναμένεται πάντως ότι θα απευθύνεται περισσότερο στους Ιρλανδούς που πιέζονται από την αύξηση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επέβαλε η τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και λιγότερο στις αγορές. "Θα ήταν λάθος εκ μέρους του πρωθυπουργού να αφήσει να εννοηθεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτεί το τέλος των προβλημάτων μας", προειδοποίησε στο κεντρικό άρθρο της σήμερα η εφημερίδα Irish Sunday Times. "Όπως και ο ασθενής που βγαίνει από την εντατική, χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του", πρόσθεσε.

Εξάλλου, η έξοδος από το μνημόνιο μάλλον δεν προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Ιρλανδούς, αν λάβουμε υπόψη μια δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω του διαδικτύου ο ενημερωτικός ιστότοπος TheJournal.ie: από τους 2.000 συμμετέχοντες μόλις το 5% δήλωσαν ότι σήμερα αισθάνονται "πιο χαρούμενοι". Δεν προβλέπεται επίσης να οργανωθεί κάποια σημαντική, μεγάλη κινητοποίηση κατά της λιτότητας εντός της ημέρας.

Η κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τι προτίθεται να πράξει στο εγγύς μέλλον, δεν έκρυψε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν. "Πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική γιατί το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό", προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις