ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Δυναμική έγκαιρη και αιχμηρή ενημέρωση
Λίγα λόγια για εμένα
ΟΙ κοινωνικές απόψεις και αντιθέσεις δημιουργήθηκαν για να σας ενημερώνουν σφαιρικά με θέματα της Επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


ΕΚΘΕΤΟΣ Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΜΙΖΕΣ" ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ
435 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013
11:31

 

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν. Μέχρι στιγμής στην υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα εμπλέκονται οι γιοί τριών υπουργών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τέταρτος, ο Έγκεμεν Μπαγίς.   Ανάμεσα στους 52 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις), βρίσκονται οι γιοι τριών υπουργών και ισχυροί επιχειρηματίες.
 
Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Η εισαγγελική έρευνα αφορά σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών. Σήμερα η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Daily Radikal» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά φύλαξης.
 
Εν τω μεταξύ, έναν ολόκληρο «θησαυρό», συγκεκριμένα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν. Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης!
 
Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ισχυρό θρησκευτικό κίνημα, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον Ερντογάν και έχει διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό. Το τάγμα ελέγχεται από τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και έχει εκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες. Η πρώτη αφορά στις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν. Η δεύτερη έρευνα αφορά στο δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.
 
Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο. Στην πρώτη του αντίδραση έπειτα από το σάλο που προκάλεσαν οι συλλήψεις συγγενών υπουργών της κυβέρνησης του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η εν εξελίξει έρευνα αποτελεί μια «βρώμικη επιχείρηση».
 
«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο (...) ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό (...) και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς».

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μια ιστοσελιδα με πλούσια θεματολογια από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις